Úvod Osobnosti Interview s hlavní kadeřnicí L’Oréal Laëtitii Guenaou
OsobnostiŽeny

Interview s hlavní kadeřnicí L’Oréal Laëtitii Guenaou

26

laetitia-guenaou-portretNedávno jsme přinesli reportáž o návštěvě Laëtitie Guenaou v Praze. O přestávkách během jejího školení vznikl následující rozhovor. Laëtitia Guenaou je celosvětovou ambasadorkou L’Oréal Professionnel a také asociovanou uměleckou ředitelkou kreativního týmu Haute Coiffure Francaise. Tato drobná a křehká žena s duší umělkyně komunikuje svou vášeň a hrdost pro kadeřnické řemeslo po celém světě. Na pódiu si umí získat obecenstvo nejen svou profesionalitou a tvořivostí, ale také svými tanečními pohyby těla, které provázejí rychlé a obratné pohyby jejích rukou. Laëtitia perfektně kombinuje kreativitu a technickou dokonalost a dokazuje tak, že kadeřnické dovednosti mohou být skutečným divadelním uměním. Laëtitia přináší každou sezónu novou vlasovou kolekci. Inspiruje kadeřníky po celém světě, ať už je to pomocí médií nebo přímo na pódiu během svých show a školení. Její výtvory jsou vyjádřením její vysoké emotivnosti a vnitřní poezie. Barvy, tvary či jemné textury velmi efektivně podtrhují ženskostlaetitia-guenaou-spring-2015-hd8 jednotlivých účesů, která je pro ni tak důležitá. Je oblíbená a obdivovaná kadeřníky po celém světě. Už dlouhá léta spolupracuje s módními domy jako Armani, Yves Saint Lauren, Paco Rabanne nebo Montana a její práci jste mohli obdivovat v dílech velikánů francouzské kinematografie jako jsou Chabrol, Jeunet či Coline Sérrai.

Co pro vás znamená vaše práce kadeřnice?
Moje práce pro mě vždy hodně znamenala. Byla to možnost, jak vyjádřit mé pocity či kreativitu, zůstat sama sebou. Protože jsme nemohla mít děti, moje práce mi pomohla vykompenzovat toto prázdno…jinak bych se asi zbláznila.

laetitia-guenaou-spring-2015-hd5Jak jste se vlastně dostala k tomuto povolání?
Původně jsem chtěla studovat psychologii. Ale pak jsem svůj názor změnila. Když mi bylo 15, má matka mně přes letní prázdniny poslala vypomáhat do kadeřnického salonu své kamarádky. Dělala jsem různé pomocní práce, uklízela…co mně zaujalo, byl psychologický aspekt práce kadeřníka. Ženy, které do salonu přišly, nehledaly jenom krásu, ale taky spřízněnou duši, někoho, kdo by jim naslouchal. Zalíbilo se mi to natolik, že jsem se do salonu vracela každé léto. A po třech letech jsem věděla, že to je práce, kterou chci dělat.

Nikdy jste tohoto rozhodnutí neolitovala?laetitia-guenaou-spring-2015-backstage16
Vůbec! Kdyby šlo vrátit čas, tak bych stejné rozhodnutí určitě udělala znovu! Má práce mně neskutečně baví, i po těch dlouhých letech. Přináší mi mnoho radosti.

Co je pro vás v práci největším motorem?
Mám dva velké motory. Jedním z nich je L´Oréal Professionnel, který mně velmi podporuje a dává nové možnosti v práci, hlavně co se týče vzdělávání. A druhým zdrojem energie jsou právě kadeřníci, kteří mně obklopují, či už kolegové, můj tým, nebo ti, kteří přicházejí na mé školení.

laetitia-guenaou-spring-2015-hd7Kde hledáte inspiraci pro vaše kolekce?
Všude kolem sebe. Na svých cestách po různých krajinách, v umění, ve světě módy… Jsem od přírody velmi zvědavý člověk, zajímám se o vše. A taky vycházím z aktuální kolekce IT LOOKS od L´Oréal Professionnel, do které vložím pokaždé něco svého..

Jak se jmenuje vaše nejnovější kolekce na jaro-léto 2015?
Už několik let nedávám svým kolekcím žádný název. Je to prostě kolekce buď jaro-léto nebo podzim-zima, kde se orientuji podle roku. Je to tak mnohem jednodušší a jasnější.

