Úvod Lifestyle Cestování Kutná Hora ovíněná
CestováníGurmán

Kutná Hora ovíněná

33
????????????????????????????????????

dsc_0034Do města dvou katedrál, středočeského architektonického skvostu na seznamu kulturního dědictví UNESCO, se nejezdí pouze za památkami, ale v poslední době i v rámci takzvané gastroturistiky. Kutnohorsko totiž patří mezi přední české vinařské oblasti a produkuje skvělá lokální, především suchá vína. Ty zde mají milovníci tohoto dobrého moku možnost ochutnat kupříkladu pod úžasnou klenbou domu ze 13. století vinotéky U svaté Barbory s výhledem na gotickou Kamennou kašnu. Těžko si přát hezčí kulisu ke skvělému gurmánskému zážitku.
Místní vinařská tradice sahá až do středověku. Svědčí o tom nejenom Vávrův legendární film Cech panen kutnohorských, kde víno teče proudem, ale i koncem minulého století obnovené vinice, včetně té na svazích přímo u Svatoborské katedrály. V současné době zde o přízeň zákazníků soutěží čtyři místní vinaři. Na letošním zářijovém kutnohorském vinobraní zaujala především lahodná novinka zvaná Cuveé v bílém i červeném provedení z produkce someliéra a degustátora Jiřího Kociána, vlastnoručně dnes hospodařícího na třech vinicích. Pod označením Cuveé se nesou velice citlivě volné, a pro tento účel i pěstované odrůdy Phoenix, Mopr a Solaris.
Kociánovo Cuveé je jižního typu, má lehké avšak plné tělo a především jeho růžové provedení lahodí dámským rtíkům. Víno se vyznačuje krásnou harmonií vůní po muškátovém květu a bělomasých broskví s přechodem do čerstvě požatých mladých kopřiv. V chuti naopak překvapí svojí vyvážeností a příjemně pohladí na jazyku s nasládlým koncem. Dochuť vína je dlouhá s výraznou kořenitostí. Dámy pozor, toto víno se velmi dobře hodí k české kuchyni, s typem smetanových omáček.dsc_0074

Z vinárníka vinař, či naopak?

Vinotéku U svaté Barbory v atraktivní zóně historického města založil Pražák Jiří Kocián před devíti lety. Splnil si tak první část svého životního snu, podnikat v oboru, který bez nadsázky miluje. Za úkol si předsevzal především propagovat česká a moravská vína, nikoli zahraniční, jak často bývá zvykem. Čas na realizaci druhé části svého snu, mít vlastní vinici a tvořit vína dle svých představ, přišel před dvěma roky a vyvrcholil letošním červencovým Kociánovým svátkem, kdy ve své vinotéce křtil svá první nová vína Cuveé v lahvích s etiketami dle svého návrhu.
Jak lehko se řekne a jak těžko realizuje. Osud svého času přivedl Jiřího Kociána až na jižní Slovensko, kde poznal, jaké radosti a uspokojení práce na vinici i u lisu a ve sklípku vinařství přináší. Tady také kouzlu vinic a výroby vína zcela propadl. Též zde uzrálo jeho rozhodnutí se této profesi celoživotně věnovat. Po návratu do Čech hledal to pravé místo, kde by se mohl realizovat. Až ho našel v Kutné Hoře, která mu učarovala svou architekturou a bohatou historií. Ve své vinotéce se snaží Jiří Kocián o špičkovou kulturu pití tohoto ušlechtilého moku a jako správný degustátor má duši i vyjadřování básníka, když popisuje a vysvětluje ochutnávané vzorky.
Jako patriot a vášnivý příznivec odkazu Karla IV. Jiří Kocián podporuje malé a střední vinaře Čech i Moravy a zve je k sobě do sklepa, aby mohli Kutnohorňanům představit své výpěstky, čímž se Vinotéka U svaté Barbory u místních obyvatel proslavila. Dokonce založil tradici každoroční akce pod názvem Festival burčáků a vín z České republiky.

dsc_0104Divinum vinum

Dalším velkým koníčkem Jiřího Kociána je výtvarné umění. Básníky, spisovatele, muzikanty i sochaře a malíře odjakživa víno inspirovalo. Tak se zrodil ve spolupráci s kutnohorskou ArcusGallery projekt komorních výstav výtvarného umění ve jmenované vinotéce na téma víno a vše, co s ním souvisí. Při vernisáži jsou představováni vystavující umělci, nechybí degustace vybraných značek ani diskuze nad sklenkou. A od letošního podzimu bude program galerie rozšířen o besedy s významnými osobnostmi naší literatury a publicistiky. Více na: www.gastro-travel.cz nebo: www.vinoteka-kutnahora.cz.

Kutnohorská réva

První zmínky o pěstování vína na Kutnohorsku pocházejí již z desátého století. Velice vyhlášená byla tato oblast ve středověku a dnes se díky nadšencům typu Jiřího Kociána vrací jejích sláva. Zdejší réva vyniká svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z kamenitého či štěrkopískového podloží, bohatého na minerální složky. Vinice z této oblasti jsou jako jediné v Čechách obhospodařovány systémem ekologického vinohradnictví. Od roku 2009 nesou kutnohorská vína označení BIO. Další zajímavostí je hospodaření s prvky biodynamiky, což znamená, že se na vinařství pohlíží jako na živý organismus.

Ivan Černý
Foto: Jan Parkman

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...