Úvod Lifestyle Cestování Strašidelné místo se stane městem kultury
Cestování

Strašidelné místo se stane městem kultury

29

100_4173S časem blížící se zimy přichází každoroční rozhodování, kdy a kam vyrazit na dovolenou v následujícím roce. Pokud se stihneme rozmyslet brzy, tak nás neminou příjemné slevy za časné nakoupení zájezdu. Navíc takovým voucherem můžeme udělat radost někomu ze svých milých pod vánočním stromečkem. Náš cestovatelský tip dnes zní: Matera. Jedná se o jedno z hlavních středisek provincie Basilicaty, která leží na pomyslném nártu italské boty mezi Kalábrií a Apulií. Každý však jistě neví, že na seznam památek UNESCO přibyla historická Matera už v roce 1993 a v roce 2014 se jí dostalo pocty stát se Evropským městem kultury pro rok 2019.

Objevujeme nové turistické destinace

Procházku začínáme v horní části města, kde jsou několikapatrové domy, paláce, kostely, normální ulice i parkoviště. Procházíme svažitým kopcem úzkými uličkami a máme pocit, že se všechno směrem dolů zmenšuje. Architektura je patřičně nesourodá, nejrůznorodější obydlí mají zpočátku podloubí i fasády, jsou stavěná těsně nad sebou i vedle sebe, ale jejich krása se postupně ztrácí. Takových bizarních měst je na světě jistě více, zapochybujete.100_4220
Až na tu pozoruhodnost, že domy zde vyrůstají z jeskyní. Postupem času vzniklo na tři tisíce skalních obydlí jak pro bohaté, tak pro chudé, a 150 kostelů, ať už podzemních, nebo vystavěných na skále. Vidíme, že protilehlé skály jsou rozčísnuté říčkou. Jeden kopec je plně zastavěn, ten druhý ukazuje jen temné otvory do skalních slují, kde již před šesti tisíci lety žili lidé.

Strašidelné místo

Skalním obydlím se říká sassi (Sassi di Matera – Kameny Matery) a jsou vyhloubená v několika vrstvách do skály v měkké sopečné hornině. To vedlo k osídlování už ve starší době kamenné a toto nepřetržitě obydlené místo je tady již zmíněných tisíc let. V novověku se do jeskyní stěhovali lidé v době nejistoty a bídy hlavně v 17. a v 18. století našeho letopočtu.
Tady vznikala ghetta a největší chudáci pod sluncem obývali jen prázdné jeskyně. Na zemi polehávaly hladové a špinavé děti, šířily se různé epidemie, hlavně malárie, se kterou má kraj Basilicaty trpké zkušenosti už od starořímských dob. Nemoc měla hluboké kořeny, zcela vymizela až v 60. letech minulého století. Úmrtnost dosáhla 44 %. Je neuvěřitelné, že tam, kde mohla žít zvířata, žili lidé až do roku 1950.

100_4228Na scéně Carlo Levi

Pozornost k tomuto městu připoutala paradoxně až kniha italského spisovatele, novináře a malíře Carla Leviho s názvem Kristus se zastavil v Eboli. Lékař z bohaté rodiny z Turína se stal odpůrcem Mussoliniho fašistické moci. Diktátor ho nechal na tři léta vyhostit do bohem opuštěné krajiny, kam byli posílání nepohodlné osoby. Levi si Basilicatu zamiloval, léčil obyčejné lidi a podmínky v Mateře věrně popsal.
Kniha vzbudila nečekaný zájem nejen v samotné Itálii, kde vyšla ve stotisícovém nákladu, ale i ve světě – byla přeložena do 22 jazyků. A strhla se bouře. Díky celostátní ostudě nechala italská vláda v 50. letech minulého století jeskyně vyklidit. Větší počet obyvatel se přestěhoval do lepších obydlí na předměstích. Nejubožejší kamenné sluje osiřely, aby je postupem času objevili archeologové, filmaři a milovníci nevšedních zážitků.

Zrodila se turistika100_4231

Jsme v minimuzeu ve skalním obydlí. Nepatřilo k chudým, neboť je obývala rodina městského úředníka. V „bytě“ je dokonce malé okénko nad sporákem, kamennou podlahou vede kanálek na nečistoty a v jednom z koutů stávala cisterna s vodou. Tkalcovský stav, stůl, a přímo proti postelím výklenek pro oslíka. Inu zvířata zde pobývala věrně s lidmi. Život se sem začal vracet až za dvacet let po uzavření města. Obyvatelé rekonstruovali řady bytů, vznikaly obchůdky i kanceláře, začali se objevovat turisté. Matera byla prvním městem, které otevřelo dveře turistice do celé Basilicaty. Dnes je lákadlem pro statisíce lidí a letos se sem vypravily i první skupiny z ČR, díky CK Quality Tours Praha.
Obyvatelé Basilicaty si říkají Lukáni, věrni starobylému názvu své země – Lucanie. Hornaté vnitrozemí se střídá se zemědělskými plochami, kde se daří vínu, ovoci, zelenině. Hlavně však lákají pláže u Jónského a Tyrrhénského moře. Milovníci památek si rozhodně přijdou na své, neboť zde najdou zbytky řeckého osídlení. Staří Řekové tady stavěli svá luxusní města, jako třeba světoznámé Metaponto. Více na www.qualitytours.cz
100_4234Metaponto bylo založené v 7. stol. před Kristem. Jednalo se v té době o jednu z největších řeckých kolonií. Dnes je to jedno z nejnavštěvovanějších letovisek na pobřeží Jónského moře. Mimo jiné patří tato oblast do Národních chráněných parků díky udržované přírodě a ohroženým živočišným druhům. Turisticky přitažlivé je město i svým Archeologickým parkem s muzeem, a zbytky antických chrámů a jiných památek. To už je ale námět na další reportáž.

Text a foto: Taťana Březinová

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...