Všimla jsem si, že vaše kolekce je rozdělená na dvě části…
Ano, už delší dobu připravuji kolekce, kde jsou účesy ve stylu „couture“, velmi umělecké, sofistikované, technicky náročnější. Ty jsou pak doplněné o účesy více nositelné, které můžou kadeřníci nabízet klientkám v salonu.

Co bylo pro vás inspirací pro uměleckou, velmi zajímavou část vaší jarní kolekce?laetitia-guenaou-spring-2015-hd4
Sofistikované účesy  z kolekce jsou inspirovány technikou plissé. Tato myšlenka mi přišla  u sledování reportáže o kolekcích známého módního návrháře Yves Saint Laurent. Ten byl opravdový mistr v této technice. Chtěla jsem jeho plissé přenést do světa vlasů. Byla jsem téměř posedlá touhou dokázat udělat s vlasy to, co on udělal s látkou.  Byla jsem nesmírně šťastná, když jsem zdolala tuto výzvu!

Jak jste přišla na to, jak to plissé s vlasy udělat?
Dlouho jsem zkoušela různé způsoby, ale nešlo to. A pak jednou v noci, když už jsem to pomalu vzdávala, jsem se probudila s tím, že vím jak na to. Vyzkoušela jsem to, a ono to fakt fungovalo!

A co ta „trendy“ část?
Ta je ve stylu rock, Beatles, ale s moderními prvky. Navíc jsou tyto účesy unisex. To znamená, že téměř všechny techniky jsou použitelné i u pánských účesů.

laetitia-guenaou-spring-2015-backstage5Jak probíhá příprava vaší kolekce?
Na začátku potřebuji klid, být sama, dát dohromady celý koncept kolekce. Pak dám vše na papír a pracuji na detailech – z jakého uhlu se bude modelka fotit, co bude mít na sobě, jak bude vypadat scéna…pak zvolám svůj tým a probereme to všechno společně. Vysvětlím jim svůj záměr a nechám, nech se k tomu vyjádří.

Takže pracujete v týmu?
Ano, všechny mé kolekce jsou výsledkem týmové práce. Já zadám první notu, ale konečná harmonie je práce celého orchestru. Je to naše společné dílo, naše „bébé“ .

Vím, že nemáte svůj vlastní salon. Proč?laetitia-guenaou-spring-2015-hd1
Kdysi jsem měla salon, ale poslední roky se věnuji hlavně vzdělávání. Jsem pořád na cestách, takže na to už nemám čas. A nechci vlastnit salon, kterého  tým či klienty bych viděla jednou za měsíc. Místo toho jsem založila ve spolupráci s L´Oréal Professionnel dvě školící centra – jedno v Polsku a jedno v Brazílii. Mým cílem bylo vytvořit franšízu pod mým jménem.

A podařilo se vám to?
Ano, franšíza funguje už 3 roky a prošlo u nás vzděláváním více než dva tisíce kadeřníků. Teď mám v plánu otevřít další školící centra a to v Mexiku a na blízkém Východu.

Co pro vás znamená být ambasadorem L´Oréal Professionnel?
S touto značkou spolupracuji už více než 22 let. A nikdy jsem necítila potřebu měnit to. Líbí se mi jejich přístup ke kadeřníkům, mám ráda lidi, kteří tam pracují a taky produkty, které mají ve svém portfoliu. Tato značka navíc velice respektuje  zdraví vlasů, a to je pro mě důležité. Jsem velice hrdá, že můžu být její ambasadorem.

laetitia-guenaou-portretKteré jsou vaše nejoblíbenější produkty?
Constructor, Super Dust a Infinium.

Populární články

Související články

KnihyOsobnosti

Jirka, Mirek, Slávek a ti druzí…

Memoárová literatura patří ke čtenářsky nejoblíbenějším žánrům. Populární pražské Nakladatelství Olympia publikace životních...

Osobnosti

Emily Hobhouseová: Zachránit životy a zachovat mír

„Celý tento táborový systém, nelidský systém, hodnotím jako masovou krutost. Nemůže to...

CelebrityOsobnostiSpolečnost

Yemi porotcem ve světové soutěži!

Tvůrci populárních soutěží, jako je například The Voice, MasterChef nebo American Idol,...

CelebrityLuxusOsobnostiŠperky

Cartier v hlavní roli filmu Debbie a její parťačky

Představte si jednu z nejsledovanějších událostí roku, výroční večer Met Gala v...