Úvod Móda Pomalá móda na Náplavce
MódaVýstavy

Pomalá móda na Náplavce

33

SlowUp_NaplavkaČtvrtý ročník mezigenerační přehlídky OLD’S COOL nastartuje výstava fotografií Bet Orten SLOW UP, zaměřená na fenomén pomalé módy. Výstava bude probíhat v termínu od 30. 8. do 27. 9. na Náplavce na Rašínově nábřeží v Praze. Festival bude pokračovat dnem recyklace a upcyklace v sobotu 24. 9., kdy si můžete vyzkoušet techniky recyklace a upcyklace oděvu s českými designery a naučíte se plést ponožky od pletařek zapojených do projektu Ponožky od babičky. Večer vystoupí Never Sol s pěveckým sborem Elpida.

Zpomalte, neplýtvejte

SLOW UP je výzvou k zamyšlení nad uspěchaností a zbytečnou nadprodukcí dnešní doby. Zkuste tedy zpomalit a setkat se s krásnou módou z jedinečných materiálů, kterým designéři vdechli nový život. Výstava fotografií Bet Orten je ochutnávkou toho, co uvidíte na workshopu a módní přehlídce 24.9. v Praze, ve Veletržním paláci a 1.10. v Brně v prostoru pro architekturu a média Praha. Vedle designérek a jejich múz můžete na jedné z fotografií Bet Orten vidět i hudebnici Sáru Vondráškovou aka Never Sol, která večer SLOW UP v Praze i v Brně doprovodí živým koncertem se sborem Elpida. Múzami jsou na fotografiích členky sboru Elpida i pletařka Ponožek od babičky. Techniky recyklace a upcyklace si zájemci mohou vyzkoušet na workshopech pod vedením předních českých designérů a zpracovávat vlnu naučí pletařky zapojené do projektu Ponožky od babičky. Národní galerie v Praze navíc připravila během dne dvě komentované prohlídky, které se k tématu recyklace přímo vztahují – prohlídku ateliéru Zbyňka Sekala a komentovanou prohlídku na téma recyklace ve výtvarném umění na příkladu děl českých umělců ze sbírek Národní galerie ve Veletržním paláci. Slow Up je součástí mezigenerační přehlídky OLD’S COOL 2016 a vzniká ve spolupráci s novinářkou a kurátorkou Veronikou Ruppert (Radio Wave, Modeschau).

Mladé návrhářky, seniorské modelky

Výstava SLOW UP bude k vidění na pražské Náplavce Rašínova nábřeží od 30.8. do 27.9., a také v menších formátech v Brně a Olomouci během festivalu OLD’S COOL. Autorkou fotografií je renomovaná módní fotografka Bet Orten, držitelka ocenění Czech Grand design 2013 v kategorii Fotograf roku. Výstava má, kromě své umělecké hodnoty, velký význam jako upoutávka na festival a svým charakterem – nečekaným propojením modelů mladých tvůrkyň a seniorských modelek – má za cíl přitáhnout pozornost především mladých lidí k tématu stáří. Vernisáž výstavy proběhne 29.8. v 18.00.

Harmonogram akce 24. září 2016 (Národní galerie/Veletržní palác, Café Jedna):
11:00 – zahájení, představení jednotlivých designérů, vlastní prezentace designérů face to face
11:30 – 18:00 workshop v Cafe Jedna pod vedením designérů
14:00 – komentovaná prohlídka ateliéru Zbyňka Sekala
16:30 – komentovaná prohlídka na téma recyklace ve výtvarném umění na příkladu děl českých umělců ze sbírek Veletržní palác – Národní galerie
19:30 – módní přehlídka
20:00 – koncert Never Sol & sboru Elpida

 

-em-
Foto: Elpida

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

MódaMódní trendy

Ledové království na nohou

Animovaný film Ledové království se poprvé promítal v kinech v roce 2013. Neobyčejný příběh...