Úvod Kultura Experimenty se světlem jako umělecká podívaná
KulturaTipy DÁMY

Experimenty se světlem jako umělecká podívaná

33
Loskotovy hrátky se světlem

Divák spatří barevné spektrum, které je výsledkem působení  základní optické sestavy sestrojené autorem za pomoci „optického ramena“, světelných reflektorů, zrcadel a skleněného hranolu.
Žijeme v době a místě, kdy jsme 24 hodin denně obklopováni technikou, různými přístroji a zařízeními. Přitom málokdo z nás s jistotou  dovede vysvětlit běžné fyzikální principy elektřiny, motoru nebo radiového přenosu. Možná kvůli přesycenosti a samozřejmosti postrádáme často i samotnou potřebu znát a rozumět těmto jevům. Den si můžete zpestřit experimentální instalací Richarda Loskota.

Výstava Richarda Loskota, Jednoduchá věc, na kterou se můžete jít zadarmo podívat, běží od 29. března a potrvá do 29. dubna v Domě u Zlatého prstenu, v Týnské ulici 6 v Praze 1. Instalace byla vytvořena přímo pro prostor Start Up. Je otevřena od úterý do neděle od 10:00 do 18:00 hodin.

Loskot nám představuje princip optiky názorným způsobem. Vidíme do přístroje zevnitř, můžeme zjistit, jak funguje odraz a rozklad bílého světla. Celou instalaci završuje sérií fotografií, s níž nepracuje jako s artefaktem, ale naopak ji využívá jako pomůcku pro svůj pokus. Experiment a objevování překvapivých momentů jsou základem Loskotovy práce – když už se divákovi zdá, že předkládané schéma rozkladu bílé pochopil, objevuje opačný směr odrazu k výchozímu bodu: umělec celý fyzikální proces obrací a naznačuje tak opět kosmologický princip věčného návratu.

Richard Loskot je umělec, jehož práce se v poslední době ubírá směrem ke vědním oborům jako je fyzika, optika nebo mechanika či akustika. Inklinace tímto směrem nezapře získané vzdělání na Technické univerzitě v Liberci, kde během studií v ateliéru Stanislava Zippeho našel porozumění pro své vidění světa. Na první pohled vypadá, že hlavním zdrojem inspirace Loskotových instalací je kinetismus šedesátých let, kdy umělci nacházeli smysl své tvorby v experimentu s novými médii, v hledání nových materiálových možností v umění a především v nemateriálové skladbě artefaktů jako je světlo, prostor, pohyb, film nebo zvuk. Takové projevy vedly k významné proměně vnímání uměleckého díla.


Richard Loskot přináší ještě jiné umělecké pozice. Vytváří prostorové obrazy pomocí různých přístrojů a sestav. Pohybuje se zejména v oblasti zvuku a světla a konstruuje jednoduchá zařízení připomínající pokusné sestavy fyzikálních laboratoří. Svými instalacemi artikuluje základní otázky – Jak vzniká světlo, Jak vidíme, Jak se přenáší vzduchem zvuk, Jak to, že se bilé světlo rozkládá na barevné spektrum? Může se zdát, že jde o banality, podstatné ale je, že nemusí být jednoduché nalézt na ně dostatečně vysvětlující odpověď. Stejně tak není jednoduché odpovědět na základní otázky vzniku světa a života na něm. V souvislosti s kosmologií je tu Loskotovo zaujetí teorií Velkého třesku, jehož zbytky chvění jsou naměřitelné ještě v současnosti, a které využil v jedné ze svých předešlých instalací.

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...