Úvod Lifestyle Cestování Na Festival čokolády!
CestováníTipy DÁMY

Na Festival čokolády!

37

cokoladataborMuzea čokolády nejsou až zas tak nic mimořádného, chlubí se jimi řada měst v ČR i v zahraničí.  Ale Muzeum čokolády a marcipánu najdeme pouze v Táboře. V provozu je od roku 2012, z jiných muzeí sladkostí je největší v republice a jedním z největších v Evropě. Mimo jedinečných expozic nechybí interaktivní dílna pro návštěvníky, kteří si mohou vyzkoušet vlastnoručně výrobu marcipánu, ani vlastní výrobna skvělých pralinek a dalších čokoládových pochoutek.
Ty si lze v muzeu nejenom zakoupit jako slaďoučký dárek nebo suvenýr z výletu do legendárního husitského města, ale příjemné je i posezení ve zdejší cukrárně. Muzeum čokolády a marcipánu také stálo za myšlenkou založit v Táboře koncem letošního listopadu tradici Festivalu čokolády.

Špičková čokoláda ve všech formách a podobách

Deset tisíc pralinek, pochutiny z tuny nejkvalitnější čokolády, nugátový kebab a mnoho a mnoho dalších lákadel nabízí největší čokoládový festival u nás, který se bude konat o prvním adventním víkendu v historickém centru Tábora, v kulturním domě Střelnice.
Základem akce bude trh pro mlsné jazýčky, který návštěvníkům nabídne teplou čokoládu, pralinky, tabulky, čokolízátka, ovoce v čokoládě i čokoládovou řeku, přehlídku cukrářského zdobení i čokoládové kalíšky s vybranými likéry.
Jak nám řekla Ing. Lenka Horejsková, tisková mluvčí festivalu, tímto ale výčet nekončí. Návštěvníci si ze třídenní akce ( 28.-29.-30.11 2014) mohou odnést i originální vánoční dárky v podobě čekoportrétu, fondue i květiny z plastické čokolády. „Hned třináct vzorků klasických i ochucených, origine a plantážních čokolád poteče v čokořece, ze které můžete do sytosti ochutnávat a vyhodnotit tu nejlahodnější,“ dodává Lenka Horejsková. „Bude mezi nimi i Mokakaia francouzského čokolatiera Michaela Cluizela, která se chlubí mezinárodním prestižním oceněním Čokoláda roku 2013.
Milovníci sladkých dezertů si jistě nenechají utéci kulinářskou show předních českých kuchařů a cukrářů, malování čokoládou ani soutěžní přehlídkou dortů studentů táborské Střední školy obchodu, služeb a řemesel.
Doprovodný program je bohatý, právě tak jako možnosti degustace všech vystavovaných pochoutek. Festival vyvrcholí ojedinělou módní přehlídkou čokoládových klobouků s překvapením. V neděli pak mohou návštěvníci mj. sledovat i jak vzniká čokoládová socha.

IMG_1627Prezentace Muzea čokolády a marcipánu Tábor

V sobotu 29.11 bude během doprovodného programu ve velkém sále kulturního domu v čase 12.00 – 12.30 návštěvníkům čokofestivalu představeno jmenované muzeum. Pro naše čtenáře se základními informacemi přicházíme s předstihem. Muzeum čokolády a marcipánu vzniklo před třemi roky v centru městské památkové rezervace na ploše přes tisíc metrů čtverečních, kde svého času bývala galerie tří generací výtvarníků z rodu Kodetů. Od října 2012 se středověký trojdům změnil díky živé pralince Petře Kovandové, cukrářky a muzejnice povoláním, v království dobrot. Pro Tábor, kde je z turistického hlediska téměř vše, představuje toto muzeum sladkostí příslovečnou třešničku na pomyslném dortu.
Při návštěvě Muzea čokolády a marcipánu návštěvníci najdou poznání, odpočinek i zábavu, o gurmánských zážitcích ani nemluvě. Rozšíří si zde obzory expozicí historie výroby čokolády a kakaa, ohromná je expozice marcipánových modelů, čokoládová fontána či unikátní sbírka pana Krámského z pražského Klubu sběratelů kuriozit, čítající přes 700 obalů od čokolád i model zpracování oblíbené pochoutky od kakaového bobu až po výslednou sladkost. Jedinečná je procházka pohádkovým sklepem, dílna pro modelování marcipánu i vlastní výroba čokoládových bonbónů. Nechybí ani komorní kinosál na promítání filmů o čokoládě či butik s čokosuvenýry. Tím ale ještě prohlídka muzea nekončí.
Dalším lákadlem je kupříkladu marcipánový model táborského náměstí a dalších městských dominant i téměř dva metry vysoká skleněná fontána na čokoládu ze sklářské dílny proslulého Bořka Šípka nebo věž z čokoládového městečka Orion – dvacet let stará kulisa ze známé televizní reklamy na vánoční sladkosti. A což teprve socha v životní velikost hokejisty Jagra? Kladeňák občas dělá potíže, neboť sladký materiál, z něhož je vykouzlen, má tendenci odtávat. Snad i proto je u něho varování pro návštěvníky: Prosíme – neolizovat!

Více na: www.muzeumcokoladyamarcipanu.cz

 

Ivan Černý    Foto: Edita Volkova

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...