Úvod Divadlo Dospívající Andrea bloudí Vanilkovou džunglí Philipa Ridleyho
Divadlo

Dospívající Andrea bloudí Vanilkovou džunglí Philipa Ridleyho

30

Bez názvuVanilková džungle – provokativní one woman show o křehkém dospívání jedné obyčejné holky a o lásce, kterou hledáme i tam, kde bychom neměli. Monodrama rozkrývající netušený vnitřní i vnější svět dospívající dívky Andrey, již její touha po lásce a domově dovedly až za hranice, kterými si v životě chráníme vlastní celistvost. Nová hra jednoho z nejlepších současných britských dramatiků v české premiéře!
Divadlo NaHraně uvede 3. prosince v Divadle Kampa v české premiéře provokativní hru Vanilková džungle z pera kontroverzního britského autora Philipa Ridleyho. Na omezené ploše monodramatu se v něm rozkrývá netušený vnitřní i vnější svět dospívající dívky Andrey, kterou její usilovné hledání lásky a potřeba domova dovedly až za hranice, kterými si v životě chráníme vlastní celistvost.
S mnohovrstevnatou rolí, jež vyžaduje citlivé odstínění vývoje mladé dívky i její postupné ztráty smyslu pro realitu, se popasuje Diana Toniková, zkušená herečka, která byla od roku 2007 až do loňska jednou z nejvýraznějších osobností Západočeského divadla v Chebu. Překladatelem hry i režisérem inscenace je umělecký vedoucí Divadla NaHraně Šimon Dominik.

Skandální současný britský dramatik Philip Ridley

Hrou Vanilková džungle (v originále Dark Vanilla Jungle), jež získala v roce 2013 na festivalu Fringe v Edinburghu prestižní cenu Scotsman First Award, se českým divákům představuje autor, s jehož dílem se prozatím mohli setkat jen díky inscenaci Rtuť, kterou ve své první sezóně před necelými deseti lety uvedlo Divadlo Letí v tovární hale pražského Karlína. Právě Rtuť, jež je považována za jednu z nejskandálnějších her v dějinách britského divadla, vysloužila loňskému padesátníkovi Ridleymu – jinak též vystudovanému malíři, oceňovanému autorovi knížek pro děti, skladateli, fotografovi a filmaři – přízvisko enfant terrible britského dramatu.
Ani Vanilková džungle není hrou, která by diváka „hladila po srsti“. Sdílení otevřené zpovědi o citovém tápání mladé dívky může vyvolat obrázek toho, jak se současná společnost chová k dětem či ženám, potažmo ženám na pomezí dětství a dospělosti, a výsledný pocit nemusí být vždy příjemný.

One woman show Diany Tonikové

Režisér Šimon Dominik, který pro svoji realizaci v Divadle NaHraně hru sám objevil a přeložil, se ale o diváky nebojí: „Ridleyho hra je brilantně napsaným monologem podněcujícím divadelnost jako málokterý text pro jednoho herce, resp. herečku. Autor bravurně střídá situace, prostředí, vyprávěcí perspektivy a buduje ze slov výrazně konkrétní mikroprostor s jedinečným scénickým potenciálem. Ale to všechno by nestačilo, kdybychom neměli vynikající představitelku. A tou Diana Toniková bezesporu je. Její schopnost přirozeně splynout s postavou, odstínit jednotlivé fáze jejího vývoje a samozřejmě především navázat kontakt s publikem je mimořádná. A tak nemám absolutně žádnou pochybnost, že by Diana nepřesvědčila diváky, aby s ní prožili příběh její postavy, jakkoliv některé jeho situace nejsou zrovna bezbolestné.“

Populární články

Související články

DivadloKnihyUmění

To byla pražská bohéma!

Před krátkým časem vydalo populární pražské nakladatelství Olympia jedinečnou knížku málo známých...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

DivadloFilmySpolečnost

Jedenáct českých umělců v Síni slávy

Umělecké sdružení Artes už po šesté rozdávalo ocenění Mistr zábavního umění! Emoce, dojetí...

Divadlo

V nové sezóně Divadla Kampa

Mezi Kampou a Sokolem hledejte starobylý dům. Původní barokní letohrádek v patře ukrývá...