Úvod Kultura Prestižní ocenění pro doyena českých fotografů
KulturaVýstavy

Prestižní ocenění pro doyena českých fotografů

34

Bludiště na Petříně,1974,foto Dezort 058_aPřed časem jsme na těchto stránkách psali o retrospektivní výstavě Jovana Desorta v Praze na Staroměstské radnici v roce 2014, kde se prezentoval průřezem své celoživotní tvorby při příležitosti svých osmdesátých narozenin. Nyní mu chceme  poblahopřát k titulu Osobnost české fotografie, udělenou mu za rok 2014 Asociací profesionálních fotografů, která cenu udílí od roku 2003.

Šedesát let s fotoaparátem v ruce

Dnes již legendární fotoreportér se fotografii věnuje šest desítek let, z čehož byl dlouhých patnáct roků pracovníkem „Četky“ – Československé tiskové kanceláře. Charakteristickým rysem jeho záběrů je pohotovost a přirozenost i bezprostřednost při zachycování života lidí, což mu přineslo mnoho cen a uznání v domácích i mezinárodních soutěžích. Získal kupříkladu Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu v roce 1970. Velkým úspěchem byla rovněž v roce 1973 hlavní cena v celosvětové, silně obsazené soutěži, vyhlášené Mezinárodní organizací novinářů s rozsáhlým cyklem fotografií zachycující život Vietnamců v době války s USA.
Auta  Defekt na silnici, foto Jovan Dezort195V současné době Jovan Desort spolupracuje s řadou periodik, jako jsou kupříkladu Sondy, Revue 50 Plus nebo Krásy(nejen)Česka. I v letošním roce Desort připravil několik svých autorských výstav, po únorové prezentaci v prostorách agentury CzechTourism se na ukázky jeho díla můžeme kupříkladu těšit i v Českém centru fotografie.

Ivan Černý

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...