Úvod Kultura Duke Ellington Orchestra již v dubnu v pražské Lucerně
Kultura

Duke Ellington Orchestra již v dubnu v pražské Lucerně

30

Rockin in Rhythm, Take The A Train nebo Satin Doll – základní kapitoly jazzové čítanky zazní naživo ve velkém sále pražské Lucerny 19. dubna 2012. Tento den totiž promění v hudební svátek jeden z nejvýznamnějších a nejdéle působících světových big bandů, spjatých s ikonou tohoto žánru – DUKE ELLINGTON ORCHESTRA. Do tuzemské metropole se tito hudebníci vrací po dvou letech, kdy s rychlostí světla vyprodali Lucernu. Ačkoliv si těleso musí od roku 1974 vystačit bez svého otce-zakladatele, potomci Duke Ellingtona lpí na tradicích a vysoké umělecké úrovni definované již s první podobou orchestru v roce 1923.

Do Prahy přijede patnáctičlenná formace, jejíž složení se poslední dvě dekády mění jen kosmeticky, pod vedením pianisty Thomase Jamese. Vedle zmíněných evergreenů s sebou přiveze také další slavné „kousky“ z autorské dílny věhlasného jazzmana – hypnotický Caravan, The Mooche, Don‘t Get Around Much Anymore nebo Mood Indigo, pocházející především z 30. a 40. let minulého století.

Na pražském koncertu před dvěma lety hudebníci vzbudili nadšení svou dovedností i pečlivým opatrovnictvím odkazu Duke Ellingtona, ovšem bez nadbytečného patosu či pouhého epigonství. Podle zástupců pořádající agentury Mersey Agency se může publikum nadcházejícího vystoupení těšit na ještě autentičtější zvuk a atmosféru. Pro tyto vlastnosti ostatně Duke Ellington Orchestra patří k stálým hostům řady prestižních mezinárodních přehlídek a ceněn je i mezi odborníky specializovanými na tvorbu a interpretaci samotného Duke Ellingtona. „Především jde však o jediný oficiální a uznávaný orchestr pečující o Ellingtonův odkaz už tím, že u souboru stále působí jeho potomkové,“ doplňuje Pavel Tesař z pořádající agentury Mersey Agency.

Původní Duke Ellington Orchestra
Uměleckou úroveň big bandu střežil již Ellington, když od roku 1923 do roku 1931 hledal vhodné složení, zaměření i název svého tělesa. Duke Ellington and his Orchestra prošel křtem ohněm během hospodářské krize, aby se stal tomuto výtečnému pianistovi a autorovi více než 2 tisíc jazzových skladeb oporou až do jeho smrti. Během své kariéry Duke Ellington získal 12 Grammy, tři z toho posmrtně. Orchestrem prošlo mnoho později slavných jazzmanů i těch, kteří této formaci dali přednost před sólovou kariérou.

Duke Ellington odstartoval kariéru v období „roaring twenties“, kdy  s tradicionalistickou klasikou cloumala charlestonová horečka a kdy se začaly objevovat první příznaky swingového šílenství. Mnohé hudebníky výrazně ovlivnila i další vývojová stadia jazzu od bebopu až po současnost. Duke Ellington nové vývojové trendy vnímal a vstřebával, ale jen natolik, aby neutrpěla osobitost projevu jeho orchestru a aby neovlivnil originalitu vlastní tvorby, kterou raději označoval za „americkou muziku“ než za jazz…

 

Duke Ellington Orchestra dnes

Vstupenky na koncert DUKE ELLINGTON ORCHESTRA, který proběhne 19. 4. 2012 ve Velkém sále Lucerny, jsou k dispozici exkluzivně v předprodejní síti Ticketpro. Jejich cena začíná na 850 Kč. Veškeré další informace na www.brnokoncert.cz.

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...