Úvod Lifestyle Cestování Nejkrásnější městské pláže Evropy
Cestování

Nejkrásnější městské pláže Evropy

29

kodan_mala_morska_vila_foto_jitka_kurellova_1Jsme ve druhé polovině roku, u nás se začíná pomalu ochlazovat, ale dovolené v přímořských zemích pořád ještě lákají. Moře je dostatečně prohřáté, sluníčko stále opaluje a počasí je ještě i září stabilní. Navštivme tedy spolu místa, kde vám přeplněné pláže neznechutí zasloužený odpočinek. Dánsko, Francie, Španělsko, Nizozemí i Itálie mají své skrýše, kde si užijete teplo, prozkoumáte vyhlášené pamětihodnosti a zažijete autentickou atmosféru. Jeďte do pulsujícího kulturního města a přitom buďte u moře!

Kodaň: koupání s Malou mořskou vílou

„Kodaň je to pravé místo pro všechny, kdo mají rádi krásné památky, parky, muzea, ale také cyklistiku a koupání,“ doporučuje Pavla Lauermannová ze společnosti Eurolines, která sem přes léto až do října pro velký zájem posiluje své pravidelné autobusové linky. V Kodani je toho totiž hodně k vidění, ale dá se tu i koupat. Pláž Amager Beach Park dokonce ocenil Deník CNN jako jednu z 10 nejkrásnějších městských pláží Evropy. Až se do sytosti vykoupete, půjčte si kolo a vydejte se do centra. V úžasu stanete před vysokou budovou Burzy ve stylu holandské renesance či před Černým diamantem, unikátní moderní královskou knihovnou. Čím je však Kodaň jedinečná, je její atmosféra svobody. Ve čtvrti Christianshaven sídlí samostatný stát Christiania, do něhož se po roce 1971 přestěhovalo na tisíc Květinových dětí z celé Evropy. Žijí zde dodnes a vy se sem můžete podívat – ale bez foťáku, ven se smějí vynášet jen zážitky. Pokud do Kodaně míříte i s dětmi, udělejte si čas na návštěvu Tivoli, nejstaršího zábavního parku v Evropě.

Nice: Azurové pobřeží, které láká i celebritywebsize_nice_otcn_a_issock_www_nicetourisme_com_01

Až 300 slunečných dnů v roce, překrásné písečné pláže a především průzračně modré moře, to jsou hlavní lákadla města, kam se na dovolenou vracejí i celebrity. Ty většinou pobývají v luxusních hotelech podél moře, které lemuje Andělskou promenádu. Ovšem nemusíte se po ní vydat pěšky, za pár peněz si tady můžete půjčit kolečkové brusle. Čtyřkilometrovou trasu si pak navíc můžete zpestřit odpočinkem na bělostných plážích nebo koupáním v blankytně modrém moři. Vy se ale vydejte za památkami s unikátní atmosférou, které toto město nabízí – jeho stará část je bludištěm obchodů, restaurací, kaváren a módních butiků. Každé pondělí pořídíte na Antique Market dávné poklady a v další dny zase čerstvé ovoce, zeleninu či omamně vonící květiny. Architektonický skvost Palais de Justice ve dne „okupují“ ustaraní právníci a radující se novomanželé. Večer plní okolní ulice lidé, kteří se v barech nechávají unášet nočním životem.

Alicante: Pulsující město obklopené plážemi

Užít si teplo a vůni moře můžete ve španělském Alicante. Je lemováno palmami a obchůdky a k pláži to nikdy není daleko – některé jsou dokonce v centru města! Jsou čisté, upravené a vhodné i pro malé děti. V Alicante pravda najdete trochu rušnější pláže, ale za to vás odmění výhled na hrad sv. Barbory na vrchu Benacantil, kde Alfons X. v roce 1247 porazil muslimy, a kam si pak můžete vy vyjet speciálním výtahem. Ke klidnějším plážím stačí popojet tramvají na blízký poloostrov, kde uvidíte rybáře, a večer se můžete k domácím přidat při pikniku. Divočejší večer zažijete v pulsujícím Alicante, kde si můžete přes den odpočinout od slunečních paprsků třeba v Casa de la Asegurada, která je jednou z nejnavštěvovanějších galerií s díly Juana Grise, Picassa, Dalího nebo Chillida. Příjemný stín pak najdete v nejstarším parku světa, v Canalejas, s gigantickými fíkovníky

websize_nice_otcn_a_issock_www_nicetourisme_com_02Den Haag: Královské pláže a exotická atmosféra

Obrovská promenáda a široká krásná pláž v části Scheveningen, na které oceníte spoustu restaurací s exotickými názvy i koktejly. Moře je tady klidné, počasí slunečné a Den Haag je navíc vyhlášeným domovem mnoha muzeí. Za návštěvu stojí Museum de Gevangenpoort, kde můžete zjistit, jak ve středověku trestali zločince. Omniversum je filmová projekce, která vám ukáže svět vesmíru na půlkruhovém plátně. Holandské bohatství během jednoho dne poznáte v Madurodamu se zmenšenými modely nejvýznamnějších staveb. A než se vydáte domů, měli byste ještě zavítat na populární bleší trh, kde koupíte ty nejneobvyklejší suvenýry a kuriozity.

Náš tip

Cestujte po Evropě s mobilní jízdenkou: Na vybraných autobusových linkách Eurolines můžete cestovat s mobilní jízdenkou M-ticket. Tu zakoupíte nejméně dvě hodiny před odjezdem prostřednictvím mobilního telefonu či na www.eurolines.cz. Jmenovaný mezinárodní autobusový dopravce vás zaveze do více než 900 destinací v Evropě, wi-fi připojení je zdarma a přibalit můžete i kolo. Dětské autosedačky jsou samozřejmostí. Více na: www.eurolines.cz.
websize_eurolines_bus_02
-red-
Foto: Eurolines

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...