Úvod Móda Návrat české bižuterie do světové módy
Móda

Návrat české bižuterie do světové módy

32

DSC_2641Původně imitace pravých šperků, později oblíbený doplněk garderoby paní a dívek z ušlechtilého skla, již delší čas slaví svůj návrat na výstavní mola módních návrhářů. V Paříži, New Yorku, Londýně i Moskvě či Emirátech po letech opět zdobí výstřihy, hrdla, šíje, zápěstí i kotníky žen, které chtějí být in. Prim hraje klasika. V té nemůžeme přeslechnout  první housle české bižuterie s přídavkem Jablonecká, což je letitá značka kvality. V Praze za tou krásou můžeme do jedinečné Galerie šperků a korálků v Jungmannově ulici č.4.
Bižuterie je obecné označení pro kovové, skleněné či třeba porcelánové módní doplňky v podobě šperků a šatových ozdob. Nás teď ale zajímá česká doména – skleněná bižu. Ta se, takříkajíc z nouze cnost, zrodila coby Popelka. Za vším totiž byl nápad, jak využít v hutích a dílnách zbytky skla, co se již na nic nehodily. Zlaté české ruce daly hlavy dohromady a na světě bylo korálkářství.
Na světové úrovni je Muzeum skla, šperku a bižuterie v Jablonci nad Nisou, kde se dozvíme vše kolem bižu, jak říkají Francouzi, od á až do zet. Ale i tak si připomeňme, že v tomto kraji pod Jizerskými horami byla vybudována  již v 16. století první sklářská huť a to v osadě Mšeno, která dala pozdější základ k prudkému vývoji sklářství. „Cesťáci“, tehdejší podomní obchodníci se, se svými různobarevnými blyštivými poklady, rozeběhli daleko do světa. K Indiánům i Arabům, do severní Ameriky i na Blízký východ, vydali se do Orientu a Asie. Práce z Jablonecka se dostaly až do Afriky a v leckterých krajích se českou bižutérii dokonce platilo.
Velký boom zažila Jablonecká bižuterie v druhé polovině 20. století, kdy tzv. železnobrodské a novoborské sklo bylo ve světě doslova bezkonkurenční. Jistě si vzpomeneme na slavná pravidelná Jablonecká bienále – Mezinárodní výstavy bižuterie s celosvětovou účastí. Po útlumu z konce osmdesátých let s přelomem do roku 2010 opět přišel čas, navázat na starou tradici. Obnovit zašlou slávu a dobré jméno české bižuterie. Sama paní Móda si o to řekla a čeští význační skláři, designéři a umělecké návrhářky se rozhodli tu šanci nepromarnit.

DSC_2612BIJOUX NEMESIS

Mezi  úspěšné kumštýřské osobnosti, pracující se skleněnými korály a korálky, patří talentovaná Vladimíra Prošková. Do jejího ateliéru jsme se vypravili s přáním nahlédnout pod pokličku tohoto umění, podívat se, jak se bižuterie rodí i prodává. Tato mladá žena především pracuje s různobarevnými skly a sklíčky, korálky i perličkami, leckdy imitujícími  drahokamy a polodrahokamy. Pouhým okem je laik od pravých nerozezná, zvláště, doplňují-li se v soupravě několika opravdovými kousky. Galeristka Prošková svoje drobné šperky povyšuje na plnohodnotné šperkařství, s tím rozdílem, že ceny jsou oproti výrobkům z drahých materiálů a kovů příjemně lacinější. Kouzlo úspěchu je v tom, že se nesnaží nic předstírat a že nevyrábí kopie drahých souprav, ale svou kreativní, jedinečnou, svéráznou a originální bijouterii (vyslovuj bižutrí, směje se) vytváří nové neotřelé kreace.
I když je ale v návrzích náušnic, náramků, náhrdelníků a nejrůznějších souprav bytostně svá, nepodceňuje studium starých vzorů. Nerada by totiž objevovala Ameriku, jak se říká. Především si zakládá na tom, že každá její výtvarná práce je originál, a nikdy nedělá druhý naprosto stejný kus. Během přípravy na vlastní tvorbu, dalo by se říci výtvarných studií, poznala produkci místních i zahraničních výrobců bižuterie, včetně proslulého italského Murána. O bezkonkurenčnosti severočeské provenience však nepochybuje, a ráda by šla ve stopách zašlých tradic. Jablonecko, Harrachov, Riedlovy sklárny, Lobmeyerova rafinérie v Kamenickém Šenově, vše má nastudováno. Včetně historické bižutérie až do současnosti.
Milovníky kuriózních historek a story jistě zaujme perlička o tom, že paní Vladimíra je Mgr. v oboru advokacie. Po šesti letech v profesi ale zjistila, že nad literou zákona v ní vítězí výtvarný cit, láska k hezkým věcem a životnímu stylu. Tak se stalo, že vyměnila zajištěnou existenci právničky za nejisté živobytí na houpačce, jakým koníček zvaný galerista je. Faktem ale je, že nelituje.

