Úvod Knihy Tipy na knihy pro vašeho partnera
Knihy

Tipy na knihy pro vašeho partnera

30

Populární brněnské nakladatelství JOTA se svým bohatým edičním plánem krásné prózy i literatury faktů uspokojí svou širokou nabídkou domácích a překladových titulů i toho nejnáročnějšího čtenáře. Na přelomu roku ještě chceme upozornit na dva objemné svazky, které mají společného jmenovatele a tím je nejenom čtivost, ale i přitažlivost námětů.

DSCo6987Nacisté ve službách USA

Není žádným tajemstvím, že tisíce nacistů, od strážných z koncentračních táborů až po osoby zastávající vysoké funkce v německé Třetí říši, mizely po druhé světové válce na druhou stranu Atlantického oceánu, aby zde začaly v tichosti nový život. Tito lidé, z nichž mnozí figurovali na seznamech válečných zločinců, se ocitli pod ochranou americké vlády, CIA, FBI či armády a pokračovali dál ve své práci coby špioni, odborníci na zpravodajskou činnost nebo špičkoví vědci a řada z nich se ani netajila svou záští a nenávistí vůči vítězi II. světové války, Sovětskému svazu.
Kniha Nacisté ve službách USA je pravdivým příběhem o tom, jak se Amerika stala bezpečným rájem pro Hitlerovy muže. Její autor, investigativní novinář Eric Lichtblau, ve svém díle nabízí poprvé na základě donedávna tajných dokumentů a rozhovorů s pamětníky ucelený příběh o tom, jak je možné, že mnoho někdejších nacistů našlo v USA azyl a klid, a jak to, že se řada z nich dokonce dočkala ochrany ze strany amerických tajných služeb. Objemný, čtyř set stránkový svazek, doplněný rejstříkem, bere řadovému čtenáři a člověku, který věří ve vyšší princip mravní představu o spravedlnosti a postupně se dostaví znechucení ze světa vysoké politiky USA, o jejíž absurditě se konec konců v čase válek na Blízkém východě, vyvolaných Spojenými státy, osobně seznamujeme prostřednictvím médií dnes a denně. To však nic nemění na skutečnosti, že kniha Nacisté ve službách USA je kvalitní práce, napínavé čtení a její místo by bezesporu mělo patřit do seznamu povinné literatury středoškoláků.

Ztracená místa,DSC_6988

tajná města a jiné záhady na mapě světa, tak zní celý titul druhé knihy z nakladatelství JOTA, kterou představujeme. Jistě potěší všechny milovníky historických a místopisných otazníků, ale stejně tak i cestovatele a turisty, kterým může být správným tipem na jedinečnou cestu za poznáním na popisovaná neobvyklá místa. Je jich v knize poutavým jazykem popsáno dvaačtyřicet po celém světě. Od Petrohradu na chladném severu po Mekku v rozpálené poušti, od vod Bengálského zálivu po hory střední Ameriky. Od míst obecně známých až po taková, jež zná jen pár místních domorodců.
Čtenář, který se od publikace hned tak neodtrhne, navštíví na třech stech stránkách napínavé knihy kupříkladu i lokality, které nikdy neexistovaly, ačkoliv jsou běžně k nalezení v mapách (kupříkladu Písečný ostrov nebo Severní hřbitov v Manile). Od kapitol, jakými jsou kupříkladu Plovoucí ostrovy, Pomíjivá místa či Enklávy a odštěpené národy se, lidově řečeno, nelze odpoutat.
Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa ale nejsou „pouhým“ cestopisem nebo příručkou pro dobrodruhy, kteří shání co nejexotičtější cíl pro svou další výpravu. Jedná se spíše o populární formou psané a širokému okruhu čtenářů srozumitelné sociologické zamyšlení nad významem konkrétního místa – a to jak pro jeho obyvatele, tak obecně pro lidstvo.
Autor knihy Alasteir Bonnet, který přednáší sociální geografii na univerzitě v anglickém Newcastlu, odhaluje někdy překvapivé skutečnosti, jež zřejmě nabourají některé představy o světě, které jsme měli za dané, a zároveň nás vybídne k zamyšlení nad naším vlastním „místem“ na zemi. Protože i moderní doba má svá tajemství.
Více na: www.jota.cz

Ivan Černý, foto archiv

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...