Úvod Móda Výstava „Cartier Styl a historie“
Móda

Výstava „Cartier Styl a historie“

32

img01Výstava se bude konat k 30. výročí vzniku Cartier Heritage Collection od 4. prosince 2013 do 16. února 2014 v Grand Palais v Paříži. Na této kunsthistorické výstavě se představí více než 550 unikátních exponátů od roku 1850 do současnosti.

Věhlas jména, lesk diamantů – francouzský šperkařský dům se ohlíží za svou velkou rozmanitou historií, která je nerozlučně spjata s jedinečným řemeslným uměním, nezaměnitelnou kvalitou, vysokými nároky na luxus a exkluzivním stylem.

Jako král klenotníků hrál šperkařský dům Cartier vždy přední roli i v dějinách dekorativního umění. Nespočet návrhů, od těch spíše klasických až po radikální secesní kreace, je ve své geometrické a exotické jedinečnosti fascinujícím svědectvím změn nejenom ve vkusu, ale také ve společnosti.Těmto návrhům nedokázaly odolat nejslavnější osobnosti 20. století, vždyť se v nich – ať už šlo o šperky nebo hodinky – snoubil ušlechtilý design s praktickou rafinovaností.

Expozice „Cartier. Le Style et l’Histoire“ (Cartier. Styl a historie) v Salon d’Honneur v Grand Palais v Pařížije pojata jako nekomerční kunsthistorická výstava. Výtvory značky Cartier jsou zde prezentovány jako umělecká díla a v souvislosti s různými stylovými epochami. Historie společnosti, od jejího založení Louisem-Françoisem Cartierem v roce 1847 až do pozdních 70. let, poskytuje nejen příležitost nahlédnout za kulisy tohoto slavného šperkařského domu, ale také nechat se oslnit nesmírnou krásou vystavených mistrovských předmětů.

549 šperků, hodin a hodinek je vystaveno spolu s dalšími předměty, jako je oblečení, nábytek, obrazy, reklamní materiály, rytiny nebo módní časopisy – s cílem umožnit návštěvníkům seznámit se s uměním a vkusemdané doby. Více než 200 kreseb a velké množství archivních materiálů zde má doplňující a vysvětlující funkci.

Pro Cartier je výstava považována za nejdůležitější v celé historii této značky. Žádná jiná výstava nenabízí tak široké spektrum vrcholných exponátů – například sérii překrásných a cenných tiár nevyčíslitelné hodnoty, v nichž se zrcadlí nejen virtuózní řemeslné umění, ale také touhy a přání zákazníků značky Cartier. Vedle toho je vystavena také řada 15 unikátních mysteriózních hodin – každé z nich jsou mistrovským dílem elegance a rafinovaného řemeslného umění.

Vybrané předměty pocházejí z velké části ze sbírky domu Cartier. Doplněny byly o předměty zapůjčené z 50 veřejných institucí (např. Muzeum dekorativního umění, Francouzská národní knihovna ad.) a soukromých sbírek. K vidění zde jsou například předměty ze sbírky knížete monackého, které patřily kněžněGrace, i ze sbírek britské královské rodiny.Součástí výstavy není ale jen monacký knížecí pár. V kontextu své doby jsou představeni i další významní zákazníci, mezi nimi příslušníci královských rodin, hollywoodské hvězdy, celebrity, dědicové a módní ikony – od Marlene Dietrich a Elizabeth Taylor až po Monu Bismarck a Daisy Fellowes.

„Cartier. Le Style et l’Histoire“ je první výstava, která se koná v nově zrekonstruované vstupní hale Grand Palais – v dokonalé harmonii s grandiózními kulisami a poetickým designem. Magie jednotlivých objektů mluví sama za sebe. Je klíčem k porozumění této šperkařské historie plné významných událostí.

Přehled sekcí a témat

1. sekce / téma 1:Jak to vše začalo – Historie značky Cartier
2. sekce / téma 2: Moderní styl a Art Deco
3. sekce / téma 3: Průkopnický duch značky Cartier– Nové horizonty
4. sekce / téma 4: Mysteriózní hodiny – Magie značky Cartier
5. sekce / téma 5: 30. a 40. léta – Geometrický luxus
6. sekce / téma 6: Drahokamy – Jedinečné kameny a řemeslné umění Cartier
7. sekce / téma7: Zjemnění stylu –fauna a flóra domu Cartier

