Úvod Výstavy Sergej Maximišin vystavuje v Praze!
Výstavy

Sergej Maximišin vystavuje v Praze!

33

DSC_0156Populární pražská Galerie Zahradník připravila s novým rokem doslova lahůdku pro milovníky a sběratele fotografií. V jedinečném industriálním prostoru, ve který se před pár lety změnil bývalý letecký kryt v centru hlavního města, se takříkajíc dveře netrhnou. K vidění je zde totiž rovná stovka velkoplošných dokumentárních i uměleckých snímků z velké části světa od jednoho z nejvýznamnějších současných ruských fotografů.

DSC_0176
Sergej Maximišin

Skvělá paleta námětů

Báječné výtvarné vidění! Jedinečný fototalent…čteme v knize hostů Art Residence Zahradník v Jámě 8, proti bočnímu východu pasáže U Nováků. Mezi zápisy je i několik obdivných řádek od herečky Evy Hudečkové s manželem, houslovým virtuosem Václavem Hudečkem:  „Jaká duše, jaká krása, jaká bolest…Děkujeme za úžasný zážitek…“
Za svými náměty sjezdil Maximišin řadu zemí bývalého Sovětského svazu, blízkého i dálného Východu, toulal se Indií či Kubou, zažil frontové linie v Afghanistánu, Iráku a Íránu. Jako jeden z mála dokonce vytvořil i snímky muslimek bez zahalených tváří, za což by mohlo fotografa a jeho model v částech světa, ovládaných teroristy z IS, postihnout i ukamenování.
I když většina fotografii Sergeje Maximišina patří mezi tzv. sociální, a ukazuje realitu tvrdého života v zastrčených oblastech Ruska a shora jmenovaných zemí, o kterém Středoveropané nemají ani ponětí, nedá se říci, že by fotograf v prvoplánové touze po senzaci fotil především utrpení, bídu a slzy. Naopak, mnoho jeho prací je úsměvných a optimistických. Charakteristickým znakem Maximišinovy tvorby je výběr námětů, tvůrčí postřeh, smysl pro detail a schopnost obrazotvornosti.

posterKrymský rodák

Sergey Maximishin, jak se píše v anglické transkiripci, se narodil v Kerči nedaleko Jalty. Fotografovat začal během své vojenské služby na Kubě (1985 – 1987). V roce 1991 absolvoval studium jaderné fyziky na Leningradském polytechnickém institutu a působil ve vědecko-technické laboratoři Ermitáže. V roce 1998 vystudoval Fakultu žurnalistiky v Petrohradě a o rok později již pracoval jako profesionální fotograf v deníku Izvěstija, kde si vysloužil jako pohotový reportér první úspěchy. Zanedlouho začal spolupracovat s ruským vydáním zeměpisného magazínu GEO a osud si ho formoval do podoby fotoreportéra „na cestách“. Přišly první zakázky od řady světových médií a dnes spolupracuje kupříkladu s The Times, Stern, Washington Post, Liberation nebo Corriere della Sera. Diplomy a oceněními ze světových soutěží by si mohl tapetovat ateliér. Je mj. dvojnásobný nositel ceny WORLD PRESS PHOTO a čtyřnásobný vítěz prestižní fotoakce RUSSIA PRESS PHOTO CONTEST.

Do Galerie Zahradník, V Jámě 8, se jde z hlavní ulice průchodem na dvůrDSC_0158 vnitrobloku. Je třeba vystoupat několik schodů do protějšího domu a pak po schodech dolů do podzemí galerie, která slouží jako otevřený prostor pro výstavy, setkávání a nejrůznější kulturní akce tvůrčích a kreativních lidí, nezatížených černobílým pohledem na svět. Zabloudit nelze, k orientaci slouží jak poutače, tak směrovky.
Dernisáž jmenované výstavy se bude konat 28. února 2016. Při sklence vína pak bude losování vstupenek. Výherce obdrží fotografii s podpisem autora v ceně 5 000 Kč.

Ivan Černý  Foto: Jan Parkman

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...