Úvod Krása a zdraví Co dělat, když už se spálíte?
Krása a zdravíRady odborníků

Co dělat, když už se spálíte?

31

sp+ílen+í k+»+żeZnáme to všichni. Jednou stačí „vylézt“ na sluníčko, zapomenout se tam, a večer už můžete skučet a prohlížet si obrazce, které na vašem těle vytvořila kombinace slunečního záření a ramínek od tílka. I to se stává. Neplačte nad rozlitým mlékem, raději si na spáleninu naordinujte jogurt.  S obrazcem opálených sluchátek na dekoltu vám asi nepomůžeme, ale dáme pár rad, jak zklidnit podrážděnou a zčervenalou kůži. Důležité je především nechat si zajít chuť na další slunění, uchylte se naopak do stínu.

Co se může přihodit?
Na „připáleného“ člověka se doporučuje nesahat, spáleniny jsou totiž mimořádně citlivé. Narůžovělý až načervenalý odstín pokožky může být sluneční alergie, které se někdy říká fotodermatóza, světelná kopřivka nebo solární dermatitida. Její příznaky jsou právě zarudnutí kůže, které je doprovázeno svěděním a pálením, vyrážkou, malými pupínky a puchýřky. Intenzita těchto příznaků bývá různá. Problém nastává, už se nejedná jen o malé puchýřky, ale výskyt větších puchýřů doprovázený nevolností – v extrémních případech se dokonce může jednat o popáleniny II. stupně, proto je na místě raději navštívit urychleně lékaře, než pokračovat v domácí samoléčbě.

le+ż+şc+ş_sp+ílen+ŻDomácí první pomoc
Jako samoléčba obvykle pomáhá ručník namočený do studené vody přikládaný na bolestivá místa. Tišící obklady můžete připravit z vychlazeného černého či zeleného čaje. Co vás zchladí zaručeně, je zábal z bílého jogurtu, tvarohu či smetany.

Co po slunění
Pokud si vaše pokožka po slunění nežádá přímo obkladů, neměli byste ani tak zapomínat na péči o své tělo po opalování. Reakce na UV záření se nemusí projevit hned, ale třeba až po čtyřiadvaceti hodinách, i bez zjevných potíží však pokožka potřebuje hydrataci. Dopřejte proto své pokožce péči po opalování v podobě tělového mléka nebo oleje a pomozte kůži nabýt ztracenou hydrataci.

Krásu opálení podpořte vhodnými prostředkysp+ílen+ş_znam+şnka
Pokud chcete podpořit krásu opálení, použijte po opalování prostředky s obsahem karotenu, které pokožku nejen ošetří, ale také podporují její hnědnutí. Například Amica emulze po opalování obsahuje karotenový i rakytníkový olej. Mimo to i vitamín E i D-panthenol pro zklidnění pokožky.

Populární články

Související články

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...

Rady odborníků

Tajemství samozavlažovacího truhlíku

Při návštěvě pražské ordinace obvodního lékaře Mudr. Tomáše Syrovátky jsou v čekárně pacienti...