Sekce / téma 1: Jak to vše začalo – Historie značky Cartier

V roce 1847 převzal Louis-François Cartier šperkařský ateliér v Paříži a položil tak základní kámen šperkařskému domu Cartier. To byl začátek dodnes trvající historie, která je založena na tradičním řemeslném umění, prvotřídním stylu a exkluzivní kvalitě. V roce 1899 se sídlemCartier stala prestižní Rue de la Paix č. 13, kam přicházely osobnosti z celého světa. Cartier rychle získal přízeň královských rodin v Evropě, což z něj udělalo královského dodavatele. U příležitosti nástupu na trůn v roce 1902pasoval Eduard VII. dům Cartier králemklenotníků, klenotníka králů. Dům Cartier tak za pouhé dvě generace dosáhl ve šperkařském umění vrcholu.

Obchod Cartier v Paříži, Rue de la Paix, kolem 1900

Sekce / téma 2: Moderní styl a Art Deco

Oslnivý design, technická rafinovanost, nejvyšší řemeslné umění – aby mohl splnit tyto kreativní požadavky, spolupracoval Cartier s nejlepšími designéry, řemeslníky a hodináři své doby. V harmonii mezi klasickými díly a originálními výtvory vzniklo něco jedinečného: styl Cartier. V segmentu hodin byly vyráběny nejprve Mysteriózní hodiny (PendulettesMystérieuses), později náramkové hodinky, jejichž úspěch byl odstartován v roce 1911 hodinkami Santos.Další modely následovaly, například legendární hodiny Tank. Pokud jde o šperky, určující byl styl Art Deco. Cartier vyráběl šperky, pro které byly charakteristické geometrické abstraktní linie a černo-bílá elegance. Tyto šperky se staly podstatnou součástí haute couture. Mezi nejdůležitější zákaznice patřily Barbara Hutton, Nina Dyer nebo vévodkyně z Windsoru.

Sekce / téma 3: Průkopnický duch značky Cartier – Nové horizonty

img05Louis, Jacques a Pierre, vnuci zakladatele firmy, nechtěli jen přijímat zákazníky z celého světa, ale chtěli se i sami vydávat na objevitelské cesty do dalekých zemí. Už v roce 1904 odcestovali bratři do Ruska, do země, která je fascinovala a inspirovala k mnoha výtvorům. Ale nejen tam bylo možné získat si carskou rodinu a aristokraty, Cartier usiloval o vytvoření sítě královských odběratelů i v Indii a Persii. Například pandžábský mahárádža byl tak fascinován umem a jedinečným stylem této značky, že pařížským zlatníkům svěřil nádherné drahokamy, ze kterých tito umělci vytvořili dechberoucí skvosty, třeba opulentní Pandžábský náhrdelník. Tyto exotické vlivy stály u vzniku stylu zvaného Tutti Frutti: třpytivé rubíny, smaragdy a safíry intenzivních barev uspořádané do pestrých květů na náhrdelníku, na prstenech ve tvaru plodů nebo na náramcích ve tvaru lístků – tyto šperky nosila a získala jim popularitu francouzská módní ikona Daisy Fellowes.

Náhrdelník pandžábského maharádži byl vyroben na zakázku v roce 1928 pro maharádžu Bhupindara Singha z platiny osazený 2.930 diamanty s dominujícím žlutým diamantem o váze 234,65 karátu.

Sekce / téma 4: Mysteriózní hodiny – Magie značky Cartier

img02V historii šperkařského domu Cartier sehrály důležitou roli tzv. Mysteriózní hodiny (PendulettesMystérieuses). Milovníci hodin žasli nad tajemnými stolními hodinami na podstavci ze zlata, achátu nebo onyxu s rámečkem z perleti nebo smaltu: Jejich platinové nebo diamantové ručičky se pohybovaly bez viditelného spojení s hodinovým strojkem – zázračný výtvor hodinářského umění, který nadaný mistr hodinář Maurice Couet vyvíjel i mnoho let. Zdrojem inspirace pro tyto hodiny byly triky kouzelníka Jeana Roberta-Houdina. První stolní hodiny, Model A, prodal Cartier v roce 1912. Dnes sbírka zahrnuje jedinečnou sadu 20 mysteriózních hodin.

