Úvod Kultura Legendární Roger Ballen vystavuje v Praze
KulturaVýstavy

Legendární Roger Ballen vystavuje v Praze

32

OUTLAND 213 3F 001Milovníky a sběratele fotografií bezesporu potěší jedinečná prezentace tohoto světoznámého  jihoafrického fotografa, narozeného 1950 v New Yorku. Ten před krátkým vyšel vstříc osobnímu pozvání ředitele Českého centra fotografie Dr. Jiřímu Jaskmanickému a dnes tedy do Prahy doputoval průřez životní tvorbou Mistra své kategorie. Na dvě stě snímků, především z okraje společnosti, u návštěvníků retrospektivní výstavy v populární pražské Galerii Domu Franze Kafky vzbuzuje emoce, úžas a někdy i odpor. To je však naprosto v pořádků, neboť to je také jejich účelem. Nadarmo se tedy nemůžeme divit, že se při aukcích draží mezi pěti až patnácti tisíci dolary.

Fotit krásu umí kde kdo…
Roger Ballen rád s historiky fotografie debatuje o tom, že každá mince má svůj rub a líc a že jeho především zajímá takříkajíc „ta odvrácená tvář“. To však neznamená, že z prvoplánové touze po senzaci cynicky jen fotí lidské utrpení, bídu a slzy. Největší uznání odborníků i laické společnosti v USA a dalších zemích získal za portréty bílých i černých Afrikánců v chudých venkovských oblastech Jižní Afriky. Jak jde čas, tak se Ballen z dokumentární fotografie pomalu přesouvá k uměleckému ztvárnění svých námětů. Všeobecnou pozornost pak vyvolávají práce posledních let, kdy se jeho fotografie stávají složitější až abstraktní, obsahující motivy „heads“, ptáků i drátů, jako symboliky churavějící demokracie.V poslední době Ballen kombinuje fotografii s kresbou, plastickými objekty a dokonce realizuje kamerové projekty, jako třeba kontroverzní klip jihoafrické hip-hopové skupiny. To vše ale do sebe zapadá jako střípky mozaiky, tvořící ucelený obraz muže, o kterém se hovoří a jehož dílo je vyhledáváno a ceněno. Zkrátka, Roger Ballen je bez nadsázky dnes jedním z nejvýznamnějších současných světových fotografů.

Old man, Ottoshoop, 1983 FinalPsychologická a existenciální cesta
Život tohoto neopakovatelného umělce, který je vzděláním geolog, by vydal na román. Ve svých třiadvaceti letech s diplomem z Berkeley opustil rodný New York a vydal se napříč světem. Cestoval většinou po souši, z Asie přes Káhiru do Kapského města. V jižní Africe strávil půldruhého roku a roku 1977 přijel zpět do USA, kde dokončil svou první fotografickou knihu Boyhood a o čtyři roky později dokončil doktorské studium. Pak se Roger Ballen vrátil do Jihoafrické republiky a kvůli hledání nerostů procestoval víc než sto tisíc kilometrů. V roce 1985 vydal druhou knihu Drops, posléze i další fotopublikace. Jeho práce vzbuzovaly polemickou diskusi, ale jsou od té doby velmi ceněny a opakovaně se vystavují jak ve Spojených státech, tak i Evropě, v ČR letos poprvé. V roce 1995 se Ballen stal laureátem prestižní ceny Rencontres Internationales de la photographie d´Arles. Diplomy a oceněními by si mohl příslovečně tento mistr černobílé fotografie, které se věnuje celé půlstoletí, doslova tapetovat ateliér. Podle jeho slov si ale nejvíce váží mimořádného uznání ze soutěže UNICEF Photo of the Year 2001 za sociální námět.
Návštěvníky  pražské výstavy Rogera Ballena v galerii Domu Franze Kafky na stejnojmenném náměstí na Praze 1 ( únor-březen) určitě potěší možnost nákupu Ballenovy fotoknihy, vydané k této příležitosti v češtině.

Více na: www.ccfprague.cz/
Ivan Černý   Foto: archiv ČCF

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...