Výrobní tajemství

Bez okolků nám nad zásobníky nastříhaných korálků prozradila, že „…to chce jen mít smysl pro krásu, vkus a rovnováhu. Umět číst v barvách a tvarech. Být dobrým aranžérem. Nezapomínat, co se kryje, doplňuje a co naopak odpuzuje. Dobré je vidět budoucí zákaznici, to se pak  ozdoby, doplňky a šperky ze skla lépe navrhují a kompletují. Jsou doslova ušity na tělo. Štíhlá žena potřebuje zcela něco jiného, než dáma při těle. Jinak je třeba vybavit slečnu v rozpuku , jinak zrající paní . Vědět, co se hodí nosit takříkajíc přes den, a co do divadla. Něco jiného si vkusná žena vezme na sebe  na raut nebo na intimní večeři při svíčkách s přítelem. ..“
Jednoduchý recept na úspěch, není-liž pravda. Jak lehko se řekne, ale jak těžko realizuje. Vladimíra Prošková o tom ví, a proto se svou recepturou netají. Originalita je její zájem, její cíl a její značka. Též velmi ráda navrhuje pro určité ženské typy, a dokonce jako doplňky k určitému střihu šatů, nebo kostýmků. V tom je totiž kouzlo šperku, který by měl doplňovat garderobu.
Skleněné šperky, nebo chcete-li po staru bižuterii z Bijoux Nemesis paní Vladimíry si oblíbila řada žen z podnikatelských kruhů, objednávají si je i známé herečky a zpěvačky. Dveře si tady podávají jak domácí, tak i zahraniční zájemci, které láká finanční dostupnost širokého spektra nabídky, která je kupříkladu v Německu nebo Francii až trojnásobná, o zámořských zemích ani nemluvě.

DSC_2645Více než prodejní galerie

Jmenovaná galerie je umístěna v jedné z historických budov Jungmannovy  ulice, zkraje od Vodičkové třídy. Chodí se sem ale nejenom na nákupy šperků a bižuterie, ale pořádají se zde u kurzy hand-made z jabloneckých komponentů.  Můžete si tady dokonce nechat opravit poškozený šperk či bižuterii. Populární jsou i místní komorní výstavy výtvarného umění. V předvánočním čase se zde právě prezentuje svými líbivými obrazy populární malířka Marie Weberová. A protože drahé kameny i polodrahokamy, z nichž se řada šperků skládá, mají jak známo léčivé účinky, galerie spolupořádá i výjezdní večery s léčiteli, astrology nebo esoteriky. Více na: www.bijoux-nemesis.cz

Ivan Černý
Foto: Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

MódaMódní trendy

Ledové království na nohou

Animovaný film Ledové království se poprvé promítal v kinech v roce 2013. Neobyčejný příběh...

MódaSpolečnostTéma dne

Maestro Žorž Rovalis v Praze

Holiči a kadeřníci, vizážisté, filmaři a především ženy a dívky, toužící státi...

MódaMódní trendyNákupy

Elegantní i poslední den v roce

23Konec roku je ve znamení oslav a šampaňského. Všechny ženy touží po...

LifestyleMódaMódní trendyNákupy

Připravte se na období večírků a plesů se značkou Reserved

Reserved vítá sezónu vánočních večírků a novoročních plesů s capsule kolekcí, která...