Úvod Hudba Paul Anka se vrací do Prahy
Hudba

Paul Anka se vrací do Prahy

32

_DSC0979Kanadská světová hudební hvězda Paul Anka přijede 3. února 2016 koncertovat do pražského Kongresového centra. Zpěvák, skladatel i textař přijede do České republiky po dvou leté odmlce. Společně se svou kapelou tak zahraje vlastní skladby, které obletěly svět. Kromě slavné Diany tak půjde o písně, které Anka napsal pro Franka Sinatru, Toma Jonese nebo Michaela Jacksona. Anka je dodnes považován za jednu z největších osobností světové populární hudby.

Hitmakerova cesta na vrchol

Paul Anka je právem považován za velkou osobnost světové populární hudby. Svůj patrně největší hit, píseň Diana, nahrál již ve svých patnácti letech a tato skutečnost pro něj znamenala vstup na světová podia. Od té doby spolupracoval s lidmi jako Frank Sinatra, Buddy Holly, Frankie Lyman nebo Chuck Berry. Anka je také velmi precizním textařem a skladatelem s vytříbeným citem pro melodii a skladbu slov. Je autorem mnoha světových hitů. Například nejslavnější Sinatrova píseň „My Way“ náleží právě jemu, stejně jako hit Toma Jonese „Shes a Lady“.  Velkým úspěchem Paula Anky je také spolupráce s králem popu Michaelem Jacksonem. S tím napsal světově úspěšnou skladbu „This Is It“, která dala jméno Jacksonově již neuskutečnému turné. Anka je také autorem písně „Love Never Felt So Good“, která byla vydána jako Jacksonovo posmrtné dílo, svou část na nahrávku nazpíval také Justin Timberlake.  Anka kromě jiného také stál za startem kariéry současné swingové superstar Michaela Bublého, kterému v roce 2003 koprodukoval album.

Nové album rockových melodií

Nedávno Anka zaujal hudební odborníky albem „Rock Swings“. Pro label Verve Music Group zkomponoval čtrnáct slavných rockových či popových melodii ve speciálním swingovém aranžmá.  Anka vybíral napříč žánry a tak lze na albu najít píseň „Tears in Heaven“ Erica Claptona, „Everybody Hurts“ slavných R.E.M., „Smells Like Teen Spirit“ Cobainovy Nirvany nebo „Lovecats“ britských The Cure.
Paul Anka se narodil 30. července roku 1941 v kanadské Ottawě. Již od ranného dětsví se věnoval hudbě, když zpíval v gospelovém sboru. Po následném studiu hry na klavír založil ve svých třinácti letech vlastní vokální skupinu. Se ziskem řidičského průkazu teenager Paula Anka objížděl snad všechny talentové soutěže ve svém okolí, podmínky k tomu včak neměl ideální, vždy tajně matčiným automobilem. V roce 1956 se Anka vydal na cestu do New Yorku, kterou vyhrál v jedné z pěveckých soutěží. To byl jeden z hlavních přelomů jeho života. Na základě návštěvy tohoto města byl vydán první singl Paula Anky. O dva roky později již Paula Anka nahrál skladbu Diana, se kterou se držel dlouho na prvním žebříčku hitparády. Cesta na vrchol tak byla otevřena.

Potřetí do Prahy

Dnes čtyřiasedmdesátiletý rodák z Ottawy vystupoval na území České republiky již dvakrát. Poprvé tomu bylo v roce 1966, na druhé vystoupení si fanoušci museli počkat do roku 2014. V únoru 2016 tak potřetí, s kompletní kapelou, vystoupí před českým publikem.
Vstupenky na pražský koncert, který Paul Anka odehraje 3.2.2016 v Kongresovém centru v Praze, jsou v prodeji v síti Ticketportál v ceně od 1090Kč.

Populární články

Související články

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

HudbaKnihyKultura

Napsal písňový text i na tácek od piva

Potkali jsme se před krátkým časem u příležitosti křtu monografie kreslíře-humoristy Slávy...

HudbaUmění

Recitál Lucie Zhory v ArcusGallery

Po více jak čtyřech letech se vrací kutnohorská ArcusGallery do magického prostoru...

HudbaKnihy

Slavní čeští skladatelé

Před krátkým časem vydalo Národní muzeum v Praze jedinečnou publikaci, zabývající se Bedřichem...