Nové recepty Hanky Zemanové

Přidal  |  0 Komentáře

Hančina první kniha Biokuchařka Hanky Zemanové byla vydána v roce 2005. Od té doby se stala bestsellerem mezi zdravými kuchařkami. Po deseti letech chtěla Hanka knihu pouze aktualizovat, ale protože „biosvět“ zaznamenal výrazný posun a protože my všichni jsme v poslední době zahlceni množstvím nových informací z oblasti raw stravy, vegetariánských směrů výživy, superpotravin nebo třeba bezlepkových surovin, rozhodla se nakonec celou knihu kompletně přepracovat, abyste v ní našli všechny aktuální informace ze světa zdravé výživy, které doplňují rozhovory s našimi nejznámějšími odborníky v tomto oboru, ale též s ekofarmáři a producenty biopotravin. Z knihy můžete čerpat inspiraci pro svůj každodenní zdravější život. Udělat si ucelený názor na současné výživové trendy a vyzkoušet některé z 80 nových receptů, k nimž patří mimo jiné masové recepty šéfkuchaře Davida Šaška.
Z knihy Nová biokuchařka Hanky Zemanové vybíráme:

koprovkaCuketová koprovka s jáhlami
S pomocí tohoto receptu se naučíte zahušťovat jáhlami a zeleninou. 5–6 porcí / lze servírovat jako vegan (pokud použijete jen olej a místo vajíčka dáte opečené marinované tofu) / bez lepku

ingredience
1 kg světlé zeleniny v biokvalitě nebo z dobrého zdroje (600 g oloupané cukety, 200 g cibule, 200 g brambor)
3 lžíce přepuštěného másla nebo olivový olej a kousek másla
50 g opraných a okapaných jáhel
1,5 l vody
2 lžičky mořské soli
3 kuličky pepře
2–3 lžíce umeocta (běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy)
velká hrst čerstvého kopru
možnosti k dochucení:
100 ml smetany na vaření nebo kousek másla
vajíčko natvrdo, ztracené vejce nebo kostičky marinovaného tofu

postup
Očistěte si veškerou zeleninu a nakrájejte ji na velké kusy. Jáhly properte a nechte okapat v cedníku. Na přepuštěném másle a na mírném ohni pomalu opékejte osolenou zeleninu cca 5–10 minut, přidejte jáhly a také je za stálého míchání mírně osmahněte. Poté zalijte horkou vodou, osolte, přidejte pepř a vařte cca 15–20 minut. Všechna zelenina i jáhly by měly být měkké. Rozmixujte výkonným ponorným mixérem do hladkého krému a poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte supervýkonný mixér, starost s pasírováním odpadá.) Teď máte hotový jemný zeleninovo-jahelný krém, který dochutíte umeoctem, koprem, kouskem másla či ghíčka, případně můžete přidat také smetanu, není to ale vůbec nutné. Dle potřeby ještě dolaďte solí či čerstvě mletým pepřem. Servírujte s vajíčkem natvrdo, ztraceným vejcem nebo s kostičkami opečeného marinovaného tofu.
“Tuhle polévku vařím celé léto, a zatím chutnala úplně všem. Vlastně všichni, co ji ochutnali, po mně chtěli recept. Tady je! Vždy když tuhle polévku vařím a pak vidím, jak dětem i dospělým chutná, mám velkou radost. Radost z toho, že všem prospěje mnohem více než běžná koprovka či jiná krémová polévka, která je vlastně jen bílou moukou zahuštěná voda se smetanou a nekvalitním octem… Pro tělo opravdu nic moc. Naopak tento recept je plný zdravé zeleniny a jáhel,” prozrazuje Hanka Zemanová.

obměna
Zeleninovou krémovou polévku lze skvěle dochucovat nejen koprem, ale také křenem či česnekem a čerstvými bylinkami. Místo cuket můžete na podzim použít jiné druhy bílé zeleniny, jako je třeba bílá část pórku, petržel nebo pastinák, a dochutit křenem a umeoctem.

