Úvod Krása a zdraví Pro zdravý a šťastný život
Krása a zdravíTrendy zdraví a krásy

Pro zdravý a šťastný život

55

DSC_3156Před krátkým časem se v pražském Paláci Charitas na Karlově náměstí konala celostátní odborná konference zaměřená na obohacení vědomostí z lékařského a léčebného prostředí se zaměřením nejenom na léčení povrchových ran a ochranu veřejného zdraví, ale i na nutriční terapii a zdravý životní styl, včetně přírodních doplňků stravy.
Sérii zajímavých přednášek zahájil odborný garant konference PhDr. Josef Kábele z Fakultní nemocnice Motol Praha  s příspěvkem k problematice dekubity u handicapovaných sportovců-vozíčkářů. Čestný host shromáždění byl  MUDr. Petr Homoláč, zdravotní ředitel pražského mezinárodního maratonu, který je od roku 2005 členem odborného poradního orgánu ministrů školství, mládeže a tělovýchovy pro oblast zdravotnictví. Přednáška na téma „Luciferův efekt“ a neb proč se z dobrých lidí stávají lidé zlí byla velice poutavá a vnášela světlo do poměrně citlivých témat chování k pacientovi  ve zdravotnictví. Pokračováním byli velice zajímavé přednášky od MUDr. Jany Všetičkové o syndromu vyhoření a vlivu na plodnost, stejně tak syndrom vyhoření a vliv na psychosomatiku v kontextu rodinného života  od MUDr. Petra  Kolátora, oba z „prvního centra na podporu plodnosti“ z Prahy.

DSC_3153Molekula života

Velkou pozornost lékařů a dalších pracovníků ze zdravotnictví, včetně sociálních pracovníků, fyzioterapeutů, sportovních trenérů a sester domácí péče vyvolala přednáška nutričního terapeuta Michala Kindla. Ten se ve svém příspěvku věnoval laické veřejnosti dosud málo známému přírodnímu elixíru zdraví. Jak známo, veškeré procesy v těle jsou řízené chemické reakce. Z tohoto faktu vycházeli tři vědečtí pracovníci s Dr. Louisem J. Ignarro v čele, kteří dostali v roce 1998 Nobelovu cenu za objasnění signálních vlastností oxidu dusnatého (NO) pro organismus. Neváhali v tomto případě použít názvu „molekula života“. Na základě výzkumu těchto odborných autorit byl vyroben přírodní preparát, který obsahuje velmi účinný výtažek (nikoli pouze džus z ovoce) z rostliny Noni (Morionda citrifolia), který napomáhá organismu v produkci oxidu dusnatého. Jedná se o životně důležitý proces během celého dne pro srdce a oběhový systém.
„Oxid dusnatý,“ vysvětluje Michal Kindl, „je jak říkají vědci skutečně jednou z nejdůležitějších molekul v těle. Ovlivňuje funkce všech orgánů v lidském těle, od srdce přes plíce až po žaludek. NO dokáže uvolnit cévy, snížit krevní tlak a omezit nebezpečí vzniku srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Přiměřené hladiny oxidu dusnatého hrají ale i významnou roli v prevenci diabetických komplikací, Alzheimerovy choroby či erektilní dysfunkce, artritidy a žaludečních vředů.“ Výtažek  tedy dokáže stimulovat produkci oxidu dusnatého.
Zajímavý je i ověřený fakt, že tyto produkty resp. kapky se dají užívat i zevně na nejrůznější problémy, od ekzémů a oparů až po hemeroidy, do nosu při alergiích, podporuje hojení popálenin i tržná zranění.
A co vlastně Michala Kindla přivedlo k oxidu dusnatému? Jako osobní trenér a poradce zdravého životního stylu k tomu měl své důvody…
Jako člověk který pracuje s lidmi si všiml jednoho velmi znepokojujícího faktu: navzdory neustále se zdokonalující lékařské péči i vývoji farmaceutického průmyslu stoupá nárůst civilizačních onemocnění paradoxně strmě vzhůru a sportovcům se nevyhýbá. A když si připomeneme vyjádření držitele Nobelovy ceny za medicínu Dr. Louise J. Ignarra:  „Když pomýšlím na to, že jsem se podílel na objevu nepatrné molekuly, která je schopná vymýtit metly lidstva, pociťuji obrovskou pýchu, pokoru a obrovské štěstí.“ Je jasné že zdraví, výkon a regenerace se odvíjí především od toho co jíme a jak se chováme sami k sobě.

DSC_3163Životabudič v silnější verzi

Jak zaznělo na Kindlově přednášce, vylepšenou formou jsou potravní doplňky druhé generace, speciálně určené pro jedince se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží a sportovce, včetně vrcholových. Během dvou let praxe se tým okolo Kindla rozšířil na stovky sportovců, trenérů, fyzioterapeutů, masérů i lékařů a co o nutričních terapiích NO říkají? Např. Petr Sůsa, Vladimír Vysocký, Jiří Havrda, Tomáš Halada nebo Honza Bielik jako mistři světa různých sportů nedají na přírodní doplňky na tvorbu NO dopustit, ale pozor ! Nezaměňovat s L-argininem a L-citrulinem, řeč je zde o přírodních prekurzorech a ne o běžně prodávaných aminokyselinách.  Ale abychom nezmiňovali jen muže tak např. fyzioterapeutka Martina Juříková z Jeseníku dokázala svého syna zbavit dlouhotrvajícího atopického exzému a ještě zdravotně pomoci svým klientům. Výsledky kterých malý Marek dosahuje při jízdě na běžkách, což byl dříve pro rodiče pouhý sen je jen důkazem že se výživa se sportem pevně doplňuje.  Prostředky ocení  ale i manažeři, studenti, řidiči i senioři, zkrátka všechny sociální skupiny a lidé nejrůznějších profesí, kteří potřebují být fit, mít zdravé cévy a hladinu cukru a tlak v normě.
„Dokáží u sportovců až o 20 % zvedat výkon,“ vysvětluje Michal Kindl. „Je to logické, když má krev v těle optimální PH, skladbu živin jakou organismus potřebuje a tato krev je po těle rozváděna širším krevním řečištěm a ještě je bohatší na tolik důležitý kyslík.“
Po rozhovoru s Michalem Kindlem jsme se dozvěděli, že to co platí u lidí platí i u zvířat a špičkový závodníci a kynologové kteří pejskům dopřávají jen to nejlepší testují a s vynikajícími účinky potlačují civilizační choroby svých miláčků.
DSC_3103Celou přednášku na téma Oxid dusnatý doplnila přednáška Ing. Ladislava Čapka o aplikaci NO přístrojem Plason a jeho výjimečných vlastnostech v nemocniční i domácí péči a to včetně podrobných kazuistik. Zvláště u bércových vředů… otevřených a špatně se hojících ran je patrné jak se tyto aplikace NO podporují.
Závěr celé akce byl věnován přetíženému pohybovému aparátu zdravotních sestřiček i pečovatelek o seniory jak v rodinném prostředí tak i domovech důchodců v  při jejich výkonu povolání a velice užitečné rady jak si poradit moderní fyzioterapeutickou metodou zvanou „Tejpování“ Tuto přednášku provedl Bc. Kamil Štědrák a zdravotní sestřičky si mohli na prezentacích prohlédnout různé formy lepení tejpů.

Ivan Černý
Foto: Miroslav Fezsanicz

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...