Úvod Móda Jedinečný svět dámských klobouků
MódaVýstavy

Jedinečný svět dámských klobouků

32

0-----0-0-klobouky5Paní Móda si již velmi dlouho stěžovala, že dámské klobouky zmizely z přehlídkových mol světových módních návrhářů. Situaci ve světě těchto historicky oblíbených doplňků dámských šatníků však čeká renesance. Můžeme se o tom přesvědčit na záběrech z nejrůznějších společenských akcí poslední doby nejen v zahraničí, ale ba i doma.
Ve dnešním okénku Módní trendy tedy čtenářky i čtenáře zveme do turisticky atraktivní Kutné Hory. Ve stínu gotického skvostu, kostela sv. Jakuba najdeme jedinečný obchůdek se spoustou elegantních, střídmých či extravagantních, decentních nebo i famózně mondénních dámských klobouků. Přehlédnout tento modistický krám nelze, upozorní nás na jeho existenci krásný poutač v podobě stylového vývěsního štítu.0-----0-0-klobouky4

Šarm a elegance

Vývěsní štít s Meluzínou, jak se obchůdek jmenuje, našel inspiraci ve francouzské pověsti o krásné a nešťastné manželce hraběte z Lusignanu. Historie o Meluzíně je příběhem plným osudového prokletí, zrazené lásky, magických kouzel, zakletých hradů, pokladů, krvavých bitev i příbuzenských vražd. Hlavní postavou byla údajně „prabába“ rodu Lusignanů, Lucemburků, Valoisů, tak řečená Meluzína. A když se z hlubin historie vrátíme zpátky do okouzlujícího kutnohohorského obchůdku, můžeme konstatovat, že zmíněný štít, ale především tvorba talentované návrhářky Báry Semerádové-Jelínkové poprávu odkazují na francouzský šarm.

0-----0-0-klobouky6Od sv. Jakuba do kutnohorského Spolkového domu

Až do pátku 11. března 2016 se mnoho dámských klobouků, kloboučků i pikantních účesových čelenek přesunulo ze salónu Meluzína do prosvětlených prostor výstavní síně ve Spolkovém domě. Akademická malířka Jitka Jelínková při vernisáži výstavy Klobouky od Meluzíny zasvěceně i vtipně pohovořila o dámských kloboucích jako důležité součásti oblečení, která doprovází lidstvo, s drobnou nadsázkou, věky věků. Například v 19. století téměř nemohla žena bez klobouku existovat. Patřil nejenom k neodmyslitelné výbavě při společenských akcích, ale i každodenních cest mimo domov.

Sahat povoleno0-----0-0-klobouky3

Zajímavostí výstavy Klobouky od Meluzíny, kterou přivítaly dámy a dívky všech věkových kategorií z města i širokého okolí je skutečnost, že tady se na vystavené exponáty může výjimečně sahat. Ba, nejenom to, ale mohou se i zkoušet. Jak to například při svojí návštěvě města pod Svatobarborskou katedrálou s nadšením udělala i pražská výtvarnice, hudebnice a spisovatelka Petra Vychytilová, kterou výstava natolik inspirovala, že přímo na místě vytvořila krátkou básničku, kterou naše kloboukové vyprávění ukončíme…
Meluzína z Kutné Hory,
svatá pravda, žádné fóry,
k chrámu jde i na louku
v modelovém klobouku.

0-----0-0-klobouky1Výstavu Bára Semerádová-Jelínková: Klobouky od Meluzíny můžete ve výstavní síni kutnohorského Spolkového domu navštívit do pátku 11. března 2016.

Ivan Černý
Foto Lukáš Táborský

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

MódaMódní trendy

Ledové království na nohou

Animovaný film Ledové království se poprvé promítal v kinech v roce 2013. Neobyčejný příběh...