Bramboračka s pohankoubramboracka

Při přípravě tohoto pokrmu se naučíte zahušťovat pohankovou lámankou. 4 porce / vegan (pokud vynecháte ghí) / bez lepku

ingredience
2 hrnky čerstvých hub nebo ½ hrnku sušených
3 brambory (cca 250 g)
3 mrkve (cca 100 g)
½ menšího celeru (50 g)
1 petržel (50 g)
1 cibule
4 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla (www.ceskeghicko.cz) (nemáte-li ghí, můžete dát napůl olivový olej s máslem)
5 lžic pohankové lámanky Bioharmonie (30–40 g)
kmín
1,5 lžičky kmínu
1,5 lžičky mořské soli
5 kuliček celého pepře
1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
3 stroužky česneku
majoránka
čerstvě mletý pepř
zelená petrželka na ozdobu

postup
Sušené houby namočte do kastrůlku s vodou. Máte-li čerstvé, očistěte je a pokrájejte na kostky. Na kostky nakrájejte také brambory a všechnu zeleninu kromě cibule a části celeru. Nakrájenou zeleninu pak orestujte na oleji či na másle ve velkém hrnci se silnějším dnem a po chvíli přidejte vypranou a na cedníku okapanou lámanku. Společně opékejte dozlatova. Přidejte kmín, sůl, 5 kuliček celého pepře (máte-li čerstvé houby, přisypte je nyní do základu) a zalijte vroucí vodou. Budou je následovat kostky brambor, celá cibule a také kus nenakrájeného celeru. Vařte cca 15–20 minut. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a majoránkou, případně troškou pepře. Místo klasického můžete zkusit i bylinný pepř. Vyvařenou cibuli i celer vyndejte. Podávejte s čerstvou petrželkou. Rada Hanky Zemanové: Nedávejte pohankové lámanky víc než 5 polévkových lžic. I když se vám bude zdát, že je to málo, pohanka během vaření hodně nabobtná, a vy byste měli polévku příliš hustou až kašovitou, a to by už nebyla dobrá bramboračka!”

ovocny-kolacJednoduchý celozrnný koláč s ovocem

ingredience a potřeby
1 kulatá koláčová forma (průměr 30 cm) nebo 1 menší plech. Na klasický velký plech budete potřebovat dvojnásobnou várku.
200 g celozrnné špaldové mouky hrubé nebo jemně mleté, lze použít i špaldovou chlebovou (Bioharmonie)
100 g najemno mletých loupaných mandlí
3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
50 ml panenského oleje (speciálního biooleje na pečení nebo mandlového)
200 ml kokosové, obilné nebo mandlové smetany (lze použít i kravskou) nebo jogurtu
100 ml javorového sirupu nebo 150 ml rýžového biosirupu
1 biovejce
sezónní, mražené nebo kompotované domácí ovoce (mražené ovoce v biokvalitě nabízí www.ecoorganicservices.cz)
kousek másla a 2–3 lžíce hrubé mouky nebo mandlových lupínků,
popřípadě nadrcených mandlí na vysypání formy
drobenka s vločkami:
50 g ovesných vloček, jemně mletých
20–30 g celozrnné mouky hrubé
2 lžíce másla (30 g)
3 lžíce javorového sirupu

postupobalka_nova-biokucharka-hanky-zemanove_jpg
Připravte si sezónní ovoce, v zimě domácí kompotované či zamražené. Horkovzdušnou troubu zapněte na 160 °C. Smíchejte mouku, mandle, kypřicí prášek bez fosfátů a špetku soli ve větší míse. Do vyšší odměrky nejprve odměřte smetanu (popřípadě jogurt), poté sirup a nakonec přidejte vejce. Promíchejte metlou, přidejte k mouce s mandlemi a vznikne vám hustší těsto. Připravte si drobenku buď s ovesnými vločkami, nebo klasickou, jakou děláváte. Přijde mi, že k celozrnnému koláči je moc dobrá i jemná drobenka bez vloček. Vymažte koláčovou formu máslem, vysypte hrubou moukou, nebo ideálně mandlovými lupínky, a vlijte těsto. Naskládejte na něj ovoce a posypte drobenkou. Pečte v troubě na 160 °C cca 35–40 minut. “Ovoce můžete také zamíchat do těsta a upéct podobně jako bublaninu, i když konzistencí je toto spíše klasický litý koláč. Mám-li doma jen jablka, nakrájím je na kostičky a spolu s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem je zamíchám do těsta a upeču,” doplňuje Hanka Zemanová.

 

Foto: Smart Press