Úvod Různé Výstava Hodiny a Klenoty Nové značky do Čech
Různé

Výstava Hodiny a Klenoty Nové značky do Čech

38


Začněme obligátním, ale stále platným konstatováním, že naše internetová redakce, stejně jako časopisu Hodinky & šperky (kde najdete v příštím čísle reportáž z této výstavy), vždy podporuje a vítá každou akci, která přiblíží fandům časomír tikající svět. Nicméně 22. ročník Hodiny a Klenoty, specializované mezinárodní výstavy hodin, hodinek zlatých a stříbrných šperků (ve dnech 19. až 21. 9.), měl, jako mince, dvě tváře.

Tou první příjemnou byla expozice značek vyšší kategorie vystavujících nikoliv ve stáncích, ale vitrinách podél levé stěny střední haly výstaviště v Holešovicích. Vystavovatel Incheba Expo Praha tak umožnil prezentovat se i zástupcům značek, z nichž mnohé byly dokonce českými premiérami. K takovým patřily: německo-švýcarský Nivrel, švýcarský Schwarz Etienne (Hubert Schediwy & Syn), italský Zanetti nebo švýcarský Carl. F. Bucherer (Hodinářství Bechyně). Na výstavě se prezentovaly i TAG Heuer (nejzajímavějším kusem byl Micrograph – 50 000 CHF), dále Raymond Weill s modelem Nabucco Cuore Caldo Twelve s rattrapante (Racio Export-Import-Consulting). Nebo Armin Strom například se skeletony od tohoto slavného hodináře. Rovněž byly k vidění kusy od Longines nebo Tudor …

Na protější straně měl svoji expozici Elton hodinářská s hodinkami Prim. Hvězdou byly bezesporu dva skeletony jejich strojků od slovenské dvojice Michal Molnár a Igor Fábry (které dobře znají čtenáři našeho časopisu Hodinky & Šperky). Zajímavostí je i použití diamantů (celkem 218) nejen na okruží kolem kalibru 93, ale především na skeletovaných můstcích, tedy v samotném strojku. Kus v platině je za 1 555 000 Kč.

V expozici dále byla kromě zajímavých historických kusů i novinka Brusel ve třech verzích (novodobě interpretující model z 50. a 60. let, nyní s kalibrem 98).

K novinkám, které nebylo na místě minout, patřil Paleograph od německého MeisterSinger (Chronoshop), který postavili hodináři Johanes Jahnk a Frank Stelzer na základě Unitasu 6497. Navíc jde o jednotlačítkový chronograf s palcovým rozdělovačem, který bude v ČR na prodej jediný, a to za cenu asi kolem 190 000 Kč.

Když hovoříme o technických zajímavostech, pak je třeba vzpomenout jak Schwarz Etienne s modelem Roma, jehož model používá vlastní strojek ASE 100 s mikrorotorem, tak Nivrel s potápěčským modelem, a přitom s tourbillonem (strojek Technotime). Nebo Carl F. Bucherer a model z řady Patravi EvoTec s vlastním kalibrem CFB A 1000 s periferním rotorem. No a v neposlední řadě byla k vidění i časomíra Seiko Astron (schopná automaticky nastavit čas do 6 sekund v kterémkoliv časovém pásmu na světě (nikoliv jen v běžných 24, ale všech platných 39 pásmech).

K nováčkům na české scéně patří třeba italský Locman či švýcarské Helveco i a.b.art (TradeHill). Také přibyly dvě anglické značky. Thomas Earnshaw (odkazující na slavného britského hodináře přelomu 18. a 19. století) s modely jak s mechanikou, včetně skeletonů, tak quartzem. Druhou pak je Avi-8 (obě Diax) s populární leteckou tématikou a odkazem na výrobce letounů Hurican a Hunter.

Mezi vystavovateli nechyběla známá jména, jako třeba českého hodináře Luďka Seryna (Seryn Watches), značky Epos a Davosa (Margita Ježková – Herrison), Ingersoll (Pohanka & Co), Kienzle (Olympia) a další. Znovu se na naši scénu vrátil Ice Watch, a s novou značkou Morgan ji zastupuje Diparlux. Znám je u nás i Timex (Timex Group Polska).

K zajímavým okamžikům patřily i autogramiády osobností jako byl Vlastimil Harapes – ambasador značky Armin Strom, sportovci Kamil Grim, Lukáš Konečný a muzikant Jaro Slávik – tváře značky Offshore Limited (4pm). A na stánku českého zastoupení švýcarského Edoxu (Aviko Time) byly rovněž hned tři osobnosti: jachtař David Křížek a automobiloví jezdci Martin Prokop a legenda Karel Loprais.

O zajímavá setkání jak s hodinkami, tak s osobnostmi nebyla tedy na výstavě Hodiny a Klenoty nouze. Tedy? Výstava expozicí vyšších značek rozhodně udělala dobrý krok. Ale určitě měl přijít již před řadou let, podobně jako mnohé další. Zda to stačí k tomu, aby příští rok přilákal dost zajímavých vystavovatelů z řad prodejců hodinek a dost návštěvníků, kteří se skutečně zajímají o časomíry, to je otázkou…

Fotogalerie

Populární články

Související články

Různé

Domov s velkým D

Velká řada dnešních seniorů se potýká s nebývalými problémy, které přináší naše...

Různé

Maminkovské kabelky v ethno stylu

Elegantní, promyšlené a ekologické, takové jsou doplňky pro děti, maminky i tatínky...

MódaRůzné

Celeste Buckingham a 3D zrcadlo pro smartphony

Make-up Genius je nová aplikace vyvinutá značkou L´Oréal Paris. Od ledna 2015...

CelebrityRůzné

5. narozeniny Slunečního paprsku se S. Krainovou a H. Křížkovou

Občanské sdružení Sluneční paprsek, které organizuje prázdninové ozdravné pobyty pro děti s...