Úvod Lifestyle Cestování „Tri dni ma naháňali, éééj!“ aneb Malou Fatrou na kole
CestováníLifestyleTipy DÁMY

„Tri dni ma naháňali, éééj!“ aneb Malou Fatrou na kole

34

DSCN0639Když nám přišlo pozvání na akci otevírání nových cyklostezek v regionu Malá Fatra od místních pořadatelů, řekli jsme si, že naše dosud amatérské výkony v mírném kopcovitém terénu budou konečně prověřeny prubířskými kameny, skalami a nastoupanými kilometry slovenských prvohor (jsou prvé po překročení státní hranice). Také jsme se těšili, že prověříme naše drahá horská kola ve skutečně horském terénu a pak je budeme reklamovat, že v žádném případě nevydrží naslibovanou zátěž. Co nás ani na chvíli nenapadlo byla možnost, že bychom očekávanou zátěž nevydrželi my. Což se nakonec ukázalo u poloviny našeho týmu (u mě) pravdou. Po téměř 70 kilometrech ve slunci i dešti v horském terénu jsem v závěrečném stoupání musel zhruba na 500 metrů z kola slézt, zklidnit rozbouřený žaludek i zběsilý tlukot srdce, a pomalu dojít pěšky k fyzicky zdatnějšímu zbytku našeho týmu, který se mezitím nahoře opaloval. Ale to jsem začal koncem naší cesty, tedy zpět na začátek.

Cyklostezky v mobilu

O kráse slovenských hor, nádherné přírodě a vřelosti místních lidí toho bylo napsáno mnoho, tipů na dovolenou je na Slovensku nepočítaně a vcelku snadná dostupnost a absence jazykové bariéry jsou hlavními argumenty, proč se rozhodnout strávit dovolenou u našich východních sousedů. My jsme se vydali z Prahy do regionu Malá Fatra, přičemž nikoho nepřekvapí, že nejhorším úsekem cesty byl čas strávený na dálnici D1. Když však nezůstanete viset v koloně, už za pět hodin celkem pohodlné jízdy můžete nasedat na kolo v Terchovej a vyrazit za poznáním přírody, kraje a svých fyzických možností.
DSCN0672V oblasti Terchovej se nachází nejhustší síť cyklotras na celém Slovensku, OOCR (oblastní organizace cestovního ruchu) Malá Fatra vydala v roce 2013 Cyklomapu – Region Malá Fatra a Kysuce, kde jsou podrobně zakreslené cyklotrasy i se stupni obtížnosti a můžete si ji koupit v husté síti informačních kanceláří. Co je ještě lepší, v letošním roce udělali novou aplikaci se všemi cyklostezkami, kterou si můžete jednoduše stáhnout do vašeho mobilního telefonu. Pak už nezbývá než zvolit správné oblečení, i při slunečném počasí vzít do baťohu nepromokavou větrovku, dostatek pití, a pakliže nemáte na trase naplánované přestávky v místních krčmách, tak i dostatek jídla a čokolády na celodenní cyklovýlet.
Nás čekalo osmdesát kilometrů náročného horského terénu, začátek trasy byl ve vyhlášeném autokempu Belá v Terchovej. Z Terchovej jak známo pocházel nejslavnější slovenský zbojník Juraj Jánošík. Však ho tady mají v nadživotní velikosti v podobě sochy vyrobené z ušlechtilé oceli, která se blýská do daleka, zřejmě aby nemuseli závidět Tatranům, že se blýská jen nad nimi. Každoročně se zde konají „Jánošíkove dni“, největší folklórní festival, který se pořádá už od šedesátých let.

