Úvod Výstavy Výstava formou salónu
Výstavy

Výstava formou salónu

34

Naše dnešní pozvánka platí pro milovníky současného českého výtvarného umění. V populární pražské Galerii Ars Diva ve Pštrossově ulici na Praze 1 se až do poloviny října prezentují malíři zvučných jmen, jejichž díla patří do sbírkového a výstavního fondu spolupracující kutnohorské ArcusGallery.

Karel Votlučka
Karel Votlučka

Mezi autory mužské části nechybí kupříkladu tzv. portrétista Prahy František Leták, ani kutnohorští mistři palety Vlastimil Bareš či Vladimír Císař. Tvůrčí dámy pak zastupuje kupříkladu malířka Inka Delevová, keramička a malířka Jiřina Stupková, výtvarnice Monika Pravdová nebo Petra Vychytilová.

Luisa Černovická
Luisa Černovická

Poprvé také ArcusGallery veřejně uvedla část olejů Jana Evangelisty Krahulíka, jehož pozůstalost spravuje. Opomenout nemůžeme ani skvělé kolorované kresby tužkou a litografie Karla Votlučky, nebo okouzlující romantické portréty Luisy Černovické. Jedná se o trojici neprávem polozapomenutých umělců, jejich dílo však osloví i nastupující generace. ArcusGallery si předsevzala úkol uvést je opět v povědomí jak uměnímilovné veřejnosti, tak kritikům výtvarného umění i sběratelům hodnotných děl. Samostatná sekce tohoto uměleckého salónu je věnována fotografiím známých mistrů černé bedýnky, jakými jsou Pražáci Jaroslav Kučera, Josef Louda a Jan Parkman.

Karel Votlučka
Karel Votlučka

Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří

Pražská Galerie Ars Diva se zaměřuje na pořádání samostatných výstav současných, převážně českých umělců. Najdeme ji nedaleko legendárního Mánesa. Každá její výstava je potěšujícím zážitkem, právě tak, jako v případě loňské prezentace drobné grafiky Cyrila a Jiřího Boudy nebo Kaleidoskopu Aleny Dostálové či výstavy kolekce kreseb pro děti svého času populární Marie Fišerové – Kvěchové, kutnohorské rodačky, připravené Galerií Ars Diva rovněž s ArcusGallery.

František Leták
František Leták

ArcusGallery vznikla v září 2012, kdy působila jako „galerie z ulice“ v rozlehlém obloukovém výkladním okně bývalé kutnohorské octárny. Ve druhém čtvrtletí 2016 se přestěhovala do magického prostoru v podloubí středověkého domu Husovy ulice, nedaleko turistického kutnohorského magnetu známé Kamenné kašny. Během krátkého času zde uspořádala již tři úspěšné výstavy – Keramické sochy a obrazy Jiřiny Stupkové, Oleje Vlastimila Bareše a Obrazy Vladimíra Císaře. Více na webu Putování za uměním

Petra Vychytilová
Petra Vychytilová

Ivan Černý
Foto: ArcusGallery

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...