Úvod Lifestyle Cestování Valencie – shlédnout a vracet se
Cestování

Valencie – shlédnout a vracet se

34

CIMG3624Jestliže se říká „uvidět Neapol a zemřít“, tak v případě nejteplejší destinace Španělska platí: Shlédnout a vracet se. V únoru již zde kvetou mandloně, slunit a koupat se v moři dá od dubna, na toulky za památkami je nejlepší říjen a listopad, kdy se horké klíma mění v příjemnou atmosféru okolo pětadvaceti stupňů Celsia a výletníkům nevadí ani delší túry panenskou přírodou.
Jedním z největších španělských lákadel jsou bezesporu pláže. Ale hned po první návštěvě se nám dostane takříkajíc pod kůži například místní fiestou nebo skvělým nočním životem, flamengem i býčími zápasy, (nejen) maurskými památkami, skvělou kuchyní s lahodnými víny i divokou krajinou. Mnoho turistů svorně tvrdí, že jsou na této zemi závislí, a nikde jinde již svou dovolenou trávit nechtějí. Stačí si vybrat každý rok jinou autonomias ze sedmnácti autonomních oblastí ( s vlastní vládou, rozpočtem i ministerstvem kultury), ze kterých se Španělsko skládá. Náš dnešní tip zní:

Území zvané Levante ( Východ)Valencijska trznice

Řeč je o provincii Valencie, která je směsicí starobylého i moderního světa. Až neskutečně úrodná půda huerta Valencie je  přezdívaná Zahrada Španělska. Najdete zde pomerančové i citronové sady, datlové pláže a farmy s moři fóliovníků, minimálně pětkrát za rok poskytující veleúrodu všemožné zeleniny. Jsou zde ale i rýžová pole, dodnes zavlažovaná systémy, které po sobě zanechali Maurové, během jejich pět set let trvající okupace.
Velká část pobřeží tohoto regionu je zastavěna velkými turistickými areály s výškovými hotely, nad mnoha nejlepšími plážemi jsou pak i rozsáhlé dovolenkové kempy. Milovníci klidu však své tiché zátoky najdou dál od velkých letovisek, zvláště v okolí měst Denia a Xábia u Valencie, což je třetí největší město ve Španělsku. Hlavními centry regionu jsou stále rušnější města Valencie a Alicante, nedaleko od nich ve vnitrozemí na své hosty čeká řada nádherných historických městeček a vesnic, jako je kupříkladu Morella, Xativa nebo Lorca.
CAC_5411x1777Obdivovat zde můžeme nejenom historické stavby včetně turistického magnetu, jakým je Valencijská tržnice (foto nahoře), ale i architektonicky odvážné budovy nadčasové moderny, jako je kupříkladu Hemesferie – Muzeum vědy a umění (viz foto níže).

Čas fiest

Oblast kolem Valencie je proslulá svými svátky a zvyky, které jsou svým způsobem v této části Španělska unikátní. Není měsíce bez těchto lidových veselic. Navíc po celý rok, kamkoli se vydáte, probíhají simulované bitvy muslimů s křesťany. Ty připomínají křesťanskou reconquistu země a vítězství nad islámem, buďto symbolickými průvody, nebo té které konkrétní bitvy. Jedná se o pastvu pro oči, neboť to jsou jedny z nejbarvitějších oslav, které lze kdy spatřit. Ve Bailes t_picosměstě Alcoy se kupříkladu navíc konají tzv. falass (slavnostní pálení ohňů, ve kterých jsou nošeny obří karnevalové postavy ulicemi a poté za nadšeného potlesku přihlížejících slavnostně upáleny. Fiesty ve Valencii jsou  pro našince ohňostrojem neuvěřitelných zážitků, obrovským karnevalem, doprovázeným procesími, rajčatovými bitvami i býčími zápasy, poutěmi i průvody obřích alegorických vozů, soutěžemi o nejlepší paellu či stavení věží z lidských těl.
Fiestas ve Valencii patří k nejdivočejším ve Španělsku. Nejlepší je z nich již zmíněná Las fallas (12. – 19. března), která vrcholí masivními ohni, kam se hází všechny alegorické postavy, nesené v průvodu. V červenci se zde zase slaví Feria de Julio, kdy se konají býčí zápasy, koncerty a „květinová bitva“. V září probíhá v parku na místě bývalého říčního koryta velkolepá soutěž o nejlepší ohňostroj.

GastroturistikaBu_uelos

Ve Valencii se zrodila legendární paella. Na rozdíl od paelly v jiných částech Španělska se v Paella Valnciana nemíchá ryba s ostatním masem. Obvykle se do ní dává kuřecí, králičí, zelené fazole a velké máslové fazole, šneci, artyčoky a šafrán. Jako předkrm se podávají škeble.
Kromě rýže na spoustu úprav se zde vždy konzumuje spousta čerstvé zeleniny, kdy nechybí olivový olej a česnek. Být ve Valencii a neochutnat nápoj zvaný horchata by byla velká škoda. Jedná se o nápoj z tzv. tygřích ořechů, který se podává tekutý, nebo mírně mražený a je úžasně osvěžující především v letních vedrech. Přikusují se k němu fartóns, což jsou dlouhé tenké koláče. Na fotografii jsou pak tradiční koblížky buňuelos.

Fallas Zuzana ChuranovaŽivot bez spánku

Valencie, hlavní město představované autonomní oblasti, se stává jedním z nejprogresivnějších měst ve Španělsku. Kraluje mu největší kulturní komplex v Evropě La Ciudad de las Artes y Ciencias, dopravu zjednodušuje supermoderní metro a městské pláže prošly renovací. Co turisty zajímá po památkách, galeriích a muzeích i gotické Hedvábné burzy především, je fakt, že historickému centru vdechly život desítky nových avantgardních barů, restaurací a butiků.
Valencie se už dlouho pyšní tím, že její noční život patří k nejbujnějším na španělské pevnině. Vivir Sin Dormir – Život beze spánku –  je svým způsobem mantra tohoto města, kam se za společenským životem „po půlnoci“  sjíždí nejenom středoevropané, ale i lidé z Velké Británie, USA, Japonska a dalších vzdálených zemí. Naše čtenáře pak jistě bude zajímat, že do Valencie a sousedního regionu Murcie vozí řada českých cestovních kanceláří své klienty v rámci slevového programu 55 + . Více na: www.dotovanezajezdy.cz nebo www.qualitytours.cz.

Ivan Černý  Foto archiv

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...