Úvod Divadlo Klasika pod hvězdami
DivadloKultura

Klasika pod hvězdami

26

La Traviata 2013_archivSkalní fanoušci operního žánru nebo ti, kteří prostě jen touží po neobyčejných letních zážitcích, si již brzy přijdou na své – šestý ročník putovního open-air festivalu Klasika pod hvězdami letos uvede snad nejpřitažlivější z oper Giuseppe Verdiho – Aidu. Tak jako v předešlých letech se klasické zpracování opery v italském originále odehraje na venkovních scénách v zámeckých zahradách a dalších otevřených prostranstvích, tentokrát mezi 14. srpnem a 5. zářím.
Pradávný příběh z prostředí starověkého Egypta je jako stvořen pro letní večery; navíc jeho vsazení na romantická jeviště pod letní oblohou je příslibem silných dojmů a emocí.  A právě genius loci, ať již tvořené skvostnými zahradami na zámcích Sychrov a Lednice nebo venkovním dějištěm letní kultury na Letenské pláni v Praze či ostravské Dolní oblasti Vítkovice vtiskne každému z představení zcela originální a jedinečnou kulisu. Už jen v tomto ohledu je Klasika pod hvězdami mezi projekty svého žánru unikátní. Festival každoročně přiláká i řadu návštěvníků, kteří nejsou tradičními příznivci opery a s klasickou tvorbou se zde často setkají vůbec poprvé.

Rozmary počasí open-air festival neohrozíNabucco 2014_c_Dana Fojtíková (3)

„Návštěvníci se letos mohou těšit na více než sto účinkujících, špičkové pěvce, živý orchestr, exotické kostýmy, ale také třeba na akrobaty z Afriky,“ láká ke zhlédnutí klasického nastudování opery, přitom v originálním provedení Pavla Filipová z pořadatelské agentury ArtTriton, která má pro šestý ročník nachystanou také jednu novinku – po předchozích zkušenostech s rozmary počasí se totiž letošní představení odehrají pod zastřešeným hledištěm: „Protože pohodlí návštěvníků je vedle kvalitního uměleckého ztvárnění na prvním místě a také proto, že nám počasí v minulých letech několikrát nepřálo, rozhodli jsme se pro letošní ročník uspořádat jednotlivá představení pod zastřešeným hledištěm. Hlediště má podobu stanu se sedadly a zastřešením bez bočních výkrytů. Tedy diváci si budou moci vychutnávat umělecký zážitek v suchu a pohodlí za všech okolností po celou dobu představení, přitom stále budou v kontaktu s venkovním prostředím,“ vysvětluje Pavla Filipová, podle níž je festival mimo jiné ojedinělý v tom, že vzhledem ke svému venkovnímu charakteru toleruje jakékoliv oblečení.
Operu Aida uvede Klasika pod hvězdami celkem na čtyřech místech: operní šňůra započne 14. srpna na zámku Sychrov, 21. srpna pak program přesídlí do ostravské Dolní oblasti Vítkovice, odsud 27. srpna na pražskou Letnou a finále se odehraje 4. a 5. září na zámku Lednice. Začátky představení jsou plánovány vždy ve 20.00, předpokládaný konec pak ve 23.00.

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...