Úvod Knihy Mitsuko – matka moderní Evropy
KnihyKulturaOsobnostiŽeny

Mitsuko – matka moderní Evropy

27

Kniha historičky umění a japanistky Vlasty Čihákové – Noshiro vyšla ve vydavatelství Jota a je splněním dluhu k velké osobnosti naší i japonské historie. Životopisný román, jak by se dalo říci, nás seznamuje s významnou osobou, paní Mitsumi, která je u nás dosud málo známá. V Japonsku je však oslavovaná jako „matka Evropy“.
Začtěme se proto do napínavého příběhu, který začíná v předminulém století. V roce 1895 se mladičká dcera starožitníka z Tokia provdala za rakouského diplomata, hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi, který tou dobou v Japonsku působil. Po narození dvou synů s ním přesídlila na jeho rodové panství, na zámek v západočeských Poběžovicích. Nutno nezasvěcenému čtenáři připomenout, že ve své době byl tento sňatek zcela mimořádnou událostí.

MitsukoDva světadíly, dvě kultury, jeden příběh
Z netypického manželství se narodilo sedm dětí, z toho čtyři chlapci. Po náhlé smrti hraběte zůstala nezkušená a velmi konzervativní Mitsuko sama jak na hospodářství a společenský život, tak i na výchovu dětí. To byl velký zlom v jejím životě, zřejmě i střet japonské tradiční výchovy se středoevropským prostředím, i rozpor mezi vlastní křehkostí a pedantičností, kterou uplatňovala ve výchově. Děti kráčely vlastním životem bez ohledu na názory matky a v jejich osudech se zrcadlí život  společnosti mezi dvěma válkami.
Nejvýznamnější postavou byl její druhorozený a v Japonsku narozený syn Richard Coudenhove – Kalergi. Ten se stal zakladatelem hnutí Panevropa, tedy otcem myšlenky Evropské unie. Autorka  Vlasta Čiháková vytěžila ze zajímavého tématu maximum a knihu napsala svěžím beletristickým způsobem. Cenné jsou zejména fotografie z rodinných archivů, kterými je objemná kniha (380 stran) ilustrována. V čase televizních seriálů jsou osudy celé rodiny paní Mitsuko , zachycené ve jmenované publikaci, bezesporu i velkým scénáristickým námětem.
Pro zajímavost: Expozici nazvanou Mitsuko může čtenář shlédnout na zámku v Horšovském Týně.

Mgr. Vlasta Čiháková
Historička umění a japanistka. V 70. a 80. letech 20. stol. žila a pracovala v Tokiu, kde pořádala výstavy a vyučovala na vysokých uměleckých školách. Od roku 1989 žije v Praze a v současné době působí jako kurátorka v galerii kritiků v pražském paláci Adria. Je předsedkyní Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků české národní sekce AICA ( mezinárodní asociace výtvarných kritiků). Mj. publikuje v oboru moderního a současného umění. Více na: www.vlasta-cihakova-noshiro.com .

Knihu vydalo nakladatelství JOTA s.r.o jako svou 1 927.publikaci, tuto v edici Biografie. Více na: www.jota.cz .

Ivan Černý

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...