Úvod Různé Truman Capote: Snídaně u Tiffanyho na CD mp3
Různé

Truman Capote: Snídaně u Tiffanyho na CD mp3

61

Capoteho novela Snídaně u Tiffanyho je prózou nepříliš rozsáhlou, svým významem se však řadí k pilířům americké literatury. Můžete si ji poslechnout v podání Hany Maciuchové a Jiřího Adamíry v archivní nahrávce z roku 1992.

Hrdinka knihy, Holly Golightlyová, je dívka lehčích mravů, která má za sebou tvrdé dětství a chce za každou cenu dosáhnout úspěchu. Protože to neumí jinak, prostředkem je jí vlastní půvab a slabůstky starších bohatých pánů. Novelu proslavila i její Oscary ověnčená filmová podoba z roku 1961 s Audrey Hepburnovou v hlavní roli.

Truman Capote (1924-1984)

Americký esejista, prozaik, novinář a herec. Narodil se v New Orleansu velmi mladé matce, dětství strávil u vzdálených příbuzných, kteří ho vychovávali. Už od útlého mládí byl rád sám a jeho nejlepšími přáteli se staly knihy. První dílo vytvořil ve svých deseti letech, d psaní byl tak zapálený, že psal každý den i několik hodin. Na střední škole přispíval do školního časopisu a novin. Napsal mnoho povídek, například: Ty stěny jsou chladné, Z mého pohledu, velký úspěch slavil především s povídkou Zavřete poslední dveře, za kterou získal cenu O. Henryho. První román Letní plavba napsal v roce 1943. Rukopis tohoto díla byl však údajně autorem zničen, ale později se objevil, a byl vydán až v roce 2005. Dále ho proslavili romány Jiné hlasy, jiné pokoje, Chladnokrevně a sbírka povídek Strom noci.
Nesmrtelným ho ale udělala především novela z roku 1958 Snídaně u Tiffanyho, která se zařadila mezi klasiku americké literatury. Její popularitu ještě prohloubilo skvělé filmové zpracování, kde hlavní roli ztvárnila slavná a obdivovaná holywoodská herečka Audrey Hepburnová.

Hana Maciuchová (*1945)

Řadí se mezi výrazné osobnosti českého dramatického umění a zároveň patří i ve zralém věku k nejpopulárnějším českým herečkám. Po začátcích v legendárním Divadle Za branou je dlouholetou členkou hereckého souboru Divadla na Vinohradech. Má široký výrazový rejstřík, takže vyniká v rolích komediálních i dramatických, klasických i moderních. Na divadle vytvořila desítky zajímavých rolí. Hana Maciuchová se také věnuje dabingu. Jejím výsostným územím je rovněž umělecký přednes a spolupráce s rozhlasem. Herectví za mikrofonem v jejím podání je skutečným zážitkem. V roce 2008 ji televizní diváci zvolili mezi desítku nejoblíbenějších hereček v anketě Hvězda mého srdce, kterou pořádala Česká televize. V letech 2008, 2009, 2010 a 2012 získala cenu TýTý pro nejlepší herečku. V roce 2010 obdržela od prezidenta republiky medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Jiří Adamíra (1926 – 1993)

Po počátečních krocích u divadla v Praze a v Gottwaldově následovalo deset plodných let ve Státním divadle v Ostravě (1952-1962). V letech 1962-1990 byl členem Realistického divadla Z. Nejedlého v Praze. Záhy po příchodu do Prahy mu začaly rychle přicházet nabídky do filmu, televize, dabingu i rozhlasu. Jeho umělecký přednes zazníval z prken Violy, Divadla hudby či Lyry Pragensis. Nepřízeň režimu pro pevný občanský a umělecký postoj prolomil divácký hlas na televizní seriály Byl jednou jeden dům (1974, role Patrokla Nerudného) a Panoptikum města pražského (1986, role kriminálního rady Korejse). Roku 1987 získal Jiří Adamíra cenu Jaroslava Průchy. Teprve 5. 5. 1989 se směl stát zasloužilým umělcem. Po sametové revoluci se stal Jiří Adamíra členem činohry Národního divadla v Praze (1990-1993) a v téže době také hereckým pedagogem na DAMU. Jeho vlastní výběr z rozhlasové tvorby shrnula Benefice pro Jiřího Adamíru (1993, vysílaná posmrtně).

Nahrávka na CD mp3 za 299 Kč trvá 2 hodiny 50 minut.

Populární články

Související články

Různé

Domov s velkým D

Velká řada dnešních seniorů se potýká s nebývalými problémy, které přináší naše...

Různé

Maminkovské kabelky v ethno stylu

Elegantní, promyšlené a ekologické, takové jsou doplňky pro děti, maminky i tatínky...

MódaRůzné

Celeste Buckingham a 3D zrcadlo pro smartphony

Make-up Genius je nová aplikace vyvinutá značkou L´Oréal Paris. Od ledna 2015...

CelebrityRůzné

5. narozeniny Slunečního paprsku se S. Krainovou a H. Křížkovou

Občanské sdružení Sluneční paprsek, které organizuje prázdninové ozdravné pobyty pro děti s...