Úvod Společnost Zbavte tělo jedů jarní očistou a detoxikací
Společnost

Zbavte tělo jedů jarní očistou a detoxikací

33

Lidské tělo neustále prochází přirozeným čistícím procesem, přesto nestačí odbourávat škodlivé látky, kterými jej, díky současnému životnímu stylu vytrvale zásobujeme. Špatné zažívání a pleť, alergie, nadváha, únavový syndrom, bolest hlavy a kloubů, premenstruační syndrom a mnoho dalších potíží jsou v mnoha případech způsobeny přetíženým organismem. Se stejnou vervou, s jakou se jednou za čas pouštíme do velkého úklidu domácnosti, bychom proto měli přistoupit i k vlastní očistě. Důkazy o pravidelných očistách pocházejí z Indie i Egypta.
Začít můžeme očistou trávicího traktu. Říká se, že naše zdraví je odrazem stavu našeho zažívání. Díky nevhodné stravě a látkám, se kterými se denně dostaneme do styku (pesticidy, potravinářské přísady, léky a chemikálie), jsou střeva zanesena zbytky a „usazeninami“. Ty se pak mohou dostávat zpět do krve, snižuje se také velmi vstřebávání živin.
„Jídlo by mělo být ideálně složené tak, aby s jeho zpracováním tělo nemělo příliš velkou práci, aby ho nezatížilo. Jenže naše strava tomu absolutně neodpovídá. Po každém jídle proto musí náš organismus vynaložit značnou energii, aby nevyužitelné látky z potravy vyloučil. Používá k tomu mnohdy i zásobní antioxidanty a minerály, kterých se pak nedostává na přirozenou ochranu a očistu orgánů,“ vysvětluje zkušená výživová poradkyně s 12tiletou praxí Monika Divišová. „Skvělým prostředkem pro podporu organismu, který se pak dokáže lépe poprat s případnou nemocí, je pravidelná očista. Ale je třeba vědět, co jíst před očistou i po ní, čím celý proces zefektivnit, a také to, že jej mohou zpočátku provázet nepříjemné pocity – bolest hlavy či únava. Když se myje podlaha, voda je také při prvním mytí špinavá,“ dodává s úsměvem Monika Divišová.
Způsobů očisty a detoxikace organismu je mnoho, od speciální úpravy jídelníčků, přes džusy, bylinky, antioxidanty až k půstům. Je důležité pochopit, že nejde o jednorázový akt, ale déle trvající proces. Podle Moniky Divišové je nutné přizpůsobit očistu kondici, životnímu stylu, možnostem a zkušenostmi klienta.
Můžeme začít například odlehčenými dny: „Zvyšte pitný režim, minimálně 2,5-3 litry vody nebo bylinkových čajů denně, tekutiny pomáhají s vylučováním odpadních látek. Vyřaďte z jídelníčku smažená jídla, uzeniny, bujóny, instantní směsi, alkohol, kávu, bílou mouku a cukr, černý čaj, alkohol, umělá sladidla, mléko. Jezte více zeleniny a pijte zeleninové šťávy – obsahují vitamíny, minerály, enzymy a další cenné látky, zelenina překyselený organismu neutralizuje, 50% denního talíře by proto měla tvořit právě čerstvá zelenina. Zvyšte objem vlákniny v jídelníčku – přisypte do zeleninové polévky ovesné otruby nebo lněné semínko. Přílohy si vybírejte celozrnné, například: tmavá rýže, pohanka, celozrnný kuskus, jáhly. Přidejte pohyb – rozhýbete tím metabolismus a lymfatický systém, aerobním pohybem (kolo, běh, brusle, aerobic apod.). Nezapomínejte na odpočinek a relaxaci, pro dobrý noční spánek nejezte minimálně 2 hodiny před spaním, do svého programu zahrňte některé relaxační techniky (jóga, pilates, tai-chi, dýchání),“ doporučuje Monika Divišová.
Samotná sedmidenní očistná kúra může začínat každý den pitím teplé vody s citrónem, jídelníček se pak ideálně skládá z čerstvé bio zeleniny a ovoce v různých formách (vývar, salát, šťávy, smoothie). Toto je doplněno lehkými jídly – obiloviny (jáhly, rýže, pohanka), luštěniny, semínka, mořské řasy – vše v omezených dávkách v průběhu celého dne. Důležité je nesolit, nesladit, dodržovat pitný režim, detoxikaci podpořit přírodními potravinovými doplňky zeleným ječmenem a řasou Chlorellou.
Monika Divišová doporučuje konzultovat konkrétní způsob a postup se zkušenými odborníky, kteří sestaví očistnou kůru na míru podle aktuálního zdravotního stavu, stravovacích zvyklostí, osobní motivace a také finančních možností. Právě takové osobní „čistící“ programy spolu se svým týmem sestavuje v centru Wellnessia.
Když může jaro přinést vitalitu a energii přírodě, proč ne i vám?

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

Společnost

Neuvěřitelná výdrž Jiřího Suchého

V roce 1931 u nás ještě vládl jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Duchcově...