Úvod Krása a zdraví Jak se starat o šperky
Krása a zdraví

Jak se starat o šperky

31

Pokud se rádi zdobíte šperky, měli byste vědět, jak se o ně správně starat. Každý šperk, který máte rádi, si zaslouží být opečováván. Díky správné péči totiž vydrží déle krásný, lesklý, zkrátka jako nový. Proto jsme pro vás společně se šperkaři z portálu Fler.cz připravili sedm tipů, jak se správně o šperky starat a jak je uchovávat, abyste si jich mohli do sytosti užít.

Orit

1. Na drahé kovy jemně
Zlato i stříbro, i když se to možná na první pohled nezdá, jsou velmi měkké kovy. Na Mohsově sedmistupňové stupnici tvrdosti, kde 7 značí nejvyšší tvrdost, se pohybují mezi stupněm 2 a 4. Pro praxi to znamená, že není vůbec obtížné šperk poškrábat nebo zdeformovat. „K leštění šperků ze stříbra a zlata používejte pouze hadříky ze stoprocentní bavlny. Papír, polyester nebo hrubé textilie často obsahují dřevěná nebo umělá vlákna, která by mohla šperk snadno poškrábat,“ vysvětluje šperkařka Petra Koutná, která pod značkou  doskopet na Fler.cz vyrábí a prodává šperky ze stříbra a drahých kamenů a je na Fleru nejúspěšnější umělkyní.

2. Pro čištění jedině čistotu
Pokud pro leštění používáte jemné šperkařské látky, ujistěte se, že na nich neulpěly nečistoty – ať už během předchozích čištění nebo z místa jejich uskladnění. Není přehnané říci, že i jen prach je velmi ostrý a může na špercích zanechat mikroškrábance, kterých si na první pohled nevšimnete, ale které klenotu výrazně ubírají na lesku.

3. Šperky si s chemií nerozumí
„Vždy si sundejte především náramky a prstýnky kdykoliv uklízíte, sportujete nebo třeba myjete nádobí. Především drahé kovy, ale i některé drahé kameny nebo sklo jsou citlivé na chemikálie a především pak na odbarvovače a laky. Při styku s nimi tak může dojít k nenapravitelné škodě,“ radí Jiří Kubeš, majitel portálu Fler.cz. To se týká nejen mycích prostředků, ale například i veřejných bazénů a vířivek, kde je pro likvidací bakterií používán chlór. Ten může při častějším kontaktu povrch šperku naleptat a mnoho drahých kamenů účinkem této látky bledne.

Fler_Doskopet

4. Rozmyslete dobře, čím budete leštit
Možná jste už slyšeli radu, že šperky se skvěle čistí zubní pastou. Ta totiž obsahuje takzvaná abraziva, která jsou součástí některých leštidel, a proto by měla fungovat i na drahé kovy a kameny. Opak je ale pravdou. Pokud totiž nevyleštíte šperk od abraziva opravdu důkladně, spíše mu ublížíte, než pomůžete. „Jediné, na co je zubní pasta opravdu účinná, je čištění patiny na stříbře, ale jinak zapomeňte na babičkovské recepty a pro domácí čištění používejte buď speciální leštidla na šperky, slabý roztok amoniaku rozpuštěného ve vodě nebo speciální napuštěné leštící hadříky,“ varuje Petra Koutná. Vždy se ale podívejte na etiketu, zda chemikálie v nich obsažená nemůže poškodit drahé kameny, které jsou součástí šperku. Například perly, lapis lazuli, malachit, opál, korál, tyrkys a některé další nesmí přijít do styku s chemickými leštidly, jinak riskujete jejich vyblednutí.

5. Vyčistěte, ale nepoškoďte
Pokud chcete ze šperků odstranit mírnou zašedlost nebo otisky prstů, namočte je na 2–3 minuty do teplé vody s kapkou tekutého mýdla, opláchněte čistou vodou a před jejich uložením je důkladně vysušte. „Mýdlovou vodu ale nikdy nepoužívejte na měkké kameny, jako jsou jantar, lapis lazuli nebo tyrkys,“ dodává k tomuto babskému receptu šperkařka Petra Koutná.

6. Nejdřív make-up a pak šperky
Chystáte se do společnosti? Vždy nejdřív naneste make-up a nalakujte si vlasy a nehty, než si nasadíte šperky. Všechny tyto zkrášlující prostředky totiž obsahují chemikálie, které poškozují jak kovy, tak drahé kameny. Stejně tak je po sundání vždy jemně očistěte od stop make-upu nebo mastnoty – uchováte je tak déle jako nové. Náušnice je navíc nutné pokaždé očistit nejen z estetických, ale také z hygienických důvodů. Vyhnete se tak nejen poničení náušnice, ale ušetříte i svůj ušní lalůček černých stop.

7. Zlatník se někdy vyplatí
Máte-li o své šperky právem strach, určitě se je nebojte svěřit odborníkovi. Mnoho zlatníků nabízí mezi svými službami i čištění šperků a za několik desítek korun vám šperk vyleští k nepoznání a navíc může spravit i některé drobné vady nebo deformace, aniž byste přišli o barvu nebo lesk. Ví, jak se zachází jak s drahými kovy, tak s kameny, a proto mu zpravidla můžete důvěřovat.

Fler_Doskopet2_maly

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...

Krása a zdravíSpolečnostTrendy zdraví a krásyWellness

La Praire atelier

V Praze se začátkem září otevřel exkluzivní prostor zasvěcený věčnému mládí a luxusním pečujícím produktům...