Ivan Mach: “Lidé nechtějí být léčeni a chtějí zůstat zdraví”

Přidal  |  0 Komentáře

mach_ivanPřinášíme rozhovor s odborným garantem kurzů Nutris Ing. Ivanem Machem, CSc. k 10 letům existence kurzů výživových poradců v ČR. Ivan Mach je autorem více než patnácti knih o zdravém stravování a správném životním stylu a zastává post prezidenta Aliance výživových poradců ČR.

V letošním roce slaví Nutris 10 let od svého založení a od historicky prvního kurzu pro výživové poradce. Poslední dobou se s podobnými kurzy roztrhl pytel, ale před 10 lety to rozhodně běžná věc nebyla. Co Vás k rozhodnutí pořádat kurzy o výživě tehdy vedlo?

V r. 2004 sice existovali výživoví poradci, ale ve skutečnosti to byli distributoři a prodejci často neúčinných až podvodných výživových produktů a s komplexní výživou nikomu neuměli a ani nemohli poradit. Tuto potřebnou službu, která patří spíše do oblasti primární prevence, neposkytoval vlastně nikdo, ani lékárníci, ani lékaři. Položil jsem si otázku, proč tomu tak je, když se společnost stravuje stále hůře. Zjistil jsem, že zdravotnictví tyto odborníky nevychovává a tzv. akreditované kurzy trenérů na příkaz Ministerstva zdravotnictví obsahují pouze čtyři hodiny výuky o výživě! Radil jsem kolegům, aby výživu přidali, ale nebyli schopni to prosadit. A tak jsem založil kurzy o výživě samostatně. Za 10 let jsme vyškolili asi 1200 výživových poradců, z toho asi jedna čtvrtina se tomuto oboru věnuje profesionálně.

Z dnešního pohledu se zdá být toto rozhodnutí velmi vizionářské, přeci jen téma výživy se za tu dobu 10 let velmi zpopularizovalo. Odráží se to i na znalostech, s nimiž přicházejí účastníci na Vaše kurzy?

Ano, o výživové poradenství jako obor či profesi neměl tehdy zájem nikdo jiný než zmínění distributoři, zatímco zdravotnictví směrem k veřejnosti vysílalo nanejvýše neúčinná tzv. obecná výživová doporučení. Díky lektorskému kolektivu Nutris, později Alianci výživových poradců ČR, knihám (např. Dr. P. Fořta) a odborným magazínům (jako např. Muscle & Fitness) se nejdřív začala odborně popularizovat výživa ve sportu a později i v celé společnosti. To jsem viděl podle profilu studujících v našich kurzech, mezi kterými zpočátku převládali trenéři a maséři a později přibyli personalisté z firem, maminky dětí, vojáci, pracovníci z veřejných jídelen a gastronomie, potravinářští technologové aj. V posledních pěti letech markantně přibylo i zdravotníků – lékařů, lékárníků, zdravotních sester, nutričních terapeutů a fyzioterapeutů. Ti již přicházejí na kurz teoreticky vyzbrojeni znalostmi z fyziologie výživy, biochemie a z klinické výživy, zatímco mnozí studenti se s vědeckými základy výživy seznamují na našich kurzech poprvé.

Předpokládám, že s růstem vzdělání účastníků kurzu se mění i zájem o přednášená témata. Jak se za těch 10 let změnila koncepce základních kurzů Poradce pro výživu Nutris, které patří k Vaší vlajkové lodi?

Na začátku jsme nevyučovali předměty jako např. Podnikání ve výživovém poradenství, Mlékařské výrobky ve výživě, nauku o doplňcích stravy jsme slučovali s informacemi o rostlinných extraktech a léčivých rostlinách atd. Bylo tomu tak jednoduše proto, že chyběli odborníci a lektoři. Ti se pak postupně rekrutovali z absolventů našich kurzů. Dnes je těchto lektorů, z nichž jsou mnozí lékaři a potravinářští technologové, většina a našim studentům nabízejí ucelené portfolio informací od výrobních potravinářských technologií až k praktickému výživovému poradenství a odbornému sestavování jídelníčků. Naší koncepcí vzdělávání ve výživě vyvracíme „nálepku“, kterou se nás snaží dosud označovat někteří zdravotníci, že jsme pouze vyškolení prodejci doplňků stravy, čímž nás přirovnávají k těm, kteří kazili jméno výživě jako odbornosti před založením kurzů v r. 2004! Přitom znalosti o doplňování stravy jsou pouze malou částí komplexního vzdělání výživového poradce.

5265-130135Za těch 10 let prošlo základními kurzy Nutris mnoho účastníků, kteří určitě nechtějí zůstat jen u základního vzdělání o výživě. Jak s nimi dále pracujete? Nabízíte jim i nějakou další vzdělávací nadstavbu?

Ano nabízíme, ale ke vzdělávání je nenutíme nějakými bodovými systémy, které bývají obvykle formální a byrokratické, jak to vidíme např. ve vzdělávání zdravotníků. Vždyť prohlubování znalostí podle pokroků vědy by mělo být v zájmu každého odborníka.

V minulých letech jste se projevil jako úspěšný autor a výživový vizionář, jak tedy vidíte budoucnost výživového poradenství? Kam tento obor směřuje a o jaká témata plánujete rozšířit kurzy, popř. semináře Nutris v blízké době?

Protože se v Alianci výživových poradců cítíme zodpovědní za formování tohoto studijního oboru i profese jako takové, musíme být připraveni na to, aby výživové poradenství trvale reagovalo na aktuální společenskou objednávku, tj. aby jako pomáhající profese stále více pomáhalo zodpovědným lidem opět získat uvědomělou vládu nad svým stravováním a návyky, aby nebylo diktováno jen nabídkou potravinářského průmyslu a gastronomie popř. deformováno prázdnými výkřiky dámských magazínů o zázračných dietách. To není záležitost pouze odborné vyspělosti poradců, ale i jejich schopnosti a dovednosti ovlivňovat psychiku klientů tak, aby se našimi individuálními výživovými doporučeními opravdu ve svém vlastním zájmu řídili a byli úspěšní, tedy opět získali moc nad svojí výživou i zdravím. Proto budeme nadále rozvíjet dovednosti poradců i v oboru psychologie výživy, s nímž jsme v kurzech Nutris začali teprve před dvěma lety. Chceme mít prostě výsledky a ne lámat hůl nad enormně rostoucím počtem nemocných jako obezitologie, diabetologie a další obory, které na preventivní úlohu výživy rezignovaly už dříve a nyní se diví, proč jejich rozpočty na léčbu a léky už nestačí uhradit z veřejných prostředků. Lidé nechtějí být léčeni a chtějí zůstat zdraví – tento požadavek plně respektujeme a myslíme si, že v oblasti výživy plníme roli tzv. primární prevence.

Momentka z kurzu
img_0002