Úvod Lifestyle Cestování Ve znamení Svatomartinského
CestováníTipy DÁMY

Ve znamení Svatomartinského

62

DSC_2307V současné době končí velkolepá obnova nejrozsáhlejšího barokního komplexu v Čechách u Dvora Králové. Řeč je o Kuksu hraběte Šporka, který ještě v roce 2012 patřil do seznamu stovky nejohroženějších památek světa. Po velkorysých investicích z fondů EU v řádu stamilionů se svým návštěvníkům představí v novém kabátě již zjara 2015. V souvislosti s tím by ale bylo chybou, nezmínit se i o půlhektarové vinici v Kuksu, která je velkou gastroturistickou atrakcí a kde se již tradičně koná zářijové vinobraní.
Vinici před pár lety založila společnost Vinných sklepů Kutná Hora. Jedná se o rodinnou společnost, která si dala do vínku obnovit zašlou slávu a dlouhou tradici pěstování révy na Kutnohorsku. Protože má ale Stanislav Rudolfský, zakladatel firmy, rodové kořeny právě ve Šporkově kraji, rozhodl se pěstovat vinnou révu i na jižním svahu Kuksu.
„Když to šlo před třemi sty léty, proč ne dnes…“ usmyslel si svého času Rudolfský, inspirován zápisy v dobových kronikách. Společně s rodinou si vyhrnul rukávy a po třech letech práce společně oslavili první tzv. panenskou úrodu. To už ale v nedalekém Labi uplynulo dosti vody.

DSC_2233Vinařská stezka „Nad zámkem“

Jak se dočteme na informačním panelu turistické vinařské stezky u branky do vinice zvané Nad zámkem, Geoerg Heinrich Weis ve své latinské disertaci „ O podzemním prameni“ z roku 1726 uvádí, že lázeňští hosté měli v Kuksu povoleno pít „dobře vařená a vyčištěná piva“, která se zde prodávala. A také především „uherská a česká vína dobré pověsti, průzračná a čistá, která se popíjejí mezi obědem a večeří, protože jsou močopudné a pročišťují vnitřnosti.“

 

Půlhektarová vinice s vinařskou poznávací stezkou je jediná v Královéhradeckém kraji

Přímo v Kuksu se toho času váno nepěstovalo, ale nad nedalekými Heřmanicemi je vrch, dodnes nazývaný Vinice. Současný vinohrad byl v kukském údolí vysázen v roce 2005. První panenská sklizeň se koštovala v roce 2008. na opukovém podloží jsou vysázeny keře tradičních burgundských odrůd. Rulandské bílé, šedé i modré. Dokonce i Tramín bílý, zapomenutá odrůda našich předků se zvučným názvem Brynšt. Keře jsou pěstovány starým způsobem tzv. na hlavu. Jak nás informoval sám vinař Rudolfský, je to sice pracnější, sklizeň je menší, ale hrozny jsou více vyzrálé. Jak na Kutnohorsku, tak i v Kuksu jmenovaná společnost hospodaří systémem ekologického vinohradnictví, což v praxi znamená, že se nepoužívají chemické postřiky, pouze výluhy z bylin apod.
Další zajímavostí je hospodaření s prvky biodynamiky – na vinařství se pohlíží jako na živý organismus, který může podléhat i nemateriálním vlivům, což například znamená provádění různých pracovních operací v závislosti na fázi Měsíce. Od roku 2009 nesou všechna vína Kutnohorského vinařství označení špičkové kvality BIO. Více na: www.vinokutnahora.cz

DSC_2239Vinobraní

Vrcholem turistické sezóny na Kuksu je zářijové vinobraní, kdy stejně jako za života hraběte Šporka v kamenných žlabech při kaskádovém schodišti bývalých lázní, ve své době populárnější než Karlovy Vary, zurčí místo léčivé vody jiskrné víno. Návštěvník se těší jak z doprovodných kulturních akcí a programů, tak i vinařsko gurmánských zážitků. Pokud jste to nestihli letos, jistě si ten vinařský zážitek nenechte utéci v příštím roce.
A nezoufejte. Po prohlídce vinice, která stojí ve svahu nad místem, kde býval zámek, a při posezení na vrchu u sklenky ve vinařském altánu, odkud je nádherný výhled přímo na Šporkův Hospitál na druhé straně řeky, je možné navštívit prodejní Galerii českých vín, kterou najdeme ve sklepení špitálu, údajně přímo v místech, kde míval svá vína uskladněn hrabě Špork. Tady se to degustuje…

Více na: www.vinobranikuks.cz

Degustace (nejenom) Svatomartinských vín

Zdržme se ještě na okamžik v líbezném Podkrkonoší. Slabých šest kilometrů od Kuksu leží Jaroměřice. Sklepmistr Rudolfský nás sem zve na košty dobrých vín mj. z Kutnohorska i Vinice nad zámkem.

11.11.2014, 11 až 18 hod – Degustace Svatomartinských vín (Vinotéka u sv. Mikuláše, náměstí ČSA 60)

16.11. 2014 od 12 hod. Svatomartinská husa a vybrané značky vín ( Hotel 28, náměstí ČSA 28

20.11. 2014 od 19 hod – Svatomartinské v. Beaujolais – tradiční zamyšlení nad kvalitou mladých vín ( historické sklepení domu čp.3, náměstí ČSA, Jaroměř)

27.11.2014 od 19 hod – Znovín Znojmo a pan Martin Šmíd aneb to nejlepší ze Znovínu (historické sklepení domu čp.3, náměstí ČSA)

DSC_2289

 

 

 

 

 

 

Stanislav Rudolfský: Vinice Nad zámkem je našim koníčkem a turistickou atrakcí. Sazenice brynštu jsem přivezl až ze Švýcarska. Ačkoliv se v českých zemích dříve hojně pěstovala, tak dnes tuto odrůdu u nás nikdo nezná…

 

Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...