Úvod Lifestyle Deset věcí, které byste měli vědět o lněném oleji
Lifestyle

Deset věcí, které byste měli vědět o lněném oleji

33

 

bio-lneny-olej-pravy-250-ml

Na následujících řádcích najdete mnoho užitečných pravd, tipů a rad, které se týkají lněného oleje a jeho vlastností. Co je na lněném oleji dobré, jak s ním zacházet, jak ho užívat, ale také správně skladovat.

1. Lněný olej je živá potravina.

Tak jako kousek ovoce po rozkrojení rychle oxiduje a je dobré ho co nejdříve sníst, stejně je na tom lněný olej. Až už se jedná o tekutý olej nebo čerstvě pomletá lněná semínka.

2. Celá lněná semínka tělo nedokáže využít.

Nejprospěšnější jsou samozřejmě tuky, které nejaktivněji reagují s kyslíkem. Jíst celé lněné semínko je ale zbytečné, protože tělo jeho užitečné vlastnosti nedokáže využít. Celá lněná semínka se nedají strávit a prostě jen jednoduše projdou tělem jako hrubá vláknina.
Pokud si chcete pomlít čerstvá lněná semínka, nikdy je nemelte dopředu a pomletá je ani neskladujte. Jakmile semínko namelete, tyto mastné kyseliny během 10 až 15 minut zkazí.

3. Důvod k mísení oleje s proteiny je jednoduchý.

Pokud budete užívat lněný olej samostatně přímo ze lžíce, jeho vstřebatelnost se výrazně snižuje. Kombinace proteinů s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny. To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu.

4. Pacienty s rakovinou úspěšně léčila německá biochemička.

Světově proslulá odbornice v oblasti tuků a výživy Dr. Johanna Budwig po mnoha experimentech nalezla souvislost mezi rakovinou a metabolismem tuků. Následně své pacienty úspěšně léčila stravou obsahující vysoce kvalitní lněný olej bohatý na tuky Omega 3 a tvaroh.

5. Tuky typu Omega jsou často nazývány potravou mozku.

Mozek se totiž skládá pře
vážně z tuků, přesněji z lipidů. Zatímco si naše tělo dokáže vytvořit cholesterol a většinu lipidů obsažených v mozku, vznik některých záleží na Omega 3 a 6 tucích obsažených v naší stravě.

6. Lněný olej obsahuje až 61 % Omega 3.

Lněný olej je nejpřirozenějším zdrojem zdravých tuků Omega 3. Lněný olej zn. Walramcom obsahuje až 61 % těchto tuků. Navíc díky akumulaci energie ze sluníčka ve lněném semínku, je tento olej plný zdravé energie.

7. Nepodceňujte každodennost a délku užívání.

Kvalitní za studena lisovaný lněný olej smíchaný s tvarohem obsahujícím méně než 2 % tuku a dalšími přísadami dle správné receptury Dr. J. Budwig užívejte po dobu minimálně 6 měsíců, kdy se dostaví očekávané účinky.

8. Přítomnost světla, tepla a kyslíku snižuje výživnou hodnotu oleje.

Lněný olej by měl být vždy spotřebován do 5 až 6 týdnů od vylisování. Další možností je, že si zakoupíte olej vyráběný technologií bez přístupu světla, tepla a kyslíku, který je balen do speciálních obalů, jedním z nich je lněný olej zn. Walramcom. Takto vylisovaný olej je výrobní technologií stabilizován, má prodlouženou dobu minimální spotřeby, ale po otevření by měl být dále uchováván v lednici a spotřebovat se do 5-6 týdnů po otevření.

9. Čerstvý lněný olej můžete uchovávat v mrazáku.

V každém případě, pokud máte čerstvě vylisovaný olej, nebo víte, že ho brzy nespotřebujte, dejte ho do mrazáku. Zůstane tak déle čerstvý.

10. Sklo a papírová krabička lněný olej před oxidací neochrání.

Světlo má zdaleka nejškodlivější vliv na esenciální mastné kyseliny, škodlivější než kyslík a teplo. Jakmile má světlo přístup k esenciálním mastným kyselinám, dochází ke značnému, pokračujícímu poškození – jako když je olej zabalen do skla a papírové krabičky, kterou dříve či později poškodíte, jakmile ji poprvé otevřete.

 

 

 

Populární články

Související články

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

Lifestyle

Moser strom v hotelu Mandarin Oriental

Křišťál Moser se letos poprvé ukazuje v novém kabátě. V rámci re-brandingu značky představila...

LifestyleMódaMódní trendyNákupy

Připravte se na období večírků a plesů se značkou Reserved

Reserved vítá sezónu vánočních večírků a novoročních plesů s capsule kolekcí, která...

LifestyleSpolečnost

Těhotná Petra Němcová na obálce lednové Vogue CS

Modelka, filantropka a ambasadorka udržitelného životního stylu Petra Němcová krátce před porodem...