Úvod Filmy Zemřel představitel filmového Vinnetoua
FilmyKnihyKultura

Zemřel představitel filmového Vinnetoua

30

Ve věku 86 let zemřel v sobotu 6. června 2015 představitel filmové postavy Vinnetoua Pierre Brice. V Mladé frontě vyšly knihy odborníka na westernovou tématiku Karla Jordána s názvy Můj bratr Vinnetou (MF, 2008) a Tenkrát na Západě (MF, 2011).
Karel Jordán – autor knih Můj bratr Vinnetou a Tenkrát na Západě, říká: „Odchod Pierra Brice do věčných lovišť je velmi smutný, ale jím ztělesněná postava apačského náčelníka je už navždy nepřekonatelná. Stal se tak sice vlastně hercem jen jedné role, ta však v mnoha ohledech trvale symbolizuje kouzlo naivních a barvotiskových, ale také neodolatelně přitažlivých 60. let. O přiblížení kultovního rozměru onoho filmového fenoménu jsem se – s díky za dobrodružné dětství hned několika generací diváků – snažil v knihách Můj bratr Vinnetou a Tenkrát na Západě. “

Muj_bratr_Vinetou.inddKarel Jordán: Můj bratr Vinnetou
Karel May – osudy, hrdinové, knihy a filmy Obsahem i vzhledem atraktivní encyklopedická, a nejspíš už definitivní česká kniha o fenoménu Karel May, Old Shatterhand, Vinnetou aj. Nic takového zde nikdy nevyšlo, a přitom fenomén May ještě nevyčpěl (chystá se v Německu např. nová řada filmů). Stručný životopis spisovatele, zařazení do historických souvislostí, jeho hrdinové, knihy, ilustrace, filmy, profily herců, hudba, chorvatské a slovinské národní parky jako kulisa eurowesternů, historické i aktuální české ohlasy, to vše z pozice nefundamentalistického domácího znalce pro fandy i jen dočasné ?oběti? Karla Maye – a psáno lehkým perem! Větší formát, filmová titulka, stylově zajímavá grafika, pestrý obrazový doprovod.

Tenkrát na Západětenkrat na zapade potah.indd
Pestrá historie i současnost populárního filmového žánru. Přehled klasické americké tvorby, kapitoly o italských spaghetti westernech, západoněmeckých mayovkách, indiánkách z DDR, Limonádovém Joeovi nebo socialistických easternech. Nechybí španělští, angličtí či francouzští pistolníci na plátnech kin, zhodnocení dopadu kovbojek na filmařskou generaci Q. Tarantina, ani to, co se před kamerami na Divokém západě právě děje.
Kniha nabízí řadu zajímavých informací, komentovanou hitparádu nejslavnějších snímků a profily nejdůležitějších herců, režisérů, scénáristů i skladatelů, definujících pojem western.

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...