Úvod Různé Osm chutí Asie
Různé

Osm chutí Asie

31

Shahaf Shabtay, šéfkuchař oblíbené pražské restaurace SaSaZu,  strávil objevováním kouzla asijské kuchyně mnoho let. V knize Osm chutí Asie se s Vámi podělí nejen o recepty a postupy, které si během svých studií a cest osvojil, ale i o příběhy, které se za nimi skrývají.


Jídla, která vám spolu se svým týmem v této kuchařce představí, mohou ti zcestovalejší znát možná i ze zemí jejich původu – z jihovýchodní Asie, Vietnamu, Kambodže, Singapuru. A v těchto zemích se můžete ocitnout i vy, stačí nakoupit suroviny, obléknout si zástěru a trochu si při vaření hrát. Asijská kuchyně totiž není nic, čeho je třeba se bát, ba naopak! Nevyžaduje precizní vážení ingrediencí ani přesné postupy, vše si můžete upravit podle chuti a nápady.

Recepty jsou přizpůsobeny českým podmínkám a všechny používané suroviny jsou zde k dostání – v knize dokonce najdete i tipy a doporučení, kde si je objednat či kam se pro ně vypravit…

Kniha je členěna do osmi kapitol, z nichž každá je věnována jedné typické asijské surovině: kokosu, zázvoru a galangalu, citronu a citronové trávě, čaji, sezamu, rýži, banánu a chilli. Tyto ingredience jsou použity v receptech na saláty, polévky či hlavní jídla, ale můžete se těšit i na dezerty, nápoje i další návrhy na jejich využití ( např. kokosový krém na ruce). Každý recept je navíc doplněn fotografií.

Kniha také přináší spoustu informací ze zákulisí výjimečné restaurace, vypravíte se s ní na výlet do Asie či do pražské vietnamské tržnice SAPA a seznámíte se i s těmi, kteří pomohli celý koncept SaSaZu vytvořit. Shahaf Shabtay nejen svou knihu, ale i svou restauraci postavil na surovinách, které nakupuje v Čechách a od českých dodavatelů. Cílem jeho práce je umožnit vám zažít kousek Asie i doma v České republice. Vydejte se tedy spolu s ním a jeho knihou na cestu za taji asijské kuchyně i asijského životního stylu plného chutí, vůní a zážitků…

„Mnoho kuchařů, kteří neumějí pořádně uvařit ani francouzskou, ani českou, ani čínskou kuchyni, se s nepochopitelnou drzostí odvažuje vstoupit na atraktivní pole takzvané „fusion cuisine“. Tedy od každého trochu, kombinace různých exotických koření, kulinárních tradic a stylů. Jenže jídlo neoblafnete! Abyste dokázali připravit skvělou fusion, musíte jednotlivé gastronomie dokonale znát. Shahaf Shabtay, pokud já vím, neustále oblétává planetu a kontroluje „své“ podniky na Rhodosu a v Kambodži. Se svou příznačnou izraelskou vitalitou, důsledností, šarmem, pracovitostí a perfektním smyslem pro detail se pro mne stal největším kouzelníkem v oblasti fusion. Jeho kombinace mrkvovo-papajové šťávy s banánovým listem, tuňákovo-lososové sushi rolky, řízek v trojobalu z dýňového pyré se sekanými mandlemi, to jsou jen střípky z nezapomenutelných delikates, po nichž lačně vzdychá většina našich gurmánů. Shahafova kuchyně je na našem trhu bezkonkurenční díky tomu, že on přesně ví, co vaří, co k sobě patří, má pokoru k čerstvým surovinám a jeho odvaha vymýšlet neobvyklé pokrmy vyplývá nejen z velkého talentu a rozsáhlých zahraničních zkušeností, ale též z perfektních znalostí místních specialit a chuťových skrytých tužeb nás – milovníků dobrého jídla.“ říká Pavel Maurer, vydavatel Maurerova výběru Grand Restaurant.

Shahaf Shabtay je podle magazínu Týden (2011) jeden z 5 nejlepších šéfkuchařů v ČR. Pod jeho vedením získalo SaSaZu mnoho ocenění:

  • Ocenění Michelin Bib Gourmand (2012, 2011, 2010)
  • Nejlepší mezinárodní restaurace v ČR dle časopisu Euro (2011)
  • Nejlepší (2011), 2. nejlepší (2012) a jedna z 10 nejlepších restaurací v ČR (2010) dle Hospodářských novin
  • Nejlepší asijská restaurace v Praze dle Prague Post (2011, 2010)
  • Jedna z Top 10 restaurací dle Maurerova výběru Grand Restaurant (2009)
  • Certificate of Excellence portálu Trip Advisor (2011)

Tato neobvyklá kuchařská kniha má 180 stran a stojí 449 Kč.

Populární články

Související články

Různé

Domov s velkým D

Velká řada dnešních seniorů se potýká s nebývalými problémy, které přináší naše...

Různé

Maminkovské kabelky v ethno stylu

Elegantní, promyšlené a ekologické, takové jsou doplňky pro děti, maminky i tatínky...

MódaRůzné

Celeste Buckingham a 3D zrcadlo pro smartphony

Make-up Genius je nová aplikace vyvinutá značkou L´Oréal Paris. Od ledna 2015...

CelebrityRůzné

5. narozeniny Slunečního paprsku se S. Krainovou a H. Křížkovou

Občanské sdružení Sluneční paprsek, které organizuje prázdninové ozdravné pobyty pro děti s...