Úvod Kultura Concerto Glassico – přelomová výstava českého skla a bižuterie
Kultura

Concerto Glassico – přelomová výstava českého skla a bižuterie

32

DSC_0578Na takovouto jedinečnou výstavu českého umění skla jsme čekali rovné čtvrt století. Ano, za celých pětadvacet let se široká veřejnost domácího a zahraničního publika nemohla seznámit s tak rozsáhlou prezentací našeho sklářského a bižuterního průmyslu, jako nyní. Výstava Concerto Glassico pod křídly sdružení České umění skla se koná v průběhu září tohoto roku v Toskánském paláci v Praze na Hradčanském náměstí. Představují se na ní přední sklářské a bižuterní firmy, sklářské školy i sklářští výtvarníci. A považte, vstup je zdarma! Expozice je natolik bohatá, že zde návštěvník stráví nejméně půldruhé hodiny. A to ještě ani nepočítáme s tím, že se zabaví u opravdové sklářské pece .

Co nás čeká ve dvoraně…

Tak úžasnou záležitost, jakou jmenovaná výstava  je, barokní palác na západní straně Hradčanského náměstí dlouho nezažil. Toskánský, aneb Thun-Hohenštejnský palác, dnes sloužící Ministerstvu zahraničních věcí ČR, je  sám o sobě unikátem, jehož navštívit stojí, jak se lidově říká, opravdu zato. Zvláště pak, když máme zároveň nevídanou možnost shlédnout ruční práce českých mistrů křehké krásy, kteří navazují na slavné odkazy předků a jejichž dnešní designéři patří bezesporu ke světové špičce oboru.
Procházíme honosnou kovovou branou paláce, vítá nás zvonkohra na skleněnou muziku zvanou Vetrachord. Jsou zde instalovány hned dvě a jedná se o křišťálové barevné hranoly různých velikostí, vyvedené do podoby jakéhosi závěsného cimbálu, na který se hraje paličkou. S citem, podotýkáme, neboť i když se jedná o olovnaté sklo, jest to materiál křehký. Jedná se o výrobek nižborských a karlovarských sklářů historických společností Rὒckl a Moser. Je u nich tlačenice, malí i velcí návštěvníci neodolají, aby si nezahráli. Velmi efektní je pak dřevěná palisáda ze starých sklářských bukových forem různých velikostí. Za ní je umístěn velkoplošný interaktivní stan , kde návštěvníci mohou sledovat práci foukačů u přenosné sklářské pece, rytí a broušení skla i foukání skleněných figurek. Neméně zajímavé jsou rovněž ukázky vinutí lampových perel, malování vánočních ozdob, malba na skle nebo výroba Tiffany vitrážek. A máte-li dosti odvahy, můžete si vlastnoručně vyzkoušet svou zručnost a fantazii v kreativní dílně pod dohledem odborníků. Pro mnohé domácí i zahraniční návštěvníky a turisty to jistě bude poprvé, kdy něco takového uvidí na vlastní oči.
Po celém obvodu dvorany jsou umístěna umělecká sklářská díla světoznámých mistrů, jako je René Roubíček, Jiří Šuhájek, Petr Larva nebo třeba Jitka Kantová či Břetislav Novák nebo autorské dvojice Libenský-Brychtová.

DSC_0554…a pak v konírně

V prostoru bývalé konírny, dnes sloužící jako nádherná galerie, je nainstalována desítka vitrín vystavovatelů, mezi nimiž nechybí  sklárna Moser či Crystal Bohemia, Blažek Glass i Caesar Crystal Bohemie nebo sklárna Rὒckl Crystal a sklárna Bohemia Machine. Na bílých soklech pak zaujmou vystavená výtvarná díla mj. i Sklářské huti František ze Sázavy. Za srdce návštěvníky jistě vezme prezentace společnosti Preciosa nebo Granátu Turnov, čím pochlubit se má i Svaz výrobců skla a bižuterie Jablonec n/N. či Sklopísek Střeleč. Veškeré potřebné informace o historii českého sklářství i prezentace jednotlivých firem návštěvníkům dodají dvě velkoplošné obrazovky s propagačními filmy vystavovatelů.
Na informativních panelech se pak zájemci dozví, že CONCERTO GLASSICO je projekt sdružení ČESKÉ UMĚNÍ SKLA (Czech Art of Glass), které právě před rokem vzniklo na podporu českého sklářského a bižuterního průmyslu . Bez zajímavosti není ani fakt, že sdružení medializuje spolu se státní agenturou CzechTourism turistický projekt Po stopách českých sklářů, kdy je možné absolvovat exkurze s průvodcem a výkladem ve vybraných historických hutích, ať již kupříkladu v Nižboru, Karlových Varech, v Sázavě nebo Poděbradech. Propaguje kupříkladu i turistické prohlídky  zážitkové či poznávací trasy za vůní poctivé řemeslné práce Fabrik Tour v Karlovarském kraji. Více na: www.fabriktour.cz

EXPO 58 a 67 –  Praha 2014

Jak nám řekl Mgr. Jiří Říha, předseda sdružení České umění skla,  zářijová výstava je jednou z aktivit  na podporu českého sklářského a bižuterního průmyslu.  Prezentace v Toskánském paláci má za úkol navázat na velké momenty vzepětí našeho sklářského průmyslu pro výstavy v Bruselu, dnes již legendární EXPO 58 a EXPO 67, které daly významný impuls k nové tvorbě. Pro české sklářství se díky vystoupení na obou světových výstavách otevřel široký tvůrčí prostor pro autentický rozvoj nové výtvarné disciplíny, která se přiblížila aktuálnímu stavu světového moderního umění.
DSC_0555_„Velmi závažným momentem,“ dodává závěrem naší návštěvy výstavy Concerto Glassico magistr Říha, „je teritoriální zaměření projektu na strategicky významné a klíčové perspektivní trhy, které mají pro prezentaci ČR a pro vývoz kvalitního užitkového skla, lustrů i bižuterie vysoký potenciál. Jedná se mj. o Čínu, Rusko, USA i Brazílii nebo Arabské emiráty, kam  bude  po pražské premiéře výstava Concerto Glassico nasměrována.“
Zbývá dodat, že záštitu nad výstavou převzali prezident ČR Miloš Zeman, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová a Magistrát hl. města Prahy. A již dnes se hovoří o prodloužení výstavy do konce října.

Více na: www.czechartofglass.com

 

Toskánský palác, Hradčanské nám.5, Praha 1

Výstava se koná od 29.8 do 28.9. 2014

Denně od 9.00 do 18.00

Vstup volný

 

Ivan Černý

Foto:  Miroslav Feszanicz

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...