Úvod Filmy Brakuvzdorné kino
FilmyKultura

Brakuvzdorné kino

30

01_vchodLegendární pražská čtvrť Žižkov má v ulici Biskupcova dnes již historický biograf Aero.  Najdeme ho v jednom z vnitrobloků starých činžáků, číslo 31. Jeho začátky se datují do první třetiny minulého století a hraje se zde dodnes. Mezi jeho význačné návštěvníky patřívali svého času, tenkrát ještě mladíčci, i budoucí Král komiků Vlasta Burian a budoucí nositel Nobelovy ceny za literaturu básník Jaroslav Seifert, slavní  to Žižkovští rodáci. Toto výjimečné ART kino má v řadě přívlastků i predikát Baby Bio nebo Bio senior.
Dva, tři bloky od tramvajové linky nás po levé straně ulice Biskupcova vítají poutače s programy Kina Aero. Pěkné jsou upravené prostory bývalého dvora do podoby zahrádky, sloužící k posezení, včetně hřišťátka pro děti, aby rodiče měli klid na skleničku dobrého vína či kávu se zákuskem. Vstupujeme do nižší budovy dobového biografu a jsme obklopeni báječnou atmosférou starých časů. Interiér kina se nezměnil dlouhou řadu desítek let, nutné rekonstrukční zásahy byly velmi citlivě provedeny, takže by se zde jistě cítil doma i Jaroslav Marvan, který tady kdysi hrával divadlo.
Průvodkyní je nám ředitelka Zuzana Kameníková, která vysvětluje, že kino v roce 2013 oslavilo patnáct let činnosti své proměny z churavějícího biografu, kterému hrozil zánik díky nástupu supermoderních filmových center na tzv. ART KINO, které je dnes populární Mekkou skutečně uměnímilovných občanů, kterým nejde o nervy drásající krváky a akční slátaniny. Součástí proměny byla mimo jiné i snaha vyjít vstříc požadavkům starších generací jak z hlediska produkce, tak i cen.
„Tak se zrodilo naše vzpomínané Bio senior,“ usmívá se ředitelka Kameníková. „Nabízíme lidem „50 +“, jak sephoto dnes říká, pravidelně každé úterý od 10.00 hod. snímky vybrané s ohledem na starší věkovou kategorii. Jednotné vstupné je 60 korun, což je v porovnání s cenami multikin jistě vstřícná částka…“
Program je nejenom pestrý, ale především hodnotný. Na tom si programový tvůrci zvláště zakládají a hned tak něco k promítání nedoporučí. V Kině Aero se tedy žádného braku návštěvníci skutečně nedočkají. Hrají se kvalitní filmy, nechybí současné premiérové kousky ani dokumentární tvorba naších i zahraničních tvůrců.

Aero dětem

Jednou z dalších programových specialit jmenovaného biografu je pravidelný nedělní cyklus promítání pásma pohádek od 15.00. Po hodině, od 16.00 pak pod dohledem zkušených lektorů přijdou na řadu hry a hříčky, soutěže, výtvarná či dramatická činnost, zpívání i povídání a malování – zkrátka hodně zábavy. Rodiče si zatím od dětí mohou odpočinout v Aero baru nebo na dvorku biografu. Program je vhodný pro děti od 4 do 12 let. V této souvislosti se musíme zmínit i o Aeroškole, která je organizována ve spolupráci s Kinem Světozor a Biem OKO. Je určena pro aktivní děti a mládež, pro základní i střední školy se zájmem o projekci. Nabízíme i kurzy pro dospělé a seniory. Aeroškola je však přístupná pro všechny, které přitahuje filmová tvorba a chtějí se filmově vzdělávat, ať již sledováním filmů nebo i jejich samotnou tvorbou. Zájemcům je k dispozici široké spektrum činnosti, od kurzů filmové animace až po dětský filmový tábor, od projekcí s následnými kreativními aktivitami až po společné projekty pro rodiče s dětmi. Aktuální rozpisy všech kurzů a kroužků, podrobné informace i programy workshopů a dalších akcí najdeme na: www.aeroskola.cz

06_dvorekBaby Bio

Jak říká ředitelka Zuzana Kameníková, každou středu od 10.00 vychází Kino Aero maximálně vstříc i rodičům na mateřské dovolené.
„Nechceme po maminkách či otcích,aby své malé děti odkládali v předsálí kina, když oni sami mají zájem o nějaký film. Naopak. Nabízíme jim možnost vzít je sebou do sálu, třeba v kočárku…“
Zdá se to až neuvěřitelné, mimina v biografu s promítáním pro dospělé? Vysvětlení je však na jednoduché. Speciální projekce se sníženou hladinou zvuku a částečným osvětlením nejenom že nabízejí útulnou atmosféru pro děti, ale zároveň rodičům zabezpečují prostor věnovat se jak filmu, tak dětem, kupříkladu i v aktuálních případech, kdy je potřeba přebalit.
„Ze zkušeností víme, že se nikdo z rodičů nezlobí, když během sledování „dospěláckého“ filmu diváci či divačky řeší rodinné nebo aktuální výchovné záležitosti. S tím se v našem Baby biografu počítá…“ zdůrazňuje Kameníková.

08_barCykly i festivaly

Prsty na obou rukou by nám nestačily k vypočítání všech aktivit tohoto neobyčejného kina. Kupříkladu Filmjukebox je večerem, kdy filmy nevybírají dramaturgové Aera, ale diváci. Jednou měsíčně si každý může zvolit, který film by chtěl na plátně biografu vidět Funguje to jednoduše: na stránkách www.filmjukebox,cz se každý měsíc spouští hlasování pro zvolený den a čas. Diváci hlasují pro některý z nabízených snímků, nebo sami nominují film do hlasování. Vítězný film, který posbírá nejvíce hlasů, je následně promítán.
Při Aeru je též Filmový klub, kdy se pro jeho členy nepravidelně promítají lahůdky filmové klasiky a nová díla světové i domácí kinematografie z distribuce Asociace českého filmového klubu a dalších artových distributorů. Diváci s průkazkou Filmového klubu mají slevy na vstupném.
Do Kina Aero ale můžeme i za operními přenosy z Metropolitní opery tzv. Live in HD, včetně National Theater Live – což je projekt přímých přenosů činoherních a muzikálových představení z Národního divadla v Londýne do českých kin.
V neposlední řadě pak musíme připomenout i jednu z aktuálních akcí, kterou je festival věnovaný tibetskému filmu, který se v Aeru koná 13. – 14. dubna tohoto roku
Závěrem naší návštěvy  Zuzana Kameníková dodává, že Kino Aero vytvořilo spolu s dalšími biografy, Kinem Světozor u Václavského náměstí a Bio Oko na Letné, trojici spřátelených pražských kin, kterým není lhostejné, jako filmy promítají a rádi společně pečují o náročnější diváky. Kina Aero a Bio Oko dokonce poskytují seniorskou slevu také na všechny běžné filmové projekce. Vstupenka na filmy ve večerních časech vyjde seniory po slevě na 80 korun.
Více na: www.kinoaero.cz    www.kinosvetozor.cz   www.biooko.net

Ivan Černý
Foto archiv Kina Aero

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...