Úvod Lifestyle Cestování Putování za masožravkami i pozvání na vinobraní do Tróje
CestováníGurmán

Putování za masožravkami i pozvání na vinobraní do Tróje

32

P1080145Botanická zahrada v pražské Troji je již dlouho výletním a odpočinkovým místem mnoha pražských rodin ale i turistů, obdivujících Prahu. Rozkládá se na pravém břehu Vltavy, na území tvořeném vltavskou terasou a svahy trojské kotliny. Každý návštěvník při příchodu do zahrady dostane do rukou přehlednou mapu, co kde v zahradě najde – vč. občerstvení, toalet, ale i telefonického spojení pro případ, že by snad někdo bloudil nebo potřeboval jakkoli pomoci. Objednat si lze i odborného průvodce, který dokáže výklad přizpůsobit  každému z návštěvníků, včetně zanícených zahrádkářů nebo třeba i kaktusářů.

Co  zde návštěvníky čeká

V našem výčtu by neměla chybět Japonská zahrada s meditační částí, Ornamentální zahrada, severoamerická prérie, arboretum, pivoňková louka či expozice kaktusů a sukulentů. V čase, kdy počasí přeje, je v horní části botanické, od Kobylis, možné dokonce pořádat pikniky nebo se slunit na vyhražených místech jen tak na dece, kterou si lze za malý poplatek vypůjčit. Mezi nejpopulárnější  součástí zahrady patří jedinečný skleník Fata Morgana a Vinice sv. Kláry s vinotékou ve viničním altánu, kde je možné ochutnat lahodný mok ze zdejší produkce s báječným výhledem na trojský zámeček.

Skleník Fata Morgana

Duchovním otcem celého projektu je Jiří R. Haager, který se celý život věnoval tropickým rostlinám a ten se svého času vyjádřil následovně:„Nenávidím hranaté skleněné domečky, ve kterých najdete stoly s kytkama v hrncích. Mám sen o přirozené intimní expozici s rostlinami, které v jiných zahradách nenajdete – a skalnatá tropická rokle je přece úžasně romantické místo pro snění.” Jedná se o evropský unikát, velikostí výstavní plochy,  ale především tím, že většina rostlin byla pořízena přímo na místě jejich přirozeného výskytu – v Asii, Mexiku, na ostrově Madagaskar, v Austrálii, Oceánii, v jihoamerických Andách, ve Vietnamu, na Sundských ostrovech. Součástí skleníku, který je částečně ražen ve skále, jsou dvě obrovská akvária s tropickými sladkovodními rybami. Sklenik je snad nejvíce známý výstavami tropických motýlů, které se konají každoročně v dubnu a květnu, kdy se jich veP1080124 skleníku prohání okolo 5000. Ale i teď lze ještě sem tam nějakého potkat, tudíž stále platí  tabulky s nápisy v několika jazycích s výzvou motýlů se nedotýkat. A aby měli motýli stále něco do sosáčků zaměstnanci jim podstrojují oloupané banány.  Vzhledem k tomu, že housenky, ze kterých se líhnou právě ti nádherní a obdivovaní motýli se živí listy rostlin, mohly by celou zahradu spást, a proto se sem přivážejí již vylíhnutí z kukel.
Ve skleníku Fata Morgana se pravidelně pořádají tematické výstavy, od 4. do 13. září probíhá velmi zajímavá výstava masožravých rostlin – prostě masožravek. Návštěvníci si mohou prohlédnout celkem 100 druhů rostlin. Masožravky rostou v chudých půdách, někdy ve formě lián, jsou velmi odolné a vynalézavé při shánění potravy. Ale narozdíl od filmové Adély nejsou lidem nebezpečné – alespoň ty v pražské Troji. Většinou se živí hmyzem, bublinatky žijící ve vlhké půdě se živí korýši. Za prohlídku stojí určitě i různé láčky, jedna z nich připomíná záchod.Jak přesně jednotlivé rostliny lapají své oběti si můžeme přečíst na přehledných informačních panelech. Od autora výstavy Vlastimila Rybky se dozvídáme, že poprvé v České republice vykvetl druh heliamfora. Ptáme se, jak vlastně jsou masožravky velké  – od 1 cm až po více než jeden metr, ty největší jsou schopny ulovit a strávit i třeba ještěrku nebo myš. Kdo chce může si masožravku na výstavě koupit a k tomu může dokoupit i speciální krmivo, aby rostlina netrpěla „hlady“ a nevrhala se na členy rodiny.  Desátého září v 16,00 hodin se můžete zúčastnit komentované prohlídky výstavy s jejím autorem Vlastimilem Rybkou a nechat si poradit, kterou rostlinu si koupit a jak se o ni starat.

kaple_leto450Vinice sv. Kláry a vinobraní 2015

Součástí Botanické zahrady v Troji je shora zmíněná obnovená vinice sv. Kláry. Pěstování vinné révy se zde datuje od roku 1230. Vinici sv. Kláru založil král Karel IV. V roce 1358. Největší sláva zažívaly pražské vinohrady v době panování Rudolfa II. Stará vinice byla obnovena, celý areál je památkově chráněn. Návštěvníci si mohou prohlédnout starý lis na víno, v rámci Evropských dnů kulturního dědictví také kapli sv. Kláry. Součástí komplexu je i viniční altán s vinotékou, kde můžete vína ochutnat i zakoupit domů.
Ve dnech 12. a 13. září proběhně již tradiční vinobraní, kde se představí spolu s víny z místní vinice, ale také osm předních českých a moravských vinařů. A co by to bylo za vinobraní bez  burčáku, že? Zájemci si budou moci prohlédnout výrobu vína spojenou s degustací. Vzhledem k velkému zájmu je nutno si prohlídku rezervovat – e mailem: amalie.balastikova@botanicka.cz nebo zavolat či zaslat SMS na 737 284 960. O zábavu návštěvníků se postará např. Jitka Vrbová a  Hot Jazz Praha, Třehusk, cimbálovka, Divadlo za vodou nebo Junior dechovka. Podle tiskové mluvčí Botanické zahrady Lucie Herberové terasa u vinice přímo vybízí k tanci. A hrát se bude džez, swing, country, dechovka, lidovky – každý si určitě najde své a k tomu dobrá vína, burčák i chutná jídla.
www.botanicka.cz
Text a foto: Ivana Masáková

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...