Ve zdraví dojeli

Po vyjetí z kempu a prvním delším kopci, kde se roztrhal dosud jedoucí blok cyklistů, byla naší první zastávkou po 17 km Stará Bystrica, malé městečko s unikátním dřevěným orlojem, jediným na Slovensku. Tento orloj, nebo spíše obrovská dřevěná socha je turistickou atrakcí, která při naší návštěvě oslavila dvousettisícového návštěvníka. Ze Staré Bystrice jsme se vydali po rovné asfaltové stezce, a jen cyklista ví, jak rychle kilometry naskakují, když jede z kopce či po rovince. Ovšem za pár minut jsme dojeli na začátek opravdové horské cesty a začali jsme stoupat vzhůru do kysuckých kopců. Slunce nemilosrdně pražilo, kola skřípala a my se začínali potit. Od této chvíle jsme následujících pět hodin střídavě funěli během kilometrů stoupání do vysokých kopců, abychom se pokochali dech (zbytky dechu) beroucími panoramaty Malé Fatry, Kysucké vrchoviny, vodní nádrže Nová Bystrica a dalších přírodních scenérií, a pak se následně řítili po šotolinových cestách obrovskou rychlostí zpět do údolí, odkud vedla cesta opět na další vrchol, do kopců, do hor, do zapomenutých míst a rozpadlých zbytků srubů dávných obyvatel tohoto čistého kraje. To vše za střídajících se přívalů deště (opravdu si kupte tu nepromokavou větrovku…) pálícího slunce a větru.
DSCN0692Druhou naší zastávkou bylo místo pod vrcholem stoupání, kde jsem vyjedl půlku stánku s občerstvením, a pak jsem nebyl schopen přinutit se vstát a šlapat na poslední vrchol. Pouze blížící se podvečer a sběrný vůz mě přesvědčily, že mám jít alespoň pěšky, což jsem nakonec asi na čtvrt hodiny udělal. Nikde, a obzvláště v horách, není radno přeceňovat své síly. Po zdolání posledního vrcholu nás čekalo, místo očekávaného sjezdu krásnou cestou, rozbahněné koryto plné kamení, ve kterém jsme museli opatrně a po kotníky v blátě tlačit (kola se zastavila) naše „stroje“ do údolí. Příliš pozdě jsme pochopili kresbu lebky se zkříženými hnáty na ukazateli cesty… Od organizátorů jsme se pak dozvěděli, že jsme mohli o kus dál jet krásnou cestou až dolů. Hm. Pak už ovšem přišla euforie, endorfiny se vyplavily a zbytek cesty po asfaltové silnici zpět do Terchovej jsme uháněli, jakoby nám za koly hořelo. Ujeli jsme v náročném terénu celkem 78 km, nastoupali 1550 výškových metrů, kola vydržela a skutečně něco vydrží – kotoučové brzdy a odpružené vidlice dostaly zabrat. My jsme se v náročném terénu dokázali vyhnout pádům i defektům, kterých jsme po cestě potkali několik.

Ubytování pro každého

Po návratu do kempu a umytí zabahněných kol jsme se přesunuli do penzionu v Terchovej, kde jsme povečeřeli a čekal nás ještě večerní program na slavnostech. Tam se ovšem vydala jen půlka našeho týmu, neboť ti rozumnější (a starší) šli do postele. Tam jsem v duchu přemítal, jestli se do Terchovej vydáme s celou rodinou ještě letos na podzim, nebo to necháme na příští rok. Ubytování, které se zde nabízí od toho obyčejného a cenově přístupného až po luxusní sruby a hotely s veškerým komfortem, není problém sehnat. Naše volba bude zřejmě jedna z krásných dřevěných chat Uhorčík, Ilčík nebo Rajnoha, jejichž majitel Peter Chrapčiak je i tím nejpovolanějším, který vám v Kysuckém kraji a Malé Fatře dá ty nejlepší tipy na výlety. Je bývalým ředitelem OOCR a cyklotrasy v okolí Terchovej a moderní mobilní aplikace jsou jeho prací. Lidé v tomto regionu vůbec cyklistiku milují, dokládá to nejen počet vybudovaných cyklostezek, ale i nadšení, se kterým pořádají stálé vyjížďky, akce pro cyklisty a nejrůznější závody už pro ty nejmenší děti. Při naší návštěvě se konala už 4. Dětská tour Petera Sagana. Tento slovenský expres totiž pochází z blízké Žiliny a v horách Kysuce a Malé Fatry začínal svůj cyklistický život…
DSCN0666Vyjmenovat v tomto článku všechna místa, která stojí jen v tomto kraji za vidění, nemá význam. Veškeré podrobné informace najdete na webových stránkách www.regionmalafatra.sk , případně se s nějakým dotazem můžete obrátit přímo na nynějšího ředitele pana Matúše Dobeše, riaditel@regionmalafatra.sk, který Vám rád odpoví. Za náš tým mohu napsat jediné, do Terchovej se určitě zase vydáme a vezmeme s sebou své kamarády a známé, kteří budou chtít strávit aktivní dovolenou v krásném prostředí slovenských hor. Věřím, že budou stejně nadšeni a spokojeni jako my.

 

 

 

Klikněte pro zvětšení obrázků.

DSCN0716 DSCN0709 DSCN0695 DSCN0676 DSCN0666 DSCN0662 DSCN0655 DSCN0641 DSCN0639

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...