CestováníVýstavy

Do Lysé

31

P1020240Z Prahy je to sem slabá hodinka jízdy vozem směr Nymburk, velmi dobré spojení je i vlakem. Historické jádro města bylo v roce 2003 prohlášeno městskou památkovou zónou. Návštěvníky zde láká zámek hraběte Šporka a sochy v jeho parku z dílny Matyáše Brauna. Současným velkým turistickým magnetem je po roční závěrce opět otevřené, velkolepě zrekonstruované muzeum Bedřicha Hrozného, našeho významného orientalisty, který se tady narodil.

Město se chlubí aktivním Výstavištěm

Moderní, stále se rozvíjející areál Výstaviště, je umístěn v bezprostřední blízkosti význačného středočeského železničního uzlu. Každý den zde zastavuje na 170 osobních vlaků i rychlíků, i v půlhodinových intervalech od Prahy, Kolína, Ústí nad Labem či Milovic. V Praze a Kolíně je možné přestoupit na dálkové spoje do celé ČR. Výstavní areál v Lysé nad Labem slouží veřejnosti od roku 1994. Každoročně nabízí desítky veletrhů, výstav, přehlídek či sportovních akcí a kulturně-společenských setkání a událostí. Naším redakčním tipem je blížící se nabídka domácího cestovního ruchu, v pořadí jižOLYMPUS DIGITAL CAMERA patnáctý ročník výstavy: REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY.
Společná prezentace měst, obcí, mikroregionů a turistických informačních center poskytne návštěvníkům pestrou paletu nabídky domácího cestovního ruchu, cykloturistiky, vodní turistiky i agroturistiky, přírodních zajímavostí a architektonických památek. Novinkou v letošním roce je soutěžní přehlídka turisticko-propagačních materiálů o Turistickou informaci roku 2016 a Zpravodaj roku 2016, které se zúčastní dvě stovky subjektů, působících ve službách v turistickém ruchu.

Cisarska koruna 1Císařská koruna v Lysé n/L.

Vzhledem k tomu, že si v letošním roce připomínáme vysoké výročí narození Otce vlasti, připravili organizátoři Výstaviště jedinečný dárek pro návštěvníky jmenované výstavy. Regiony ČR budou totiž prvním místem v republice, kde si budou moc lidé na vlastním oči a pěkně zblízka prohlédnout v rámci oslav 700. let narození krále a císaře Karla IV. repliku koruny Svaté říše neboli římské císařské koruny. Původní starobylá koruna, kterou byl Karel IV. 5. dubna 1355 v Římě korunován, byla vytvořena v 10. století v Německu. Emailované destičky zobrazují starozákonné proroky a Ježíše, drahé kameny zase nebeský Jeruzalém, spravedlnost Davidovu a moudrost Šalamounovu. Součástí koruny je nad čelem i kříž. Koruna ve své době představovala spojení světské moci a moci duchovní.
Spolu s Regiony 2016, se koná výstava Narcis 2016, výstava provoněná tisícem a jednou květinou a výstava Elegance – Avantgarda, která bude spjatá s oslavou Karla IV. a období gotiky prolnuté do módního světa očima dnešních módních tvůrců. Nechme se překvapit nápaditostí zmíněných tvůrců opírající se o historické konvence zakomponované do 21. století.
Výstava Regiony České republiky se koná ve dnech 21. až 24. dubna, otevřeno je denně od 9 do 17. hodin. Připomínáme, že jedině tehdy je zde možnost zmíněný unikát vidět. Poté se z Lysé nad Labem replika koruny, která nijak nepokulhává za originálem, stěhuje. Více na: www.vll.cz

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...