Úvod Vztahy Děti Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?
DětiRady odborníků

Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?

40

krmící dítěPo tisíce let je pro nás mléko důležitým zdrojem živin. Základem výživy novorozenců a kojenců je mateřské mléko, které díky svému optimálnímu složení umožňuje snadné trávení a vstřebávání živin. Což je jedna z důležitých výhod kojení v porovnání s umělou kojeneckou výživou. Mateřské mléko poskytuje novorozenci nejen optimální složení stravy, ale mimo jiné také zabezpečuje pasivní ochranu proti bakteriálním a virovým infekcím, a to zejména díky přítomnosti imunoglobulinů. V neposlední řadě kojení posiluje vazbu mezi matkou a dítětem.
Jednou však přijde doba, kdy se miminko potká s jiným, než mateřským mlékem. Proto je dobré vědět, co ovlivňuje kvalitu a chuť mléka. Ve výživě člověka se uplatňuje zejména mléko kravské, ale také kozí nebo ovčí. Složení mléka je u jednotlivých druhů podobné, rozdíly jsou zejména v obsahu jednotlivých složek (např. bílkovin, tuku, vitamínů a minerálních látek). „V kravském mléce je však oproti mateřskému mléku vyšší obsah bílkovin a minerálních látek. A právě tyto vlastnosti činí surové kravské mléko nevhodné pro kojence,“ říká odborník na dětskou výživu Richard Zelenka ze společnosti Humana, která se na dětskou výživu specializuje.

Nejlepší mléko dávají dojnice z pastvin

Složení mléka ovlivňuje mnoho faktorů. Největší vliv má genetický základ zvířete, ten určuje rozvoj žlázových tkání v mléčné žláze. Dojnice, které mají vysokou užitkovost, mají vyšší počet těchto žláznatých buněk. V nich se díky živinám přiváděných krví tvoří mléko. Na tvorbu 1 litru mléka je potřeba, aby vemenem proteklo až 500 litrů krve. Ale abychom dosáhli požadované užitkovosti, je kromě genetiky potřeba poskytnout dojnici dostatek kvalitních krmiv s vyrovnaným obsahem živin a energie. Protože složení mléka není stálé a mění se v závislosti na věku, pořadí laktace, zdravotnímu stavu, ale i sezónními vlivy, je potřeba výživu a složení krmné dávky těmto faktorům přizpůsobit.
Výživou dojnic lze ovlivnit chuť a vůni mléka, zejména pokud bylo nevhodné krmivo podáváno krátce před dojením (nezbývá pak dostatek času na vyloučení nevhodných látek z organismu). Pokud dojnice přijímají v krmivu nějaké nevhodné aromatické látky, tyto se následně vstřebávají a přecházejí přímo do mléka, tím mohou negativně ovlivnit chuť a vůni mléka. Na chuť a vůni mléka působí negativně zkažená a nahnilá krmiva, krmiva s vysokým obsahem tříslovin. Vhodným krmením můžeme v omezené míře pozitivně ovlivnit obsah laktózy, mléčného tuku a mléčného proteinu. Omezeně proto, že např. obsah mléčného proteinu je dán geneticky a ovlivnit výživou ho lze jen do této geneticky dané hranice. Oproti tomu obsah mléčného tuku je snadno ovlivnitelný krmnou dávkou. V dětské výživě nesmí být, dle norem EU, geneticky modifikované suroviny – GMO. To potvrzuje i Richard Zelenka ze společnosti Humana, ale dodává: „Sice se nesmí používat GMO suroviny, ale běžně se používá krmivo z GMO sóji nebo kukuřice jako součást výživy dojnic. A vzhledem k tomu, co tyto plodiny přinášejí, je otázkou, zda doporučit mléčnou výživu vyrobenou z mléka od takových krav těm nejmenším.“
Mléko od krav, které mají možnost pastvy na bohaté, svěží pastvině s obsahem bylin, má vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin a kyseliny linolové v porovnání se skotem krmeným siláží. Podle vědců z univerzity ve Wageningenu a Varšavě prokázaly experimenty rychlou odezvu obsahu kys. linolenové v mléce při změně způsobu hospodaření, kdy byly krávy krmeny siláží, na pastevní způsob chovu. Naopak při přechodu z pastvy na vnitřní ustájení s krmením siláží, došlo ke snížení hladiny CLA v mléce. A to již během pěti dnů.

Striktně bez GMO!dítě s talířem

Kvalitu mléka lze ovlivnit krmením, konzervovaná a čerstvá píce je krmivo bohaté na energii, bílkoviny a minerály v porovnání s kukuřičnou siláží, která je častým krmivem. „Jsme jediná společnost na českém trhu, která dodává kojeneckou mléčnou výživu 100% vyrobenou z mléka krav, které nebyly krmeny GMO krmivy,“ pyšní se Richard Zelenka ze společnosti Humana a dodává: „Mléko pochází od přísně selektovaných německých farmářů, jejichž rodiny již stovky let obdělávají statky poblíž místa, kde se výživa vyrábí. Důraz na ekologii, poctivé a současně šetrné zpracování s volbou 100 % přírodních surovin pomáhá vyrábět kojenecké mléčné výživy, které umožňují něžně růst tak, jak by si to přála sama matka příroda.“

Odkud pocházejí výrobky mléčné výživy Humana:
29 farem do 50 km od místa výroby (Herford, Německo)
6.000 krav
Dojivost: 9,000 kg na dojnici / rok
Zpracování mléka: do 48 hodin
Počet kontrol v průměru: více než 600
Co krávy doprovází jejich životem? Rodokmen, číslo ušní známky, datum a místo narození, pohlaví, plemeno, z jaké farmy pochází.

www.humana-baby.cz

Populární články

Související články

Rady odborníkůTéma dne

Vytěžit z online prostředí maximum? Studujte v něm!

Online prostředí nabízí prostor k seberozvoji a prohlubování znalostí a dovedností. Přihlaste...

Rady odborníků

Tajemství samozavlažovacího truhlíku

Při návštěvě pražské ordinace obvodního lékaře Mudr. Tomáše Syrovátky jsou v čekárně pacienti...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Přibude bezdětných a žen s jedním potomkem

V Česku přibývá bezdětných žen. Mezi současnou generací třicátnic a čtyřicátnic může bezdětnost...

Krása a zdravíRady odborníkůTrendy zdraví a krásy

Pozor na chronický stres! Ničí imunitní systém!

Závislost na práci nebývá v naší kultuře širokou veřejností považována za špatný návyk,...