Úvod Knihy Pražské literární večery
Knihy

Pražské literární večery

36

DSC_9339Konzumní doba, kterou bezesporu prožíváme, se takříkajíc podepsala na stavu domácí literatury a poezie, o výtvarném umění raději ani nehovořme. Svědčí o tom nejenom mizivé náklady knih, často vycházející balast, který nemá s tzv. krásnou literaturou nic společného, ale i nevalná výše honorářů, které nutí spisovatele, prozaiky, básníky i výtvarníky (až na hrstku vyvolených) tvořit po večerech a nocích, po pracovních dnech v občanském zaměstnání, neboť by se jinak svým uměním neuživili. Tomu odpovídá i klesající celospolečenské uznání, kdy veřejnost vnímá autory přinejmenším jako více či méně zajímavé podivíny.
Vracet prestiž spisovatelům – a vůbec si připomenout, že existují – se snaží literární pořady, které pro uměnímilovnou veřejnost v Praze již čtvrtým rokem pravidelně připravují novináři a autoři Lubor Falteisek a Dušan Spáčil.

Slova mají křídla

DSC_2139
Lubor Falteisek, prozaik, autor knih pro mládež a detektivní prózy

První večery se odehrály na podzim 2012 v jedné malé vinárně nedaleko Flory na Vinohradech. Nápad vznikl za účasti básnířky mladší generace Radany Šatánkové, která spolupracovala s časopisem Naše rodina, jehož dlouholetým šéfredaktorem byl žurnalista a spisovatel Lubor Falteisek, který vzpomíná:
„Radana už se svými přáteli podobné večery pořádala. Byly však určeny pro víceméně uzavřenou klubovou společnost lidí, kteří se pokoušeli psát a v přednesu svých literárních pokusů se střídali. Já měl však poněkud jinou ideu, a to přivést na scénu profesionály, autory, kteří vydávají knížky. A ty uměnímilovné veřejnosti představovat osobně a připomínat jejich dílo.“ A tak brzy Lubor Falteisek změnil partnera. Mladá básnířka se nadále věnovala amatérům, kteří si občas našetří nějaké peníze a něco si vlastním nákladem vydají. Falteisek přizval ke spolupráci zkušeného novináře Dušana Spáčila, kterému

Spisovatel Josef Klíma
Spisovatel Ivan Klíma

vyšlo již několik básnických sbírek, a literární setkání se začala ubírat poněkud jiným směrem.
„Tak se zrodil pořad, lépe řečeno literární večery s lidmi, kteří publikují, a jejichž díla jsou na pultech knihkupectví. Během příjemného posezení se sklenkou vína je čas nejenom na ukázky z tvorby více či méně známých literátů, ale i pro rozhovory na nejrůznější téma a názory, kde však problematika tvorby převládá. V moderování se s Dušanem střídáme, o otázky posluchačů není nouze v diskuzích „bez servítků“. Pořad jsem hned zpočátku pojmenoval sloganem Slova mají křídla… (a mohou létat), ale popravdě řečeno je docela dobře možné, že jsem tohle slovní spojení nevymyslel, ale už dříve někde zaslechl…,“ dodává upřímně Lubor Falteisek, který se nerad chlubí cizím peřím.

DSC_2201
Momentka z večera, věnovaného Jaroslavu Haškovi. Uprostřed vidíme haškologa Radko Pytlíka, zprava je Richard Hašek.

Bohatý program, zajímaví hosté

Až do dnešních dnů se v pořadech, kde kromě zpravidla tří autorů vystupuje vždy nějaký hudebník nebo malá kapela, vystřídalo na sedm desítek literátů, jen výjimečně vystoupí některý opakovaně.
„Našimi hosty byl například básník Jiří Žáček, špičkový fejetonista Rudolf Křesťan, prozaik Ivan Binar, který žil v emigraci, známý spisovatel Ivan Klíma nebo výtvarník Jiří Slíva, který kromě skvělých vtipných kreseb píše i výborné básně…,“ počítá na prstech Lubor Falteisek.
Zapomenout ale nelze na prezentaci a čtení z nových rukopisů či právě vydaných knih dalších autorů, jakými jsou třeba prozaičky Lenka Procházková, Inna Rotová, Iva Pekárková nebo významný literát, dramatik a zároveň rabín Karol Efraim Sidon, herec, režisér a také spisovatel Arnošt Goldflam, anebo známý autor sci-fi Jaroslav Veis. V neposlední řadě je třeba zmínit i jméno politologa a spisovatele Benjamina Kurase, jehož břitká slova při besedě s diváky o nebezpečí islamizace Evropy ťala do živého.

Uprostřed v moderátorské roli novinář Dušan Spáčil, autor tří básnických sbírek a desítky publicistických knih
Uprostřed v moderátorské roli novinář Dušan Spáčil, autor tří básnických sbírek a desítky publicistických knih

„V dubnu letošního roku jsme ve třiadvacátém literárním klubu měli téma Jaroslav Hašek,“ doplňuje Falteisek, „ a záběry z pořadu si natočila TV Prima. Našimi zpovídanými hosty byli spisovatelův vnuk Richard Hašek, známý haškolog Radko Pytlík a nechyběla ani Irena Dousková, která loni vydala román Medvědí tanec pojednávající o Haškovi. Pořad měl dobrý divácký ohlas díky prostoru, který mu televize dala, a my zase radost, že se hlásí další noví návštěvníci našich literárních večerů.“

Nejedná se o uzavřenou skupinu

Během čtyř let existence vzpomínaných literárních večerů, které rok od roku navštěvuje stále více lidí, a všichni jsou vítáni, neb se nejedná o nějakou uzavřenou klubovou elitu, vystřídali Falteisek se Spáčilem několik vináren či kaváren, kde se pořady odehrávaly. Jednou nedostačovaly kapacity lokálu, podruhé se kavárníkovi nezdála prý nízká konzumace naslouchajících hostů, potřetí někoho v podniku rušil hudební doprovod. To jsou ale provozní potíže, se kterými si pořadatelé doposud vždycky věděli rady.

Benjamin Kuras (1944) původním jménem Miloslav Kuraš, je český, ve Velké Británii žijící spisovatel, dramatik, překladatel a publicista.
Benjamin Kuras (1944) původním jménem Miloslav Kuraš, je český, ve Velké Británii žijící spisovatel, dramatik, překladatel a publicista.

K beletrii a poezii – krásná hudba

Zbývá dodat, že hudební doprovod často obstarávají populární muzikanti, jako je třeba vynikající folková zpěvačka Pavlína Jíšová, zpívající literární všeuměl Jan Vodňanský či zpěvačka Zdenka Lorencová. Přitom nikdo z vystupujících ani hostů – včetně organizátorů – za pořady nebere honoráře a dokonce i vstup na literární večery je zcela zdarma!
Závěrem: podzimní pořady zakotvily v novotou vonící kavárně v Londýnské ulici na Vinohradech, ale zatím není jisté, kde oslaví přicházející rok 2016. Poslední letošní literární večer bude mimo jiné ve znamení křtu knihy pro mládež z pera spisovatele Lubora Falteiska, po novém roce organizátoři chystají pořad s cestovateli a téma humor v literatuře.
Více na: FACEBOOKU Slova mají křídla.

Ivan Černý
Foto: Miroslav Martinovský

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...