Úvod Móda I v létě v „kašmíru“
Móda

I v létě v „kašmíru“

30

Možná že nevíte ale, lehký kašmírový svetr je ideálním společníkem i do horkých letních dní a především večerů a nocí. Kašmírový svetr je hřejivý ale zároveň i prodyšný a nesmírně komfortní. V lehkém kašmírovém svetru, vyrobeném z jednou tkané kašmírové příze, se nezpotíte, nebude vám horko.


Kašmír je navíc materiál, který je silně antiseptický a v minimální míře pohlcuje pachy. Kvalitní kašmír, respektive kašmírová příze, je navíc velmi odolný materiál, který je při správné údržbě opravdu dlouhověký.
Dámské i pánské letní kašmírové svetry najdete na www.sekora.cz nejen v klasických letních barvách (bílé, světle stříbrošedé, slonová kost) ale i v módních hravých odstínech.
Všechny tyto pánské a dámské svetry a úplety značky N.PEAL jsou vyrobeny z vybrané kašmírové vlny, vyznačují se perfektním zpracováním a ideální kombinací časem prověřených designů.
Pokud je jednou vyzkoušíte, uznáte, že letní kašmírové svetry jsou opravdu praktické, elegantní, zkrátka chic.

Trocha historie
„Své jméno získal kašmír po severoindické provincii, kde již od 16. století vyráběli místní řemeslníci originální, výjimečně jemné a pozoruhodně zbarvené šály ze suroviny, kterou kupovali od čínských, tibetských a afghánských obchodníků, kteří putovali po hedvábné stezce.“ [1]

Kde se bere kašmír?
„Základní surovinou pro výrobu kašmírové příze je srst (resp. pouze podsada) kozy kašmírské (Capra hircus laniger). Srst kozy kašmírské se skládá ze svrchní vrstvy (tzv. pesíky) a z podsady. Pesík je dlouhý, hrubý, hedvábně lesklý, rovný chlup, který má délku mezi 5 – 12 cm a průměr 60 – 90 μm a jeho primární funkcí je ochrana před deštěm nebo sněhem. Podsadu tvoří velmi jemné, husté chloupky s typickou délkou 4 – 10 cm a průměrem 14 – 20 μm a jejich úlohou je chránit zvíře před chladem. Kozí srst je každoročně na jaře ručně vyčesávána a následně přebrána tak, aby základní surovina obsahovala pouze podsadu. Paradoxně, v čím horších klimatických podmínkách kašmírské kozy žijí, tím kvalitnější vlnu poskytují – nejkvalitnější vlna pochází z koz, volně chovaných na rozlehlých severočínských nebo mongolských stepích, kde teplota v zimě dosahuje až -40 oC. Vzhledem k vysoké poptávce po kašmíru jsou opakovaně činěny pokusy chovat kozy kašmírské buď průmyslově ustájené nebo v mírnějších klimatických podmínkách, ale výsledná surovina je vždy podřadné kvality. Barva surové vlny může být šedá, hnědá nebo bílá s tím, že nejkvalitnější je barva bílá, která je ideální pro barvení v dalším procesu zpracování (šedá a hnědá barva surové vlny neumožňuje, aby byla zbarvena do jasných a zářivých odstínů).“ [2]

Nicméně průmyslově chované kozy jsou dnes též realitou, ale kašmírové příze z nich nejsou tak kvalitní a odolné, přestože na první dotek možná působí jemněji. Samozřejmě se to odráží v ceně.

Citace:
[1] SEKORA consulting s.r.o. http://www.sekora.cz/okasmiru.php?id=1
[2] Science World http://www.scienceworld.cz/clovek/kde-se-bere-kasmir-6773/

Foto: archiv SEKORA consulting, s.r.o.

Populární články

Související články

MódaMódní trendy

Ledové království na nohou

Animovaný film Ledové království se poprvé promítal v kinech v roce 2013. Neobyčejný příběh...

MódaSpolečnostTéma dne

Maestro Žorž Rovalis v Praze

Holiči a kadeřníci, vizážisté, filmaři a především ženy a dívky, toužící státi...

MódaMódní trendyNákupy

Elegantní i poslední den v roce

23Konec roku je ve znamení oslav a šampaňského. Všechny ženy touží po...

LifestyleMódaMódní trendyNákupy

Připravte se na období večírků a plesů se značkou Reserved

Reserved vítá sezónu vánočních večírků a novoročních plesů s capsule kolekcí, která...