Úvod Různé Let … v kinech od 21.2.2013
Různé

Let … v kinech od 21.2.2013

27

Oscarový režisér Forresta Gumpa a Trosečníka Robert Zemeckis natočil jeden z nejprovokativnějších filmů roku. Neuvěřitelnému příběhu dominuje Denzel Washington v roli, jež ho pasovala mezi favority oscarového klání za rok 2012.

Kapitán Whip Whitaker (Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije všech 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka:  Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem.

Manévrem za hranicí lidského chápání zachránil letadlo plné cestujících, přesto se nestal hrdinou, ale psancem. V dramatu tvůrci ztvárňují  dilema, co provést s kapitánem letadla, jenž sice lidsky selhal a už nikdy by si neměl sednout za knipl, ale právě díky tomuto selhání se odhodlal k akci, která připomíná zázrak.

Režisér Robert Zemeckis  se po období experimentování s digitálními triky Letem vrací k hraným snímkům. „Pro mě byla tahle látka jasná volba. Mám rád figury s komplexními hrdiny, kteří nejsou černí nebo bílí, ale mají všechny možné odstíny. Každá postava v tomhle filmu má své stinné stránky a to dává filmu velkou dynamiku,“ říká režisér, který je sám amatérským pilotem, takže si uměl představit, co jeho hrdina v pilotní palubě prožíval.

USA – 2012; UIP – Paramount
Scénář: John Gatins
Režie: Robert Zemeckis
Kamera: Don Burgess
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Denzel Washington, Kelly Reilly, John Goodman, Bruce Greenwood

doporučená přístupnost: od 15 let
žánr: drama
barevný, české titulky, 138 min

Populární články

Související články

Různé

Domov s velkým D

Velká řada dnešních seniorů se potýká s nebývalými problémy, které přináší naše...

Různé

Maminkovské kabelky v ethno stylu

Elegantní, promyšlené a ekologické, takové jsou doplňky pro děti, maminky i tatínky...

MódaRůzné

Celeste Buckingham a 3D zrcadlo pro smartphony

Make-up Genius je nová aplikace vyvinutá značkou L´Oréal Paris. Od ledna 2015...

CelebrityRůzné

5. narozeniny Slunečního paprsku se S. Krainovou a H. Křížkovou

Občanské sdružení Sluneční paprsek, které organizuje prázdninové ozdravné pobyty pro děti s...