Úvod Krása a zdraví Rady odborníků 5 tipů jak se na horách starat o pleť
Rady odborníkůSport

5 tipů jak se na horách starat o pleť

29

Doba zimních dovolených na horách se již blíží. Kromě kvalitní výbavy v podobě lyží, funkčního prádla či teplé zimní bundy, bychom si do kufru měli zabalit také odpovídající kosmetiku. Protože na horách dostává naše pleť díky zimě, vlhku a velkému střídání teplot zabrat asi nejvíce z celého roku, je proto důležité o ni příkladně pečovat.

Nezapomeňte odličovač

I když se většina žen na horách příliš nelíčí, i tak je důležité si vzít kvalitní tonikum či micerální vodu. Ideální je mít přípravky na citlivou pleť, které zabraňují začervenání pokožky. Večer si odlíčením také krásně smyjete hutné krémy z obličeje.

Image_foto_zdroj_VivantisCZNebojte se hydratovat

Dlouho mnoho kosmetických odborníků radilo, že v zimních měsících není dobré na pleť používat hydratační krémy, protože mohou namrznout. Jedná se ale spíše o kosmetický mýtus. V zimě se opravdu nebojte používat hydratační přípravky. Je ale dobré, používat mastnější krémy, které obsahují například ceramidy, rostlinné oleje či koenzym Q10. V zimních měsících a hlavně na horách se nebojte nanést krém v hutnější formě klidně i během dne. Ideální volbou jsou zimní krémy, které jsou vyrobeny přesně pro potřeby pokožky zkoušené zimou a vlhkem.

Rty vyžadují důkladnou péči

„Na horách si do kapsy hned vedle skipasu dejte určitě i tyčinku na rty. Lesky či sebekvalitnější rtěnky na horách nestačí. Oblast rtů je velmi citlivá a neobsahuje mazové žlázy, takže se velmi rychle vysušuje. Na horách tak mohou rty snadno popraskat. Ideální je používat například balzámy, které mají SPF, protože spálené rty od sluníčka nejsou opravdu nic příjemného. Pusu si natírejte několikrát denně. Rozhodně není dobré si rty v zimě olizovat. Tento nepříjemný zvyk je může ještě více vysušit,“ říká kosmetická odbornice Dagmar Korbová Krůzová z Vivantis.cz.

UV faktor není jen na léto

Stejně jako na dovolené u moře, tak i na horách je důležité chránit pleť od sluníčka. Obzvláště pokud jedete na hory např. do Alp, protože zde umí být sluníčko stejně silné jako v létě a sníh navíc odráží až 80 % slunečního záření. Přípravky by kromě požadovaného UV filtru měly být také voděodolné, protože sníh i pot krém rychle smyjí. Pořiďte si i menší verzi krému, kterou můžete nosit při sobě a pokud je opravdu jasné počasí, tak každé dvě hodiny krém znovu aplikujte. Ideální faktor je 30. Dobré je mít i lyžařské brýle s kvalitním UV faktorem.

Ruce jsou důležité

Kromě rtů a tváře byste se měli starat i o své ruce a nehty. I když je máte po celý den schované v rukavicích, je důležité mít kvalitní krém na ruce, který budete aplikovat ráno i večer. Pořiďte si krémy s přídavkem aloe vera či s bambuckým máslem. Své udělá i klasická indulona, která je mastná a perfektně pleť po náročném dni vyživí. Indulona je skvělá i pro citlivou dětskou pokožku. Pokud jste zvyklí mýt si velmi často ruce, tak na horách se to snažte omezovat. „Voda především pak horká, smývá z pokožky ochranný filtr. Jste-li na horách delší dobu tak je dobré si i jednou udělat zábal rukou. Vezměte si regenerační krém a ve velmi silné vrstvě ho namažte na ruce, ty pak dejte na půl hodiny do igelitových rukavic,“ dodává Dagmar Korbová Krůzová z Vivantis.cz.

Populární články

Související články

KnihySport

Co dnes dělá sportovní novinář a hokejový publicista – Jiří Stránský

Pražák Jiří Stránský se narodil 30. 1. 1963. První ze sudiček, stojících...

KnihySport

Kniha nejen do sportovních muzeí

Ale především pro fanoušky legendárního fotbalového pražského klubu je určena velkoformátová publikace...

KnihySport

Antonín Panenka, Karel Dobiáš a další legendy hosty Světa knihy!

Milovníci sportu a dobré knihy budou mít jedinečnou možnost setkat se s...

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...