Portique Mystery Clock – první ze série šesti mysteriózních hodin vyrobených jako šintoistický chrám, rok 1923
Portique Mystery Clock – první ze série šesti mysteriózních hodin vyrobených jako šintoistický chrám, rok 1923

Sekce / téma 5: 30. a 40. léta – Geometrický luxus

K nejdůležitějším milníkům v historii šperkařského domu Cartier patřila expanze do zahraničí – třeba jako velký skok do Ameriky v roce 1909, kdy byla na Fifth Avenue otevřena pobočka Cartier.Jejími stálými zákaznicemi se staly celebrity jako MarjorieMerriewather Post, Barbara Hutton, Mona von Bismarck nebo MarleneDietrich. Na barvy a hojnost zlatých 20. let vrhla stín světová hospodářská krize. Tento stín si vyžádal návrat ke klasicistním tvarům a přivedl značku Cartier ke zkoumání nekonečných možností diamantového výbrusu. Od roku 1933 byla za haute joaillerie odpovědná kreativní ředitelka JeanneToussaint, jejíž nápady katapultovaly společnost na novou estetickou a technickou úroveň. Typické rysy: geometrické siluety a uplatnění žlutého zlata a barevných drahokamů. Nepřehlédnutelné skvosty jako propletený náramek Gaspipe, surreálně působící brož ve tvaru orchideje z roku 1937 nebo hodinky s rubíny ve tvaru visacího zámku propůjčily stylu domu Cartier novou, fantastickou modernost.

Butik Cartier v New Yorku otevřený v roce 1909 Pierrem Cartierem, s pohledem na spodní část Fifth Avenue a katedrálu sv. Patrika (1922)

Sekce / téma 6: Drahokamy – Jedinečné kameny a řemeslné umění Cartier

„We are ours now“ –tato slova nechal Eduard VIII. vyrýt do snubního prstenu z dílny Cartier, který v roce 1936 věnoval Wallis Simpson. Prsten byl osazen oslnivě velkým smaragdem vážícím 19,77 karátu – drahokam byl symbolem jejich velké lásky a zároveň vyjádřením onoho stylu, který byl pro šperkařský dům Cartier v této době příznačný. Marlene Dietrich a Jean Gabin, vévoda z Westminsteru a Coco Chanel, Vivien Leigh a Laurence Olivier, láska těchto slavných párů byla vždy korunována exkluzivními šperky Cartier.Třpytu drahokamů podlehla také Elizabeth Taylor, filmová bohyně, která se zamilovala nejen do mnoha mužů, ale také do božských šperků. Legendou se jistě stal 69,42 karátu vážící diamant Taylor-Burton, který jí daroval Richard Burton,a který si nechala firmou Cartier zasadit do náhrdelníku.

Sekce / téma 7: Zjemnění stylu –fauna a flóra domu Cartier

Slavné šperky, slavné hollywoodské hvězdy! Výstava působivým způsobem ukazuje, jakou přitažlivost měla precizní díla z dílny Cartier pro hvězdy jako Marilyn Monroe, Mia Farrow nebo MarleneDietrich. Tyto dámy milovaly nádherné ženské skvosty, které ve 40. a 50. letech získávaly měkčí tvary a byly převážně vyráběny už ne z platiny, ale ze žlutého zlata. Totéž platilo i pro mexickou herečku Maríu Félix, která si u Cartier nechávala vyrábět neobyčejně drahocenné šperky – mistrovská díla jako hadí náhrdelník z platiny a bílého zlata, který byl osázen diamanty o hmotnosti 178,21 karátu, nebo krokodýlí náhrdelník ze žlutých diamantů a kulatých smaragdů. Domu Cartier byla hluboce zavázána i GraceKelly

img03
Snake Necklace – náhrdelník Cartier ve tvaru hada, platina, bílé a žluté zlato s 2.473 diamanty o celkové váze 178,21 karátu, vyrobený na zakázku pro mexickou herečku Maríi Félix

19/08/1973. DEAUVILLE: SOIREE "RIDING CROP OF GOLD" NB 47841María Félix – mexická herečka s náhrdelníkem Cartier ve tvaru hada

Populární články

Související články

MódaMódní trendy

Ledové království na nohou

Animovaný film Ledové království se poprvé promítal v kinech v roce 2013. Neobyčejný příběh...

MódaSpolečnostTéma dne

Maestro Žorž Rovalis v Praze

Holiči a kadeřníci, vizážisté, filmaři a především ženy a dívky, toužící státi...

MódaMódní trendyNákupy

Elegantní i poslední den v roce

23Konec roku je ve znamení oslav a šampaňského. Všechny ženy touží po...

LifestyleMódaMódní trendyNákupy

Připravte se na období večírků a plesů se značkou Reserved

Reserved vítá sezónu vánočních večírků a novoročních plesů s capsule kolekcí, která...