Úvod Kultura Tipy Jana Ondera na plesovou sezónu
KulturaSpolečnost

Tipy Jana Ondera na plesovou sezónu

31

Tanečník Jan OnderČas plesů se kvapem blíží. Mnohé zastihne připravené, ale co poradit těm, kterým z dávných středoškolských tanečních zůstala v paměti jen letmá vzpomínka na kroky pro valčík a polku? „Rozhodně na plesovou sezónu nerezignujete! Tanec je především zábava, při troše snahy a s dobrým partnerem či partnerkou po boku pár tanečních kroků do rytmu určitě zvládnete,“ radí Jan Onder, zkušený mistr tance který dokázal roztančit nejen celebrity v televizní show StarDance, ale i účastníky svých tanečních kurzů pro začátečníky i pokročilé každého věku.
Podle jeho zkušeností je nejdůležitější na parketu udržovat vzpřímený postoj, rovná záda, zachovat veselou mysl a úsměv na tváři. Dobré je v předstihu vyzkoušet některou z mnoha tanečních lekcí dostupných na internetu, krále či královnu parketu z vás asi neudělají, ale určitě pomohou osvěžit zapomenuté kroky a taneční variace. A vůbec nejlepší je absolvovat alespoň pár lekcí pod vedením profesionálního lektora – Jan Onder vyučuje v Ostrově, Sokolově, Mostě, Karlových Varech a několik tanečních seminářů má i v Praze.

Na závěr ještě několik užitečných rad přímo od Jana Ondera:

*Důležitý je výběr obuvi. Tančit na vysokých jehlách nebo v gumových neohebných polobotkách může znamenat zkažený ples. Nejlepší na tanec jsou speciální taneční boty.

*Vyplatí se nepodcenit důkladný výběr místa na sezení. Místo v uličce u občerstvení muže často znamenat neustálé obtěžování žíznivých lidí.

*Oděv na ples je jasně daný, v případě, že je hosté nerespektují, mohou se stát terčem nevěřícných pohledů, neřkuli nepříjemných posměšků. Lepší je vyčnívat nevšedním moderním motýlkem či skvěle padnoucími šaty.

*Dámy, nenoste na ples šaty, které při pohybu „dělají neplechu“. Nebudete se cítit dobře, neustále se vyhrnující spodnička dokáže otrávit. Šaty by měly být krásné, elegantní a pohodlné nejen při statickém postávání u baru.

*Pánové, sako byste neměli ve společnosti vůbec sundávat. Doporučuji mít jako správní gentlemani po kapsách alespoň dva plátěné kapesníčky. Jeden pro dámu a druhý pro vás – stékající pot není příjemný ani vám, a už vůbec ne dámě.

*Co se tance týče, držte si velké postavení, ruce mějte co nejvíce v prostoru, vymezíte si tím více místa pro tanec.

*Netančete přímo u pódia pod kapelou, škodí to sluchu a také se tam tříští zvuk, lepší je tančit kousek opodál.

Jan Onder - Stardance*Lidé často tančí uprostřed, takže na krajích bývá více prostoru.

*Tancování není o krocích, je to o pohybu na hudbu, proto se soustřeďte více na rytmus, kroky se poddají.

*Muž vede správně, jen pokud ví, co chce tančit. Když neví pán, už vůbec nemůže vědět dáma.

*Ples je především společenskou událostí. Ať už se vydáte na myslivecký bál do obecní sokolovny nebo po červeném koberci do Opery, buďte připraveni konverzovat, seznamovat se, přizpůsobit se atmosféře, bavit se s ohledem na ostatní.

*Buďte obezřetní při konzumaci alkoholu, ať máte své skutky stále pod kontrolou a ples si náležitě užijete!

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...