Úvod Společnost Desatero pro vaši peněženku
Společnost

Desatero pro vaši peněženku

125

penizeSituace jako vystřižená z každodenního života mnoha z nás: blíží se konec měsíce a na našem účtu krčí úhledná nula, v horším případně debetní mínus. Přitom nemáme až tak špatný plat. Nesplácíme horentní půjčky. Prostě jen nějak neumíme vyjít s penězi.  Před každou výplatou si říkáme, že tentokrát si dáme na své výdaje pozor. Ale sejde se měsíc s měsícem a situace se opakuje. Pro některé lidi to může znamenat i postupné nepříjemné zadlužení. Jak se tedy udržet na uzdě a být se svými příjmy a výdaji v rovnováze? A co když z nějakého důvodu přijdeme o zdroj příjmů? Zeptali jsme se jak na to  přímo u povolaného zdroje, v Československé obchodní bance specialistky na externí komunikaci Ireny Zatloukalové a sestavili pro vás užitečné desatero.

1.  Vše si zapisujte
Vím, že psát si co a kde utratíte vám může dělat potíže. Ale zkuste to vydržet alespoň měsíc. Pak vám to půjde buď samo nebo si po měsíci uděláte přehled o tom, za jaké hlouposti utrácíte. Snadněji tak zjistíte, kde byste mohli ušetřit. Zkuste si zapsat každý příjem i výdaj. Do počítače, do mobilu, do notesu nebo jen na kus papíru, třeba i zpětně a mírně s odhadem, když zapomenete zapsat částku hned po nákupu. Už jen tato drobnost vám pomůže víc nad svými výdaji přemýšlet.

2. Nechte se upozorňovat
Kvalitní internetové bankovnictví, které využívá stále více lidí, vás umí SMSkou upozornit na jakýkoliv pohyb na účtu. Pípnutím SMSky se tak například po nákupech dozvíte, jaký je stav na Vašem účtu a zda už není čas brzdit. Zároveň vám doporučujeme kontrolovat si stav svého účtu přes internet častěji, než jen v den výplaty.

3. Nutné platby co nejdříve
Ať již platíte přes internet, složenkou nebo inkasem, nastavte si nutné měsíční platby (nájem, splátky úvěrů, pojištění apod.) tak, aby byly zaplaceny co nejdříve po výplatě.  Budete tak mít jasnější přehled o čistém zůstatku na svém účtu právě po odečtení vašich nutných měsíčních výdajů. Není nic horšího, než platit za nájem bytu ve chvíli, kdy jste pět tisíc v mínusu.

4. Platební karta je dobrý sluha, ale zlý pán
Debetní i kreditní karty jsou bez diskusí velmi užitečný nástroj. Nemusíme u sebe nosit hotovost, která by mohla lákat ke krádeži. Máme k dispozici veškeré své peníze a větší svobodu rozhodování. Ale to sebou nese i zodpovědnost. Je třeba si uvědomit, že peníze, které nevidíme, jsou stále peníze. Při každé platbě si zkuste představit skutečné bankovky a snažte se mít průběžný přehled o stavu vašeho účtu. Tuto možnost vám dnes nabízejí i bankomaty, které jsou na každém rohu.

5. Myslete na zadní kolečka
Možná si říkáte, že vám se to stát nemůže. Nepřejeme vám to. Nicméně dnes a denně přichází lidé o práci, zdroje příjmů nebo díky úrazu či nemoci skončí na delší dobu na nemocenské. To může citelně nabourat váš rozpočet. Proto mějte nejlépe na spořícím účtu šesti až devítinásobek svých měsíčních nákladů. Ty si právě snadno spočítáte, když si je budete zaznamenávat. Spořicí účet použijte proto, abyste své peníze alespoň částečně zhodnocovali, ale zároveň je měli k dispozici v případě náhlé potřeby. Abyste byli motivováni k tomu na ně „nesahat“, doporučujeme např. Spořící účet s prémií od ČSOB.

6. Myslete ještě na „zadnější“ kolečka
Jedna věc jsou vaše běžné měsíční provozní náklady v produktivním věku, druhá věc je spokojené stáří. S naším důchodovým systémem to nevypadá zrovna růžově a tak přichází na řadu pravidlo – kdo šetří, má za tři. Proto spořte.  Dávejte peníze do penzijního připojištění, zařiďte si životní pojištění, úrazové pojištění. Informujte se ve spolehlivé bance na možnosti investování do zajištěných fondů, ideálně takových, které dokážou přeskočit i inflaci. A také využívejte státní podpory, například u stavebního spoření. Uvidíte, že v budoucnu si za to budete blahopřát. Nechte své peníze vydělávat za Vás, abyste se pak nemuseli potýkat s nedostatkem financí.

7. Učte své děti vnímat cenu peněz
Výchova ke správnému hospodaření musí začít již v dětství. Děti vnímají své rodiče jako takové nekonečné kasičky, které odněkud berou peníze proto, aby uspokojovaly jejich potřeby. I pod dojmem svých spolužáků, oblečených od hlavy až k patě ve značkovém zboží, mají pokřivený pohled na reálnou hodnotu věcí a náročností získání financí na jejich pořízení. Učte je peníze si zasloužit drobnými činnostmi. Založte jim dětské konto (např. Slůně) a nechte je s ním trošku hospodařit. Nekupujte jim vše automaticky. Na dražší věci nechť si na svém kontu spoří samy.

8. Plánujte
Hodláte jít na nákup? Naplánujte si na týden dopředu, alespoň rámcově, co budete potřebovat k naplnění žaludků celé rodiny. Když o víkendu vaříte, zkuste si z toho pokrýt obědy či večeře ještě do poloviny příštího týdne. Vyjde vás to za měsíc mnohem levněji, než skrze restaurace a fastfoody. A také zdravěji. A to je možná ještě důležitější. A nezapomínejte na slevy. Nemusíte se sice honit za každým levnějším rohlíkem, ale velké řetězce dnes v souboji o zákazníka pořádají akce, které stojí za to s rozumem využít.

9. Využívejte internet
Teď nemáme na mysli internetové bankovnictví, o kterém jsme již hovořili.  Ale nabídku internetových obchodů a nebo možnosti slev při objednání věcí přes internet, což nabízí i zavedené kamenné obchody. Ne každý internetový obchod je kvalitní, nejděte za každou cenu po nejlevnějším kusu. Chvílí surfování po internetu ale získáte přehled o rozdílech v cenách a můžete si koupi pořádně rozmyslet a naplánovat tak, jak to bude pro vás nejvýhodnější. A to i z hlediska dopravy a platby za zboží.

10. Odměňujte se
Zní to možná bláznivě nebo poněkud proti duchu tohoto desatera, ale není to tak. Pokud za měsíc zjistíte, že se vám podařilo ušetřit výraznou částku, odměňte se za to. Vezměte malou část, třeba 10 % a pořiďte si pro sebe odměnu za to, jací jste dobří hospodáři. Budete pak pro další měsíc dvojnásob motivováni! Pokud budete kupovat nějakou spotřební elektroniku, neváhejte využít ČSOB Kreditní kartu. K nákupu totiž jako bonus zdarma získáte o rok prodlouženou záruční dobu na zakoupené zboží i pojištění vašeho nákupu proti odcizení nebo poškození až na 90 dní. I takováto odměna se počítá – umí Vám ušetřit spoustu peněz (například za opravu zboží za dva roky a sedm měsíců od jeho zakoupení).

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

Společnost

Neuvěřitelná výdrž Jiřího Suchého

V roce 1931 u nás ještě vládl jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Duchcově...