Filmy

Carol

27

3 - CA1_3079Cate Blanchett a Rooney Mara podávají životní herecké výkony v milostném dramatu Carol o citovém vzplanutí a následném mileneckém vztahu dvou žen v atmosféře 50. let. V době, kdy jejich osudová a nekontrolovatelná láska znamenala porušení zákona. Úchvatné kostýmy, výpravu a New York padesátých let povznáší silný příběh, emoce a zaujetí obou hereckých hvězd, které se nebály ani společných milostných scén.
Reakce filmových kritiků jsou pozitivní: „Bezpochyby jeden z nejlepších filmů letoška“, přiznává časopis Rolling Stone. „Úžasný film, přesně a krásně vystavěný,“ konstatoval magazín Vanity Fair. „Mimořádný a jemně průlomový film, který chápe lásku jako to nejnutnější a zároveň nejriskantnější v životě,“ napsal The Telegraph. Vedle nadšených recenzí zdobí Carol i 6 nominací na Oscara a 5 nominací na Zlaté Glóby.CA2_9767

Oběťmi tabu

Carol ukazuje milostný příběh, jemnost a hloubku jedné strhující lásky. Dobře situovaná a vždy distingovaně elegantní dáma Carol se v obchodním domě seznámí s mladou prodavačkou. Banální setkání a rozdíl ve společenském postavení obou žen ale najednou neexistují, obě jsou překvapeny okamžitou vzájemnou náklonností. Nevinnost prvního setkání brzy mizí a jejich vztah se rozhoří do spalujícího mileneckého poměru. Carol je ovšem vdaná žena a matka a v Americe 50. let byl vztah dvou žen společenský nepřijatelný a postavený mimo zákon.
CA1_1296Film vznikl na základě knihy vydané v roce 1952. Její autorka Patricia Highsmith se k autorství přiznala až po téměř 40 letech v době dalšího vydání.

Herečky se spřátelily i ve skutečnosti

Cate Blanchett je filmovou hvězdou první třídy a na svém kontě má dva Oscary, Rooney Mara se proslavila intenzívní rolí v thrilleru Muži, kteří nenávidí ženy od Davida Finchera, v thrilleru Vedlejší účinky nebo v originálním Ona. Rooney Mara se s Cate Blanchett během natáčení spřátelila a blízký vztah jim pomohl i při natáčení společných milostných scén. Scény telefonování většinou točí herci samostatně, v případě Carol ale byly na scéně obě herečky a telefonické dialogy jsou skutečné.

Premiéra: 21. dubna 2016

 

Foto: BONTONFILM

 

Populární články

Související články

FilmyTéma dneUmění

Další triumf českých sklářů!

Po takových unikátních projektech, jakým byl kupříkladu osmitunový skleněný sarkofág pro dánskou...

DivadloFilmySpolečnost

Jedenáct českých umělců v Síni slávy

Umělecké sdružení Artes už po šesté rozdávalo ocenění Mistr zábavního umění! Emoce, dojetí...

FilmyKnihyNovinky

Labutí Burianova píseň

Na předvánoční trh přichází kniha Ivana Černého, která potěší. Hlavně starší čtenáře,...

CestováníFilmyGurmánSpolečnost

Bobule konečně vyrazily do světa

Lépe řečeno do našich kin. Dlouho čekávaná premiéra závěrečného dílu úsměvné filmové...