Úvod Lifestyle Cestování Letní plavba lodí po Berounce
CestováníLifestyle

Letní plavba lodí po Berounce

31

kazi 3Vydejte se na osvěžující letní plavbu po Berounce na převozní lodi Kazi! Přívoz Kazín navazuje na bezmála devítisetletou tradici převoznictví na řece Berounce v této oblasti. Přívoz nyní prioritně obsluhuje přímé spojení mezi levým a pravým břehem. Loď Kazi spojuje přístaviště Mokropsy a Kazín od 9:50 do 19:00 dle jízdního řádu. Cestující také každodenně mohou využít možnosti zúčastnit se vyhlídkové plavby. V době mimo jízdní řád a večer po 19:00 si zájemci mohou loď objednat také individuálně na privátní plavby.

Trasou dopravy kvádrů na Karlštejn…

Provoz přívozu je navíc šetrný k okolí a jeho provoz je ekologický. Berounka byla již za vlády krále Karla IV. vodní cestou využívanou v počátku zejména k dopravě kamenných pískovcových bloků na stavbu Karlova mostu a k voroplavbě, tedy dopravě dřeva pro Prahu. Trasa přívozu a jeho provoz je schválen a povolen jak Státní plavební správou, tak Povodím Berounky. kazi 2
V dnešní době je Berounka dle Zákona o vnitrozemské plavbě č. 114/1995 Sb. (v platném znění), dopravně významnou vodní cestou od soutoku s Vltavou až po říční kilometr 37,00. Plavba přívozu je ohleduplná k ostatním uživatelům vodní plochy řeky Berounky, zejména k rybářům a plavcům. Převozní loď Kazi nevytváří neúměrně škodlivé vlnění, jezdí v pomalých rychlostních poměrech, nepřekračuje hygienicky povolenou míru hluku a svým ponorem 46 cm, plochým dnem a plavbou téměř výhradně v proudnici nikterak nezachycuje nebo jinak nepoškozuje „nahozené udice na těžko“.

kaziKřižovatka turistických stezek

K přívozu pod Kazínskou skálu vede navíc mnoho turistických cest, jedna z nejlákavějších je trasa z Prahy, vedoucí přes zbraslavské lesy, kolem známého televizního vysílače Cukrák s nádherným výhledem na Berounku, pokračující dolu k řece přímo k našemu přívozu. Tam je možné nalodit se i s kolem na loď Kazi, kde odpočívajícím cyklistům podá výklad o berounských březích a zajímavostech z černošické historie i současnosti náš kapitán. Po konci plavby můžete pokračovat na vlak z druhého břehu, který vás doveze zpět do centra Prahy.

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...