Úvod Kultura Mladý osmdesátník Dezort vystavuje
KulturaTipy DÁMY

Mladý osmdesátník Dezort vystavuje

31

Osvěžení před Rudolfinem, 70. léta,foto Dezort 304Žijící legenda československé fotografie, Jovan Dezort (27.11. 1934 Brno) oslaví své kulaté narozeniny v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze, kde se koná od 12.9 do  14.10. 2014  jeho retrospektivní  výstava lapidárně nazvaná „ Co odnesl čas ( 1954 – 2014)“. Průřez 60 let  Dezortovy profesionální fotografické činnosti ukazuje historickou Prahu, jak se žilo a jezdilo, hledáček svého aparátu mj. zaměřoval na kulturu, záběry z měst a venkova, zabrousil často mezi nejrůznější osobnosti, blízký je mu i humor ve fotografii. Pracoval doma i v zahraničí, ať již jako fotoreportér ČTK nebo mnoha časopiseckých redakcí. Jeho medailony a portréty najdeme v řadě českých i zahraničních encyklopediích a odborných publikací, věnujících se světové fotografii.
Profesní život tohoto mistra černé bedýnky, řečeno slovy spisovatele Branalda, by vydal na román. Fotografii přicházel na kloub na SPŠG v Praze u profesorů Bohumila Šťastného a  Rudolfa Skopce. Ti by na svého žáka, který absolvoval v roce 1957, byli jistě pyšní. Již ve svých 26 letech si Jovan Dezort vydobyl první profesionální ostruhy. A to, když získal grand Associated Press. Dnes by si mohl diplomy a oceněními s prestižních domácích i mezinárodních soutěží takříkajíc tapetovat pracovnu. V jeho tvorbě je laiky i odborníky oceňována schopnost nacházet kolem sebe „pozoruhodní všednosti“ a zachycovat nečekané momenty.

Auta  Defekt na silnici, foto Jovan Dezort195Jovanovi, na zdraví…

Jovan Dezort patří do plejády tak slavných jmen, jako byli Josef Sudek, Karel Plicka či Miroslav Hucek, Stanislav Tereba, Emil Fafek a v neposlední řadě Erich Tylínek , Erich Einhorn nebo Vilemé Kropp. Co jméno, to pojem v umění fotografickém. Publikoval  mj. ve Světe v obrazech, Mladém světě, Vlastě i tehdejším Světě práce. Žádán byl i zahraničním tiskem, fotografoval mj, pro Life, Kamera i Herold Tribune. Dnes jeho snímky můžeme vidět v magazínech Sondy, nebo kupříkladu Krásy(nejen)Česka. Jako fotoreportér Československé tiskové agentury pracoval v Bulharsku, Číně, Francii, Itálii i v Jugoslávii, v Rumunsku nebo Anglii, přinesl i dokumenty z vietnamské války   v Indočíně (1964 – 1975).
Se svými osmi křížky dnes Jova Dezort  šetří dechem, což ale neznamená, že by udělal krok bez fotoaparátu. Už sice nahradil těžké „fotodělo“ lehoučkým digitálem , ale ten zato nedá z ruky.  Velmi rád v poslední době fotografuje život na vinicích, včetně vinobraní a lisování slámového či ledového vína v milovaných Lechovicách, snad to bude jeho slabostí k  božskému moku z rodné Moravy. Je třeba  ale závěrem dodat, že rád a hojně svými fotografiemi ilustruje knihy své ženy, spisovatelky Věnceslavy Dezortové .
Takže, přátelé, zvedněme číši s pozdravem k těm jeho osmdesátinám a vynikající souborné výstavě ve Staroměstské radnici v Praze.

Otevřeno je: pondělí 11 – 19.00 hod., út – ne 10 – 19.00 hod.

Vietnamská bojovnice, rok19 68 68137,Dezort

 

 

 

 

 

 

Ivan Černý
Foto: Jovan Dezort

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...