Úvod Osobnosti Celebrity Rozhovor: Zdeněk Troška (režisér, scénárista)
Celebrity

Rozhovor: Zdeněk Troška (režisér, scénárista)

30

Zdeněk Troška je v Česku nejpopulárnější, ale také kritiky asi nejsledovanější režisér. On si však z kritiků nic nedělá a vždy říká, že ještě než vůbec začne točit, kritici mají své „elaboráty“ už dávno napsané. Zdeněk je pohodář, a proto s ním herci i členové štábu vždy rádi spolupracují. A protože v loňském roce při natáčení Babovřesek byla skvělá nálada, už se hned všichni ptali, zda se na place sejdou i za rok. Úspěch komedie byl obrovský a diváci sami si pokračování příběhu z malé fiktivní vísky vyžádali. Na jihu Čech tak vzniká pokračování filmu, kde drb střídá drb, pomluva pomluvu a i když jde o nadsázku a humor, možná se v tom i leckdo pozná. Zdeňka Trošku jsme při natáčení trochu vyzpovídali.

Zdeňku, začalo natáčení druhého dílu /pokračování/ komedie Babovřesky. Když jste měl vloni před natáčením prvního dílu, dovedl jste si představit, že budete za rok chystat dvojku?
Ne, to mně opravdu nenapadlo. Ale vážně. Prostě jsme to zkusili a ono se to líbilo. A já jsem nejšťastnější na světě, že jsme se mohli zase sejít. I když nás počasí trochu zlobí, jsme spokojení.

Úspěch jedničky byl obrovský a pro Vás i producenty zcela jistě nečekaný. Čím si myslíte, že to je?
Zřejmě si diváci přáli vidět zrovna něco takového, oddychnout si u jednoduché veselohry typu Slunce, seno… A jak vidno, trefili jsme se.

Někteří „kritici“ Vám vyčítají, že je tam několik hrubých, vulgárních slov a že se farář jmenuje „Šoustal“. Co byste rád právě těmto moralistům vzkázal?
Dal jsem si práci a shlédl několik českých filmů poslední doby, kde se to skutečnými vulgarizmy jen hemží. Ani v jednom z mých dvaceti filmů, které jsem natočil, nenajdete jediný z těchto výrazů. Slova jako „koule“, „pták“, nebo „přeblafla“ jsou vedle oněch vulgárních slov naprosto úsměvně neškodná. A kritici mlčí, protože tam jde zřejmě o umění…

Patříte k lidem, kteří chodí a umí se dívat okolo sebe. Pak postřehy z měst, vesnic, i z dikcí a rozhovorů lidí, dokážete skvěle přenést do svých filmů, ať už pohádek či komedií. Jak to děláte?
Jak jste to správně řekl – stačí se jen dívat kolem sebe a naslouchat. A když má člověk trochu fantazie, dovede si to přenést do humorné nadsázky. A je to. Hotovo dvacet.

Ve Vašich filmech jsou vždy krásné lokace, místa, kde natáčíte, ať už je to město, vesnice, pohled na rybník, louky, lesy. Přispívá to k „úspěchu“ filmů jako takových?
Určitě. Jsem rád, když mně diváci děkují právě za tyto krásné záběry našeho venkova, přírody. V době nekonečné šedivé zimy, kdy byl film nasazen do kin, pohledy na letní rozjásanou krajinu přímo hladí po těle i duši. A lidi nám za to děkovali. A já děkuji jim, že přišli. Bez nich bychom pokračování točit nemohli!

Jak moc je těžké přesvědčit třeba majitele domů, bytů, luk, lesů a rybníků, aby je propůjčili k filmování?
Chtěl bych jim všem touto cestou poděkovat za ochotu a podporu při natáčení. Zatím se nestalo, že by nás někdo někam nepustil natáčet. Naopak, lidi mi ukazují malebná místa kolem jejich bydliště, dávají tipy na zajímavosti v okolí, které by mohly filmové záběry ozvláštnit.

Zaznamenal jste už nějaké hlášky z jedničky, které už doslova zlidověly?
Ano, přípitky drben – na vzbuzení lítosti, dáme si uršulum proti šakalům, vejdi a neuškoď. Nebo velebnosti, měl jsi tu štěnici. Odposlech přerušen… a ještě snad něco, už teď nevím.

Na které herce – postavy se diváci u Babovřesek 2 mohou těšit. Jsou někteří, kteří tam nebudou, nebo naopak – přibudou?
Příběh druhého dílu přímo navazuje na konec prvního – drbna Horáčková letí na ves zjistit, kdo to přijel, co je to za kluky s hokejkami. Takže vyprávění pokračuje dalšími třemi dny, tudíž ke křtu malého Tygra dojde až v díle třetím…Diváci sice prozatím oželí skvělou cikánku Aranku Lucie Bílé, ale seznámí se s mladými hokejisty, vnučkami našich drben, uchazečkou o místo farské hospodyně a dalšími drobnějšími roličkami. Naopak jednou z velkých nových rolí je kontrolor z Ministerstva financí v podání vynikajícího plzeňského herce Broňka Kotiše.

Nebudeme prozrazovat děj, protože diváci by pak nepřišli do kina, ale prozradíte aspoň základní „linii“ příběhu? Pořád jsme na vesnici? Pořád je tam Drbna Horáčková, farář, starosta, Ivana a Adam?
Ano, zůstáváme pořád v Babovřeskách, jen na skok se dostaneme vedle do krajského města. A víc snad teď ani nebudu prozrazovat, uvidíme.

Kde se bude natáčet, opět v jižních Čechách?
Opět na „loňských“ místech kolem Českých Budějovic a Netolic.

Kdy bude premiéra?
Premiéra je naplánovaná na 20. února 2014

Dovedete si nyní představit, že tady budeme za rok sedět a dělat rozhovor o chystaném třetím dílu komedie Babovřesky?
Já si dovedu představit takových věcí! A doufám v to.

Na co se vždy na natáčení nejvíce těšíte?
Na setkání se skvělými přáteli před kamerou i za kamerou, na krásný čas filmových prázdnin či dovolené uprostřed půvabných jižních Čech. A taky na jídlo. Máme skvělý catering a to je opravdu „nebe v hubě“

Neláká Vás režie seriálů, nebo třeba muzikálů?
Neláká. Dostal jsem mnoho nabídek na režii muzikálů, ale mně stačil jeden, Hamlet v Divadle Kalich. Ale seriál, řekněme historický, bych si rád zkusil.

Co byste nikdy režírovat – natáčet nechtěl?
Věci, které mě neoslovují.

Text rozhovoru: René Kekely

Populární články

Související články

CelebrityGurmánLifestyleSpolečnost

Šampaňské Mumm – styl hvězd zářijové edice pražského fashion weeku

Fashion week, který se letos odehrává v originálním barokním komplexu karlínské Invalidovny hostí  historicky...

CelebrityHodinkyŠperkySpolečnost

Montblanc představil v Houstonu novou kolekci psacích per StarWalker

U příležitosti blížícího se 50. výročí prvního přistání na Měsíci představil Montblanc...

CelebrityOsobnostiSpolečnost

Yemi porotcem ve světové soutěži!

Tvůrci populárních soutěží, jako je například The Voice, MasterChef nebo American Idol,...

CelebrityHudba

Hvězdy v kostele

Šňůru letošních adventních koncertů bude korunovat ten vánoční, v pražském kostele sv. Šimona...