Úvod Lifestyle Gurmán Salátové novinky se superpotravinami
Gurmán

Salátové novinky se superpotravinami

36

Termín superpotraviny slýcháme v poslední době dost často, ale co o nich vlastně víme, v čem jsou lidskému tělu prospěšné a podle čeho bychom si je měli vybírat? Při pohledu na název samotný vás asi napadne, že superpotraviny v sobě mají něco zvláštního a netradičního. Konkrétně se jedná o to, že obsahují vysoké množství látek, které jsou pro organismus nejen nutričně bohaté, ale také velice prospěšné.  Jedná se především o různé vitamíny, minerály, enzymy, esenciální aminokyseliny anebo antioxidanty. Právě antioxidantům je věnovaná stále větší pozornost, protože řada studií prokazuje, že jsou to právě ony, které chrání lidské tělo před vlivem volných radikálů, jež poškozují jeho buňky. Vybrali jsme pro vás tři saláty z nové řady značky Titbit, kterými si můžete nejen ozvláštnit jídelníček, ale také z nich načerpat inspiraci nebo vyzkoušet nové suroviny.

VOL_3195-chia-mangoChia s granátovým jablkem

Nenápadná semínka, která do sebe dokáží absorbovat tekutinu a několikanásobně tím zvětšit svůj objem. Po jejich konzumaci se tak tělo cítí syté a  hydratované. Jsou bohatá na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny, jež prospívají hlavně cévám, srdci, nervům a mozku, ale i celkové kondici lidského těla. „Chia semínka obsahují vysoké množství vápníku –  5x více než mléko a dále také důležité vitamíny skupiny B – zejména riboflavin, niacin a thiamin,“ popisuje nutriční specialistka Pavla Tomášková.
Gelová konzistence chia semínek působí blahodárně na zažívací systém, navíc na sebe váže toxiny a další škodlivé látky, které pak odvádí z těla. Namixovali jsme je s mangovým pyré a granátovým jablkem, takže pudink je nejen příjemně nasládlý s jemnou kyselostí granátových semínek, ale má také zajímavou texturu.

Quinoa s červenou čočkou a pečeným kuřetemVOL_3246-quinoa-cocka-kure

Jedna z nejstarších jihoamerických plodin je v poslední době stále populárnější hlavně proto, že neobsahuje lepek. Je bohatá především na bílkoviny – je v ní totiž všech devět esenciálních aminokyselin. Ty jsou pro tělo nezbytné, ale samo si je nedokáže vytvořit. Dále stojí za zmínku vysoký obsah minerálů, hlavně železa. V tomto salátu ji najdete namíchanou s červenou čočkou, která je pro zdraví podstatná především kvůli vysokému obsahu rozpustné vlákniny. Ta se během zpracování organismem opět mění na gelovitou hmotu, která ve svém důsledku reguluje hladinu krevního cukru a vyprazdňování žaludku. Poslední ingrediencí je čerstvě pečené kuře, jež z něj děla doslova proteinovou bombu. Salát tedy rychle a kvalitně tělo zasytí, aniž by narušil hladinu krevního cukru.

VOL_3258-kuskus-batatyCous-cous s batáty

Poslední v našem výběru je kombinace klasiky severoafrické kuchyně a sladkých brambor. Jejich oranžové zabarvení způsobuje silný antioxidant betakaroten, jenž mimo jiné pomáhá udržet mladistvý vzhled pleti a zpomaluje tvorbu vrásek. Neopomenutelnou součástí batátů je kyselina chlorogenová. Ta zrychluje metabolismus jater a pomáhá tak spalování tuků. Obsahují však i kyselinu kávovou, jež snižuje hladinu krevního cukru. Zajímavý je  také vysoký obsah vitamínu B6, který působí příznivě na lidskou psychiku, mírní nespavost a předchází vzniku mrtvice. Tento vitamín je rozpustný ve vodě, a to znamená, že tělo si jej není schopno uchovat do zásoby. Proto je důležité jíst pravidelně čerstvé ovoce a zeleninu, aby měl organismus vždy dostatek tohoto důležitého vitamínu.

Populární články

Související články

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka snadných receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánKnihy

Unikátní kuchařka základních receptů orientální kuchyně

Kavkaz, speciálně Gruzie, se honosí jednou z nejoceňovanějších kuchyní světa. Po staletí...

GurmánUměníVýstavy

Za dobrým vínem a…

… výborným výtvarným uměním zve požitkáře všeho druhu známá pražská vinárna U...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...